Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] układ jezdny od golfa
Autor Wiadomość
XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-03, 14:17   

Czy ktoś może mi powiedzieć czy końcówki drążków od maglownicy w golfie(którym?1,2) pasują do ramion zwrotnicy w trampolinie? Da się przełożyć trabantowe piast z rozstawem 4x98 do zwrotnic od golfa 1/2 i jakie do tych zwrotnic były największe fabryczne zestawy hamulcowe. I co zrobić żeby z tyłu mieć 4x100 ale interesuje mnie przełożenie hamulcy tarczowych z golfa po jak najniższych kosztach czyli bez całej piasty z łożyskami ale żeby było bezpiecznie a nie na słowo honoru? Zwracam się z uprzejmą prośbą o odpowiedź do ludzi którzy robili takie triki albo wiedzą na jakim forum (z wyjątkiem volkswagena) można zasięgnąć języka?

JarekNS
Gość
Wysłany: 2011-02-03, 15:11   

Ja u siebie w trabim mam zalozone cale zwrotnice od golfa mk1. Jezeli chcesz miec uklad kierowniczy trabantowski polaczony ze zwrotnicami (ramionami) od golfa 1 to nie ma takiej opcji. Trabant ma wysoko umieszczone mocowanie koncowek drazkow a golf ma nisko. Zaciski tarcz hamulcowych od golfa 1 GTI (czyli te najwieksze i na wentylowana tarcze)Bez przerobienia nie da sie przykrecic do piast od traba. A jak wiadomo ryzykownie jest sie bawic w sztukowanie zeby jedno z drugim spasowac bo pasuje zeby to raczej nie zawodzilo. Najlepiej jest dopasc cale zwrotnice z piastami od golfa i z tym kombinowac. Niestety w tych czasach ciezko jest zrobic cos po kosztach a zeby bylo super bezpieczne. Robisz dla siebie to jednak mimo wszysko zainwestuj.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-03, 16:20   

Czyli jak już to komplet od mk1 Gt1 ale teraz co z kolumnami czy trabantowskie będą pasować? A czy pasty z polówki da się włożyć w zwrotnice od mk1? Bo gdzieś czytałem że łożyska były te same. A teraz jeszcze kwestia co z tyłem?

JarekNS
Gość
Wysłany: 2011-02-03, 18:40   

Powiem Ci tak ze ja mam troche pomodzone przy przednim zawieszeniu. Ja mam kompletne zawieszenie przednie od golfa lekko przerobione na wklady od VW polo. Co wiazalo sie z przerobieniem przekladni kierowniczej. Jest od SC i jest zamontowana o wiele nizej. Czy piasty sie da z polowki przelozyc to nie wiem, nie probowalem tego i nie chce Cie wprowadzac w blad. Lozyska beda pewnie te same bo polowa VW ma takie:) Dlaczego chcesz zmieniac rozstaw w tylnej osi?? Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale do tylu tez chcesz wlozyc tarcze hamulcowe?? No i skoro tak bardzo chcesz sie szybko zatrzymywac.... to co sie kryje pod maska;)??

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 01:02   

Pod maską to się kryją tylko plany jak do tej pory. Widziałem tylną belkę od mk2 za 120 zł z bębnami (docelowo tarcze) a rozstaw ma być wszędzie taki sam żeby jeździć z jedną za pasówką a nie wulkanizatorem w bagaju. No ja mam układ od cc ale jeszcze to nie jeździło czyli wychodzi na to że muszę zmienić zwrotnice a że mam już wkłady od polo ale w kolumnach trabanta to za wiele bym nie musiał zmieniać. A te tarczki 280 to taka zajawka ale widzę że do mk2 gti były tylko 240 czy może źle szukałem?

JarekNS
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 08:58   

Nakrecaja ludzie felgi z rozstawem 4x100 na rozstaw 4x98. Poczytaj o tym. Jezeli chodzi o tyl to sie nie orientuje jak z tym jest bo nie robilem jeszcze tylnego zawieszenia. Ale tarcz i tak napewno nie bede zakladal:)

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 09:37   

nie polecam nakręcania (choć wielu tu powie że jeździ i żyją) innych rozstawów śrub na "pływających" wynalazkach. Mocowanie felgi z piastą w trabantach pozbawione jest pierścienia centrującego czyli szpilka w trabie trzyma felgę i jednocześnie centruje. Nie ma problemu z dostępem do dystansów ze zmiana rozstawu śrub 4x98-> 4x100 i odwrotnie to rozwiązanie bezpieczne i homologowane.

Kulka
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 13:36   

golf mk2 miał także 256 mm tarcze (Lepsze wersje GT oraz GTI) z zaciskami Girling albo Lucas.

239mm i zaciski ATE VW II miały słabsze wersje silnikowe.

Są jeszcze zaciski ATE VW I montowane w polo 86c oraz mk1 (słabsze wersje) i są one nieco węższe (pod niewentylowane tarcze)

krótko mówiąć XXL24H słabo szukałeś.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 14:20   

Kulka dzięki. Ale liczyłem w sumie na 280 na ale cóż. Co do nakrętek pływających to nie wchodzią w grę ani zakładanie 4x100 na 4x98 beż żądnego cywilizowanego adaptera, ja się zastanawiałem jak ludzie zakładają tarczówki na tył od golfa na wahaczach od trampoliny bo gdzieś mi wsiąknął artykuł na ten temat po niemiecku a było razem z fotkami.

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 19:43   

Tarcze 280x22 miał Golf 2 G60. Ale trafić coś takiego to jak 6 w totka. Można dużo taniej kupić komplet z Golfa 3/Passata VR6, ale tam jest rozstaw 5x100, wystarczy założyć piastę 4x100, tarcza i tak musi iść nowa, jakaś mikoda nie jest droga. Chcesz mieć dobrze i BEZPIECZNIE? Zmienisz zwrotnice, nie wiadomo jakie ci wyjdą kąty wyprzedzenia zwrotnicy itp. auto będzie tak naprawdę nieprzewidywalne. Do tego dochodzi niefabryczna maglownica, nie wiadomo jak zachowa się auto gdzie nagle drążek jest nieco wyżej/niżej niż zostało to zaprojektowane. Jaka zrobi się geometria w zakręcie? A jak się np. absurdalnie zwiększy? Takie rzeczy są projektowane jako całość, poszukaj co się dzieje jak do Golfa mk1 założy się piastę z mk2. Powinno cię to zainteresować skoro tak się boisz zakładać 4x98 na piastę 4x100....

przemas601
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 20:16   

Z przodu można założyć piastę od golfa mk1,a z tyłu do tokarza i niech wywierci otwory na rozstaw 4x100

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-04, 23:52   

Maciej Dendyss w pełni się z tobą zgadzam bo nie wiem jak się to będzie zachowało i może się okazać totalna kicha a to było by nie fajnie ale nie chcę zakładać najgorszego. Liczę na to że zachowując równoległość maglownicy względem przedniej osi powinno to jakoś skręcać przyzwoicie. A i dzięki za pomysł z zwrotnicami z pasata. Jestem świadomy że jest to duże ryzyko ale zły kąt zwrotnic nie jest gorszy od urwanego koła ;D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi