|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[601] wał korbowy |
| Autor |
Wiadomość |
Trabanciarz DDR
Gość
|
Wysłany: 2010-12-09, 16:05
|
|
|
| a ja mam pytanie do kolegów ponieważ mam wał gdzie na łożysku tym środkowym jest kołek blokujący a miejsca w karterze na ten kołek nie ma, czy można by wywiercić otworek w karterze na ten kołeczek? |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-12-09, 16:43
|
|
|
@ Trabanciarz DDR, nie ma środkowego łożyska na wale do trabanta 601. Są dwa łożyska wewnętrzne, te między korbowodami, a pomiędzy nimi jest uszczelnienie wewnętrzne wału. Jeżeli to uszczelnienie masz na myśli, to tak, możesz nawiercić gniazdo pod kołek blokujący. Jednak musisz się zastosować do zasady:
- stary karter + nowy wał - tak,
- nowy karter + stary wał - NIE!!
Mam na myśli, rzecz jasna typy wałów i karterów w wykonaniu fabrycznym ( nie regenerowane i przerabiane).
Można oczywiście rozkuć nowy oryginalny wał starego typu i dostosować go pod nowe kartery, ale to praca dla fachowca i w zasadzie bezsensowna, bo można kupić jeszcze nowiutkie kartery starego typu.
Nieśmiało Ci doradzę, aby w składaniu tego silnika pomógł Ci ktoś z doświadczeniem, zważywszy, że części są nowe. Motor umiejętnie poskładany na nowych częściach ma szansę naprawdę długo pojeździć.
A tak na marginesie, dla zainteresowanych: trwa grzeczny spór między użytkownikami trabantów, który wał jest lepszy, starego czy nowego typu. Zdania są podzielone, z delikatną przewagą na korzyść starej konstrukcji. Wał nowego typu od 1/85 (na łożyskach kulkowych i z niedzielonym uszczelnieniem) powstał, co tu się oszukiwać, z oszczędności. Dużo łatwiej, a co za tym idzie i taniej, jest wyprodukować łożysko kulkowe niż rolkowe, które przy tym jest bardziej wytrzymałe i ciche :) No, ale oszczędzano wtedy na wszystkim, takie czasy były. A trabanty i tak się sprzedawały jak przysłowiowe świeże bułki :) |
|
|
|
 |
Trabanciarz DDR
Gość
|
Wysłany: 2010-12-09, 18:44
|
|
|
| ja mam karter nowego typu a wał starego, czyli jak rozwierce otworek w karterze na uszczelniacz wewnętrzny wału bo tam jest kołek blokujący na środku, rozumiem że lepiej nie pchać się w takie majstrowanie. |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2010-12-16, 19:48
|
|
|
Proponuje aby osoby które mają wały (na wierzchu) zrobiły fotki:
- główki korbowodu
- uszczelniaczy
- łożysk zew / wew
oraz opisały czy to wał nowy czy po przeróbkach.
Acha kartery też można obzdjęciować :D
Pozbieramy to i opracujemy i będzie git. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-12-17, 18:25
|
|
|
Wały trabant
Przedstawiam dwa wały starego typu, pierwsze 8 zdjęć to wał starego typu już na łożyskach igiełkowych, kolejne 8 to też wał starego typu ale z tulejkami w główkach korbowodu. Różnica w budowie jest niewielka. Obydwa posiadają główne łożyska rolkowe. Identyczne są uszczelnienia. Z dwóch stron na zimeringach. W każdym łożysko kulkowe od strony koła zamachowego. Z resztą w każdym wale tak jest czy to stary czy nowszy. Proszę zauważyć że w ostatnich 8 zdjęciach gdzie mamy do czynienia z wałem na tulejkach dławica jest z malutkim kołkiem który ustala położenie całości czyli i dławicy i sąsiednich łożysk.. Oprócz tego posiada też boczne kołeczki które osadza się w ponacinanych rowkach w bieżniach zewnętrznych łożysk środkowych. Dlatego też łożyska nie posiadają kołeczków ustalających które osadza się w karterach Jest do wał do silników z przed 72 roku. Właśnie poprzez zastosowanie tulejek w główkach zalecano zwiększone smarowanie silnika mieszanką w stosunku 1:33
Małą ciekawostką jeśli chodzi pierwsze zdjęcia. Jest to również wał przeznaczony do wersji hycomat. W czopie wału od strony koła zamachowego jest nagwintowany otwór w który wkręca się pręt napędzający pompę oleju która włącza sprzęgło.
Wał ten pasuje do wszystkich karterów i do wszystkich rodzajów silników bez żadnych przeróbek. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-12-18, 00:46
|
|
|
Wał ten pasuje do wszystkich karterów i do wszystkich rodzajów silników bez żadnych przeróbek.
NIEPRAWDA!!! - wału starego typu na wewnętrznych łożyskach rolkowych nie można zamontować do karterów nowego typu (od 1/85). W karterach nowego typu, w gniazdach na łożyska wewnętrzne, nie ma podtoczeń na pierścienie pozycjonujące łożyska w osi wału. Łożysko rolkowe, ponieważ jest suwliwe wzdłuż swej osi, musi być unieruchomione w swoim gnieździe i dlatego na zewnętrznym pierścieniu łożyska jest pierścień pozycjonujący, który wchodzi w odpowiednie podtoczenie w gnieździe łożyska w karterze. Po zamontowaniu takiego wału w karterze, skasowaniu luzu pomiędzy łożyskami wewnętrznymi a uszczelnieniem środkowym odpowiednimi przekładkami, możemy być pewni, że wał nie będzie miał w krótkim czasie nadmiernego luzu wzdłuż własnej osi.
W przypadku wału nowego typu, gdzie zastosowano łożyska kulkowe, które z założenia nie mają luzu wzdłuż osi, nie ma konieczności stosowania pierścieni pozycjonujących wewnętrzne łożyska w karterze. I dzięki zastosowaniu w wale nowego typu jednocześnie trzech łożysk kulkowych, nie ma konieczności żadnego dodatkowego kasowania luzu osiowego podczas składania motoru. Po prostu trzy tego typu łożyska są w stanie wystarczająco długo utrzymać wał w karterze bez nadmiernego luzu osiowego. W przeciwieństwie do wału starego typu, gdzie łożysko kulkowe jest tylko jedno.
Wprowadzając zmiany w konstrukcji wału, producent założył, że to wał wymienia się częściej niż karter. W związku z czym tak go zaprojektował, aby nowe wały, produkowane z przeznaczeniem również na części zamienne, pasowały bez większych zmian do wcześniej wyprodukowanych silników (czytaj: karterów starego typu). Nieekonomiczne byłoby bowiem produkowanie dwóch typów wałów, choć przyznam, że dokładnie nie wiem kiedy zakończono produkcję wałów starego typu :) W jednym z wcześniejszych postów w tym wątku pisałem o zasadzie, której należy się trzymać odnośnie zastosowania typu wału do typu karteru. Ja się tego zawsze trzymam, ale chętnie poczytam o doświadczeniach monterów i skutkach ich pracy, którzy tę zasadę złamali :) Po prostu z ciekawości.
Pozdrawiam
Kuchar |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-12-18, 08:14
|
|
|
| Masz rację , zapomniałem o tych pierścieniach o których z reszta pisałes wyżej. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-12-18, 08:25
|
|
|
| Jak robiłem pierwszy remont mojego 77 to miałem nowy typ wepchnięty do starego karteru. Ale jakiś monter zrobił dziurę na kołek. Także można powiedzieć że kareter mam "uniwersalny". W każdym razie jeśli mowa o starym wale w nowych karterach to nigdy w życiu nie ściągałem pierścieni z łożysk. Myślę że nastąpił błąd w mojej pamięci fotograficznej :) Zostawmy stary do starego i nowy do nowego bo tak pasują one do siebie bez żadnych kombinacji. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-12-18, 08:59
|
|
|
a cha i jeśli chodzi o przeróbki, kiedyś na allegro trafiłem zregenerowany wał nowego typu ale wyglądał tak jakby monter nie zamontował tego pierścienia z kołkiem w zwwiązku z czym założyłem do niego rozkładalną dławicę ze starego typu. Musiałem dać ją do warszatu zajmującego się obróbką żeby dopasowali mi ją na ciasno. Byla ciut za gruba pierwotnie. Łożyska wew miały rowki do pierścieni które zostały dołożone, niestety nie znam losu silnika bo od tamtego czasu leży nieuzywany. Właściciel nie ogarnął remontu budy.
Ja np mam w zapasie wał starego typu z 69r który był z początku wałem na tulejkach. Oddając do regeneracji oddałem dwa wały jeden na igiełkach i poprosiłem żeby do tego starszego zaadoptowali główki z łożyskami. Ten wał także jeszcze leży i czeka.
Tzn buduję na nim silnik na częściach z rozebranego 69. |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2010-12-20, 17:27
|
|
|
| Pierwsza sprawa - Magik czy zgadzasz się na wykorzystanie fotografii jako zdjęcie poglądowe dla członków CT? Sprawa druga ostateczna wersja "artykułu czy instrukcji" będzie najpierw poddana kontroli. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-12-20, 17:46
|
|
|
| zgadzam się na udostępnienie zdjęć jak i redagowanie tekstu na potrzeby użytkowników strony Cartoontrabant.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|