Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] światła przednie
Autor Wiadomość
szuszu21
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 14:00   

Mam pytanie dotyczace światel przednich, we wszystkich trabantach które widziałem swiatlo z żarówki wypelniało całą lampe w moim swiatła swieca na 50% co moze byc tego przyczyna? Moze głupie pytanie ale chcialbym zeby świeciły mocniej

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 14:23   

Najczęstszą przyczyną jest słaba masa, oczyszczenie wszystkich połączeń masy z budą często gęsto rozwiązuje problem. Kiepskie ładowanie również ma wpływ ale poinformowało by cię na kontrolkach, no chyba że masz to spartolone i nic ci nie pokazuje to dla pewności zmierz ładowanie miernikiem przytykając odpowiednio do klem, przedstaw wynik na forum. Zaczął bym od zmierzenia ładowania zanim zaczniesz się zagłębiać w temat i rozgrzebiesz część instalacji. Granice pomiaru powinny się mieścić miedzy 13,7 V - 14,7 V choć mało kto osiąga 14,7. Mój alternator był walnięty więc nie bawiłem się w jego regeneracje, wstawiłem od Poloneza Atu Plus 55 Amper i ładowanie mam 14,3, całkiem niezły wynik. Swego czasu dużo kombinowałem żeby lepiej oświetlić sobie drogę, przedstawiałem kilka pomysłów na forum ale z logicznego punktu widzenia koledzy dementowali patenty :D Wrażenie słabych świateł możesz również odnieść przy takiej pogodzie jak jest teraz. Asfalt i otoczenie jest mokre, absorbuje duży procent światła. Jaśniej świecą jak jest sucho lub jak leży śnieg nie wiem czy zauważyłeś tę różnicę. Jak leżał śnieg to pewnie elegancko ci świeciły a teraz przyszły roztopy i tragedia? :D

szuszu21
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 18:29   

w zimie nie jeździłem za dużo bo mam troche gleby, nie mam zimówek, i problemy z silnikiem. ale własnie po wakacjach jak duzo przy nim grzebałem bo był mały remoncik pojawiły sie problemy ze światłami. ale jak juz wiem co moze byc przyczyną to bede cos grzebał w tym tygodniu

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 22:40   

Ręce mi troche opadły... To, że świeci 50% reflektora wynika z jego budowy... Zreszta z budowy żarówki też. Te elementy są tak skonstruowane, żeby odpowiednio skupiały wiązkę światła i żebyś nie świecił po drzewach i ludziom po oczach... Jak puścisz długie to świeci reszta. Wiązka nie jest wtedy tak kształtowana. Zostaw to w spokoju

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 22:42   

Ja mam światła na które nie narzekam po takich operacjach:
nowe odbłyśniki (lampy) to niezbyt duży wydatek;
porządne żarówki (philipsy za 60 zł komplet);
przekaźniki obowiązkowo bo z czasem zacznie siadać kombajn;
nowe kable i wsuwki ale zaciskane na specjalnych zaciskach a nie kombinerkami;
kable masowe i zasilające na 2,5mm i nowe kostki na lampach.
I gwarantuje że po tych inwestycjach będziesz na pewno zadowolony bo moje światełka nie odbiegają jakością świecenie od znacznie nowszych samochodów. Aku też mam nowy i altek od polaja ale 75a ale to już inna kwestia ale wystarczy tu tylko posprawdzać czy ładuje dobrze i kabel od masy na aku wymienić na miedź.
Ale jeśli na prawdę tak tragicznie świecą ci światła krótkie a drogowe po przełączeniu znacznie lepiej to posprawdzaj czy masz dobrze podpiętą masę do żarówki( czy jest na odpowiedniej blaszce) bo jak nie to zaczynają jednocześnie tlić się obydwa włókna i jest wrażenie lampy naftowej.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 22:46   

Bartek a ja wiozłem pod uwagę barwę światła a nie wypełnienie lustra no ale oczywiście jeśli chodzi o to to masz absolutną racje ale myślę że koledze chodziło o jakość świateł mijania czyli że maja barwę hmmmm świeczki???

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-13, 03:36   

Bartkuu... Niech pomierzy i poczyści chociażby profilaktycznie a nóż widelec choć trochę się poprawi palenie żarników, i tak jak pisze XXL, złe podłączenie trójnika przy żarówkach również skutkuje słabymi światłami.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-01-13, 07:40   

światlo z żarówki wypelniało całą lampe w moim swiatła swieca na 50% ja to jednoznacznie rozumiem jako wypełnienie światłem reflektora, nie o generowana moc...

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-01-13, 10:59   

Bartek masz rację. Tu nie chodzi o moc żarówki. Ten mankament się często powtarza w tuningowanych samochodach ale przyczyna jest z reguły łatwa do usunięcia.
Szuszu, zdemontuj baad looki i zacznie świecić całe światło reflektora :>

Trabant Szuszu??

szuszu21
Gość
Wysłany: 2011-01-13, 11:24   

baaaaad looka chyba nie mam;p http://img839.imageshack.us/i/dsc00350f.jpg/

szuszu21
Gość
Wysłany: 2011-01-13, 11:25   

ale popatrze na calą instalacje światel i zaczne od lampy

Dymatorek
Gość