Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Stuki w tylnim kole
Autor Wiadomość
lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 13:48   

Witam drodzy trabanciarze! Mam spory problem bo cały czas na dziurach lub przy skrętach coś stuka mi w tylnim prawym kole. No nie mam pojęcia co to jest. Jakiś czas temu wymieniałem 2 tylnie amortyzatory i zamiast tych tulejek metalowych włożyłem zwykłe kawałki rurki ponieważ te tulejki skorodowały a nie miałem skąd wziąść nowych. Wachacze są w dobrym stanie. Bardzo proszę was o pomoc

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 14:09   

podaj stan łożysk czy nie mają luzów. zakładam że nakrętka osi koła jest dociągnięta.czy przed wymianą amortyzatorów też tak było?

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 14:20   

powiem szczerze, że nie znam się zbyt na autach. Trabanta dał mi wujek. nakrętka osi koła czyli?stanu łożysk też nie jestem w stanie ocenić. Kurcze nie ciekawie to brzmi. Napewno ściągne koło jakoś na dniach i tam zajrze, tylko na co szczególnie zwracać uwage. Przy całej wymianie amortyzatorów byłem i pomagałem znajomemu mechanikowi. Wtedy także z jednej strony musiałem wymienić śrube wachacza

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 16:01   

Zapomniałem też dodać, że kiedy z tyłu nikt nie jedzie to prawie wogle nie stuka,ale jak ktoś siedzi z tyłu to prawie cały czas na skręcie czy na dziurze

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 18:15   

Tylnych - nie tylnich
Wziąć - nie wziąść
Wahacze - nie wachacze

Sprawdź luzy na łożyskach. Sprawdź czy felga(lub ciężarek na feldze) nie obciera o amortyzator - jeśli masz zawieszenie ze sprężynami.

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 19:42   

Tak mam zawieszenie ze sprężynami to sprawdze tą felge, a jak sprawdzić luzy na łożyskach?

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 20:05   

zastanawia mnie to też bo z czego wiem to jak jest problem z łożyskami to bardziej coś tak trzeszczy, a tu ewidentnie coś stuka, są to takie puknięcia jednorazowe.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 20:18   

lodi, u mnie po remoncie generalnym wszystko od nowa zaczęło stukać, taka przypadłość tej konstrukcji zawieszenia, łatwiej będzie napisać do powiatu petycje o remont dróg :P

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 20:52   

Dziś jak w końcu wyruszyłem trabim z garażu to aż się przeraziłem ile tych dziur.Masakra...Jeszcze w tym wałbrzychu to już wogle. A powiedz mi dymatorek jak ci stuka i w jakim kole?i czy często? Zastanawia mnie też czy też to może z powodu, że nie ma tych tuleji tylko jakieś rureczki. Ale w sumie stuka tylko w jednym kole a w obydwu są te rureczki zamiast tulejek.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 21:16   

Tylnych - nie tylnich
Wziąć - nie wziąść
Wahacze - nie wachacze

Lubię to!;-)
Stukać lubi jeszcze urwany samoregulator szczęk hamulcowych. Poszukaj na forum. To temat znany i ograny na milion sposobów

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-11, 21:19   

u mnie stukają wszystkie cztery a stukają z dużą częstotliwością, przestałem na to zwracać uwagę, muza na full i z bańki, na trzepaczce też nic nie znalazł. Niedługo wstawię tarcze na tył to dam ci znać czy się coś zmieni.

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 15:17   

A może to być wina braku tych tulejek metalowych na te tylnie amortyzatory?Bo tak ja juz pisałem są tam zwykłe rurki. Gdzie kupie takie tulejki i w jakich cenach?

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 15:35   

były kiedyś na allegro, gość miał karton tych tulei bodajże mosiężnych, jeśli ktoś kupował u niego i na forum czyta tego posta to może będzie wstanie załatwić kontakt do tego handlarza i wystawi aukcje na twą prośbę ;] A czy to wina tulejek, nie sądzę, tulejka o której mówisz jest dociśnięta do poduszki (gumy) poprzez trzpień amora mocowany wewnątrz bagażnika na talerzyk i nakrętkę. O ile mnie wiedza nie myli, tulejka ma za zadanie wyeliminować ruch poprzeczny (żeby talerzyk nie pływał po krawędzi otworu w którym się znajduje, tzw. centrowaniem bym to nazwał.

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-01-12, 16:28   

czyli w sumie te metalowe rureczki mogą zostać. Zastanawia mnie też to, że zaczyna stukać jak jest dociążony z tyłu

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi