Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] schemat elektryczny
Autor Wiadomość
Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-26, 23:20   

Hilfe ludzie. Potrzebuje na wczoraj schemat elektryczny kablekow pod maska traba 1.1. Na stronie jest taki ale po niemiecki niestety i nic nie kapuje z niego. Jesli ma ktos po POLSKU!!! to prosze niech moze jakims cudem tu wklei albo prześle mi na maila qbs@tlen.pl
Brakuje mi jednego kabelka pod maska i nie wiem do czego go podpiac, bo w tej chwili nie mam podlaczonego termostatu i w razie zagrzania chlodnica mi sie nie otworzy (chociaz ja nie wiem dokladnie jak to tam dziala) wiem ze moze byc niebezpiecznie gdy zrobi sie na dworze cieplej jak tego kabelka szybko nie podepne.
Jeszcze jakby tak odrazu ktos mial to wszystkie schematy elektryki po polskiemu bym chcial bo reszty tez nie mam podlaczonej wzorcowo. Ale najwazniejsze to kabelki pod maska.
Dziekuje z góry.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-27, 21:32   

Kochani trabanciarze sprawdzcie u siebie kto moze jak sa podlaczone kable od termostatu? Wiem ze jeden jest zielony z zoltym paskiem i on jest w takim plasticzku. Co do drugiego nie mam pojecia jak wyglada i nie wiem gdzie podlaczony jest. Ten z zoltym paskiem podpiety jest pod przekaznik obok akumulatora, a gdzie ma byc drugi???
Jest jeszcze taki zielony z czerwonym paskiem ale ten to idzie do czujnika temperatury. Chodzi mi tylko o jeden kabelek. Niech ktos z was go zlapie i pojdzie za nim az do miejsca gdzie jes podpiety :-)

Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-27, 22:24   

A od kiedy termostat ma jakieś kable? Termostat masz zabudowany wewnątrz obiegu chłodzenia i włącza Ci "duży" obieg chłodzenia w chwili podgrzania silnika (żeby się nie schładzał jak jeszcze nie jest rozgrzany). Ale termostat działa na zasadzie zmian ciśnienia a nie na prund. Może chodzi Ci o kableki od czujnika temperatury?

Ten z zoltym paskiem podpiety jest pod przekaznik obok akumulatora
Przekaźnik obno akumulatora? To nie od termostatu tylko do "jeża" czyli podgrzewacza paliwa między gaźnikiem a kolektorem ssącym. Do tego przekaźnika idą 4 kable:
1 - gruby od akumulatora (ten mi się niedawno spalił :D )
2 - gruby (chyba przez bezpiecznik) do "jeża"
3 - cienki - sterowanie przekaźnikiem
4 - masa

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-27, 23:49   

No to w takim razie ja nie wiem jak to sie nazywa ale jest przy termostacie. Chodzi mi o kabelki ktore sa w takim okraglym czyms i wyglada to jak czujnik ktory jest w chlodnicy do uruchamiania wiatraczka. Obok znajduje sie czujnik temperatry podpiety do wskaznika (wystaje taka okragla spłaszczona końcówka do ktorej podpinamy kabel zielony z czerwonym paskiem). Dalej idac na lewo mamy owo coś, czyli czujnik jakis z ktorego wystaja dwie koncowki plaskie miedzianie na ktore nasowa sie koncowki kabli. Teraz jeden kabel mam czyli zielony z zolym paskiem i z koncowka w bialym platiku, a jedno podlaczenie tego czujnika zostaje wolne bo brakuje kabla. I o ten kabel mi sie rozchodzi caly czas. Do czego podpiac go. Powinien miec chyba kolor zielony taki jak pozostale tylko ze z niebieskim paskiem. Nie znam sie na nazwach ale po tym opisie chyba kazdy zrozumie.
Prosze mi w takim razie powiedziec do czego jest ten czujnik i co sie stanie jak nie bedzie podpiety i najwazniejsze gdzie ma byc podlaczony. Sa tu jeszcze jacys fachowcy??

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-29, 13:29   

1 - gruby od akumulatora (ten mi się niedawno spalił :D )

ten przewód pełni rolę bezpiecznika ! Nie wolno zamieniać go na przewód o innym (większym) przekroju, nie jest wskazane też zmienianie jego długości. Jeśli się przepalił, należy zastapić go identycznym.
Obwód jeża nie jest zabezpieczony niczym innym więc w przypadku zwarcia może być niezła jazda :)

Qbs - to o czym mówisz to jest czujnik załączania tego właśnie jeża (poprez przekaźnik). Jeden przewód ma iść do przekaźnika, a drugi z tego co się orientuję ma podawać masę.

przy zimnym silniku włącz zapłon i podłacz przewodem do tego zacisku masę - powinieneś usłyszeć "kliknięcie" przekaźnika. Jeśli nie, spróbój tam podłaczyć plus. nie bój się w razie pomyłki nic nie ma prawa się spalić.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-29, 16:54   

No wlasnie chyaba masz racje. Tez mi sie tak wydawalo ze masy tam brakuje. A swoja droga to moze miec rece i nogi bo teraz juz wiem dlaczego gasnie mi jak jest zimny.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 08:08   

Miałeś rację wartborgini, tam brakowało masy :-) Podłączyłem, kliknęło i koniec problemów z jazdą na zimnym silniku, bo jeżyk podgrzewa nareszcie to co było zimne :-D
Dzieki wielkie za podpowiedź. Dobrze, żę są tu jeszcze jakieś osoby co sie na rzeczy znają, bo juz zaczynałem wątpić.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 11:19   

szkoda że nie czytają tego TEORETYCY którzy kilka tematów temu doradzali wywalenie jeża...

porażka.

cybull
Gość
Wysłany: 2007-10-05, 00:01   

witam cie serdecznie .Mam pytanko mam trmpusia polo z 1990r z silnikiem chyba od wartka (bo 1.3) nie mam ładowania ,z alternatora wychodzi tylko jeden kabel zielony. sa jeszcze dwa miejsca na kable ale nie moge tych kabli znalezc,,,kontrolka od ładowania pali sie na maxa przy przekrecaniu kluczyka,potem przygasa, ale nie gasnie co dwa dni musze zmieniac akumulator .. nie wiem co robic moze jakos zaradzisz......pozdro skrawleer(CYBULL- TORUŃ) prosze o pomoc mój mail: skrawleer@gmail.com

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-10-05, 09:09   

alternator jest w ogóle niepodłączony, proste,
trzeba kupić książkę do trabanta 1.1 (około 10-15 zeta ale bardzo szybko ten koszt się zwraca ;]) tam na końcy książki jest schemat elektryczny trampka i według niego prawidłowo podłączyć alternator,
to powinno rozwiązać problem ;P

Lukasz Piotrowski
Gość
Wysłany: 2008-09-02, 21:28   

a moze ktos zapodac skan tej strony z alternatorem??

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2008-09-04, 19:35   

to jest alternator z wbudowanym regulatorem napięcia. powinny tam być konektory samce 1 wąski i 2 szerokie albo 1 wąski i szpilka 6. Wąski kabelek szeregowo przez kontrolkę ładowania i do + po stacyjce, a pod szeroki konektor łączysz bezpośrednio do + w akumulatorze i już. jeśli dalej niema ładowania to coś jest nie tak z alternatorem

Alan
Gość
Wysłany: 2008-09-05, 22:08   

...wóczas wyjmujesz alternator, wyciągasz płytke z diodami i sprawdzasz każdą wte i wewte. Raz przewodzi, raz nie. Spawdź też luty tych diod, bo lubią puszczać.

Marcin Sady
Gość
Wysłany: 2011-01-17, 21:51   

witam pomocy potrzebuje schemat elektryczny do trabanta 1.1 a dokładnie podpięcie kabli na silnik interesowało by mnie taki schemat po polsku i zdjęcia też by się zdały to mój e-mail marcinsady@wp.pl czekam na pomoc:)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-01-18, 02:12   

Luknij na skrzynkę jak by co to pisz na forum albo na mejla.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi