Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[TUN] Mały projekt ?
Autor Wiadomość
bertalesko
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 21:34   

Witam, jako że dorwałem ostatnio dwie maski do traba to tak rozmyłałem nad założeniem jednej, a drugiej lekkie zmodyfikowanie.
Nie wiem czy ktoś jużcośtakiego rozważał przedemną ale nie udało mi sięznaleść tego na wyszukiwarce.

Otóż na traba 1.1 maska z 601 - która nie ma dolotu powietrza do nagrzewnicy wyfrezować/wywiercić/wyciąć dziure a na nią dolot w stylu takiego klik
tyle że w jednym, nie dwóch kawałkach.

moja pierwsza myśl - zrobić szkielet z drutów pokryć czymś (zywica poliestrowa?) żyby ten szkielet zakryć juz na wygląd tego co powinno byc, po 'wystygnięciu' tylko oszlifować i do maski można by to przymocować na sposób dwojaki (nie wiem czy to się da spawać ? czy to się łapie pod spawanie plastiku?) ew, łapać na takie coś jak w 1.1 jest złapana atrapa na masce - śruby z oczkami (nie wiem jak to określić dokładniej)

jak ktoś nie zrozumiał to może coś wywnioskuje z mojej artystycznej 'twórczości'.
wygląd z przodu - mnieiwiecej coś takiego (to nie jest podniesione tylko 'lezy' na masce ;D)

z przudo

od boku, tak pirazy oko

z boku

i od spodu maski
czerwone to prowadzenie dla strumienia powietrza, zaś czarne to przewiercony otwor prowadzący do tnaszego prowadzenia, z koncem nad wentylatorem od nawiewu.

spód maski

co wy o tym sądzicie ?

czy jest to wykonalne? czy raczej nie, ze względu na możliwość wyrwania maski przez powietrze w czasie jazdy ?.

ah i najważniesze - czy maska z tworzywa wytrzymuje bez problemu nagrzewanie się auta ?
czy nie ma takich styuacji że maska się przegrzała i zaczeła topić ?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 21:56   

tak myślę że to świetny pomysł. Podkreśli sportowy charakter twojego trabiego. czekam z niecierpliwością na nowe projekty.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 22:00   

Linki nie działają, a co do samej maski to nie plastik tylko duro i wytrzymuje dość wysokie temperatury. Inie robi się jakoś tragicznie elastyczny po na grzaniu. Sama konstrukcja do której nie działają linki dała by się na pewno przykleić do duroplastu maski nie zależnie jak byś chciał np. klejem do szyb albo żywicą z dodatkiem włókna. Po co robić sam stelaż od maski skoro masz gotowy od 1.1 z eleganckim prowadzeniem nad sam wentylator? Popraw linki to pogadamy dalej.

bertalesko
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 22:05   

ehh linki na tym forum mnie dobijają;D

robione w paincie, więc nie oczekujcie ze zobaczycie coś szałowego, taki skrót myślowy.

http://i186.photobucket.c...noonzi/1bok.jpg

z boku

http://i186.photobucket.c...nt-Berlin-2.jpg

z przodu

http://i186.photobucket.c...i/maskaspod.jpg

od spodu

a maska od 1.1 nie podoba mi się przez ten nosek na przedzie.... 601 ma taki fajny łagodny spad :)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 22:11   

Kędzior nie ironizuj bo nawet nie widziałeś jakie to ma być wielkie. Lepiej pomóż od strony technicznej ewentualnie napisz w jakie mogą być z tym problemy przy "instalowaniu"/eksploatacji a nie oceniaj według swojego gustu. Ty lubisz Rat Style a inni Styl Angielski.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 22:13   

Sprawdź działanie linku zanim wkleisz!!!

qba_601
Gość
Wysłany: 2011-02-16, 08:48   

hmm..
widze kolego ze chyba musisz troszke poczytac o plastiku... :PP (sorry ale to pewnie brzmi głupio) propozycja moja wynika poprostu tylko z tego co piszesz... sam rozwiazesz wiele swoich pytan

spawanie plastiku odnosi sie do plastików np: ABS i temu podobne, sa to elementy wykonywane głównie na wtryskarkach, wykorzystywane w wieloseryjnych produkcjach, o jednolitej strukturze

elementy wykonywane z zywic da sie kleic albo skręcać, zywice poliestrowe ani zadne inne sie nie spawaja,

spawanie plastiku polega na podgrzaniu plastiku do momentu uplastycznienia,i uzupełnienia ubytków plastikiem tego samego gatunku, dobrze spawaja sie plastiki których struktura pozwala na "odbudowe" struktury po takim zabiegu,

co do wyrywania .... nawet zwykłą maske potrafi wyrwac jak jest kulawy szkielet i kulawy zamek, kwestia odpowiedniej konstrukcji i dbałości o wykonanie,

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-02-16, 14:53   

KlikKlik

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-02-16, 16:28   

Kumpelek sory, ale poległem -_-
Ani to piękne, ani śliczne, ogólnie wydarte nie wiem skąd ;x.
To takie moje skromne zdanie.

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-02-16, 21:22   

Ten wlot wydaje się być interesujący.

qba_601
Gość
Wysłany: 2011-02-16, 22:27   

nie wiem czy pamietacie ale chłopaki z EBE mieli kawalek smietnika na masce nie pamietam tylko czy to był zając czy buder :) tez było komiczne

Qbs
Gość
Wysłany: 2011-02-17, 00:12   

są takie fantastyczne śmietniki miejskie z kompozytu których wieko przypomina wielki wlot na maskę.

Domator
Gość
Wysłany: 2011-02-17, 01:05   

Kumpelek :D urzekł mnie ten wlot wyglądający na wycięty kosz na pranie ;) A o ile dobrze pamiętam to wózek błyszczy na PJ'cie ;P

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-02-17, 09:37   

błyszczy błyszczy, a zanim zrobił się różowy i trafił tam gdzie trafił, to powstał w Częstochowie :) :D Na polskiej jeździe jest jeszcze ktoś kto z odkurzacza zrobił wlot w masce.. oczywiście w Trabim :D

Lukasz ciep
Gość
Wysłany: 2011-02-17, 22:24   

co do podyfikacji trampka :D czy robienie z tego auta(kombi) pickupa jest zwiazane z usztywnieniem ramy itp ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi