|
[601] Trabant 601 turbo |
| Autor |
Wiadomość |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 17:01
|
|
|
| Temat czysto teoretyczny czy się da:) Spotkałem się ostatnio ze stwierdzeniem że silnika dwusuwowego nie da się zaturbić,jak jest w praktyce,czy zasada działania tego silnika wyklucza tą możliwość? |
|
|
|
 |
Damian drazk
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 17:10
|
|
|
Z tego co wiem właśnie zasada działania tego silnika to wyklucza albo po zamontowaniu okażę się że wyregulowanie gaźnika będzie graniczyło z cudem a efekt tego będzie żaden.
Takim odpowiednikiem "turbo" w 2T jest zwyczajny tuning głównie cylindra i osprzętu (gaźnik wydech etc.) Można powiększyć kanały, wydechowy opuścić kilka milimetrów dolotowy powiększyć, płuczące również do tego większy gaźnik odpowiednio strojony wydech i przyrost mocy mamy o kilkadziesiąt koni. Alto tylko tak z grubsza. Przykładem może być Wartburg 353 :)
Jezeli coś źle powiedziałem proszę mnie poprawić. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 17:22
|
|
|
| http://www.youtube.com/watch?v=mWiwWdWUues |
|
|
|
 |
Damian drazk
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 17:33
|
|
|
| Tak jak mówiłem bez sens totalny. |
|
|
|
 |
przemas601
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 17:48
|
|
|
| Da się,firma mercury robi takie silniki do motorówek. Nie ma tam klasycznej turbo sprężarki,tylko kompresor napędzany paskiem,podobny jak w G40. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 22:11
|
|
|
| Nie wiem czy sen czy nie,bardziej mnie to zastanawia czy zadziała czy nie,kosztów i trwałości nie biorę pod uwagę. |
|
|
|
 |
Damian drazk
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 22:37
|
|
|
Ale zależy co kto rozumie przez działanie :)
Bo na moje oko co z tego że się bedzie kręcić skoro przyrost mocy będzie niezauważalny ? |
|
|
|
 |
Pietrek "ELV15&a
Gość
|
Wysłany: 2011-01-04, 19:00
|
|
|
| No i koniecznie trzeba turbosprężarce zapewnić smarowanie. Przecież jej wałek kręci się z taką prędkością że nie możliwe jest jej optymalna praca bez jakiegoś oleju. |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
|
|
|
 |
Krzysztof Michalak(Chris2
Gość
|
Wysłany: 2011-01-10, 12:12
|
|
|
| Osobiście nie znam się na mechanice aż tak dobrze, ale wiem że silniki 2T z turbinami są montowane do skuterów wodnych i skuterów śnieżnych. Technika też jest dużo bardziej zaawansowana np. wtrysk paliwa itp. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|