Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Wahacz czyli
Autor Wiadomość
TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 21:52   

A ja mam jeszcze inna :P Ale podobną co kuzyn zaproponował.Szkoda negatywu i podoba mi sie ukalda tego zawieszenia :D

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 22:23   

A belka od polo 86C nie będzie krótsza.

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 22:49   

Do kuzyn353, ja rozumiem ze każdy może mieć własne zdanie na ten temat :) ale niestety ja może niepotrzebnie się obraziłem wzajemnie z tą konstrukcją. Poza tym zdrowych wahaczy jest co raz mniej, nawet w odnawianych przeze mnie wahaczach do stopnia uznanego za solidny, po jakimś czasie po kilku urwanych śrubach które musiałby odczuć pękały w nich uszy. Na motirexie tylko regenerowany. Dlatego też moja decyzja o tym zamontować coś praktyczniejszego.

A wie ktoś lub ma możliwość zmierzenia ile wynosi w Trabie odległość od piasty do piasty?

Pozdrawiam

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 22:50   

TrabiVR6, myślimy chyba dokładnie o tym samym ;)
Przykładowy link

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 22:52   

"Złodziej Czasu", w dziale modele masz dane techniczne trabantów:
Rozstaw kół tylnych 1255 mm

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 22:55   

A jeśli chcesz od piasty do piasty to uwzględniając ET felgi dodaj do tego 2x36mm (ET oryginału to chyba 36..?)

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 22:59   

Dzięki :) no to muszę teraz pokombinować z dostaniem w miarę zbliżonej rozmiarem belki, i od razu do spawacza lecę ;) Co do przeglądów, mogą mi się przyczepić ze belka cięta i spawana? albo ze nie oryginalne zawieszenie?

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 23:23   

Polo 86c ma jednak najkrótsza z tych o których myślę.
Polo 86C Coupe 1246 mm
Polo 86C Coach 1332 mm
Polo 6N 1394 mm
Golf Mk I 1358 mm
Golf Mk II 1408 mm

Zobaczymy którą uda mi się dostać.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 23:38   

O oryginalność to się nie martw bo belka będzie cała oryginalna a zmiana jej szerokości nie jest zbyt niebezpieczna (pod warunkiem że dobry spaw i diagnosta tego nie zobaczy a wystarczy trochę farby czarnej i dobry szlif). Ja gadałem z starszym diagnostą dość poważnie traktującym swoją robotę o poduszkach powietrznych zamiast sprężyn i powiedział że puki nie ingeruje w wahacze to mnie puści na przeglądzie! :D

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-05, 11:41   

Co do jeszcze Seicento. Wie ktoś w ogóle czy ta belka nie zahaczała by o nic z tym jej charakterystycznym resorowaniem? Bo trabant ma 1255mm a seicento 1260mm. Wyszło by po 2,5mm na kolo szerzej. Wiec to akurat luz. Tylko czy wejdzie pytanie. No i felga by pasowała na 4x98.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-02-05, 12:56   

Urywałem wahacze już trzy razy. Od kiedy mam toczone kielichy, proste wahacze, nowe gumy i śruby problem ustał. I już nie myślę o wynalazkach w stylu belek. Dlaczego? Nikt mi nie wmówi, że spawana na środku belka będzie wytrzymalsza niż dobrze utrzymane fabryczne zawieszenie.

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-05, 13:56   

Ja mam proste wahacze, nowe gumy i śruby. Kielichy mam oryginalne, mierzone były i są raczej proste, niezauważonym odchyłów od normy a i tak mi rwało się na zakrętach co jakieś 20tys km. Jeśli dało by się zamontować od CC/SC to nie musiała by być nawet cięta i była by wytrzymalsza bo na zawiasach. Czytałem o niej teraz trochę i nie znalazłem tematu jakiegoś by komukolwiek odpadł w cc/sc. Zobaczymy. W poniedziałek jadę na szrot pomierzyć to i owo.

wnuq
Gość
Wysłany: 2011-02-05, 21:14   

jest jeden trabant na zawieszeniu od sc. Nawet w KJS jeździł z tym. działa prawidłowo, choć koło trochę inaczej się chowa w nadkole

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-05, 21:35   

No i to by mi odpowiadało najbardziej. Tanie, bez spawania, kola 4x98 pasuje. Ale w sensie inaczej chodzi ze trochę pod kontem się chowają do środka?

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-05, 21:41   

* pod kątem się chowają do środka?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi