Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Nowy Trabi i kilka problemów.
Autor Wiadomość
Ziazia_1,1
Gość
Wysłany: 2010-12-11, 15:38   

Witam. Spełniło się moje odwieczne marzenie- kupiłem sobie Trabanta. Chciałem 601 ale po obejżeniu kilukastu, nazwijmy to "rarytasów" odpuściłem. Na klubowej giełdzie znalazłem ogłoszenie odnośnie sprzedaży 1,1 i dziś stałem się jego szczęśliwym posiadaczem. Pomimo iż auto prezentuje się zacnie to dolega mu kilka mankamentów. Niestety, sam nie wiem jak ogarnąć to więc proszę o pomoc:
1)GAŹNIK: Jak motorownia jest zimna to nie trzyma obrotów, gaśnie natychmiast po puszczeniu pedału gazu. Jak jest gorący to obroty są bardzo niskie, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania silnik szarpie i czasami gaśnie. Czytałem że w Warszawie jest jakiś typ/zakład który ma dobrze opanowany temat regulacji trabantowego gaźnika. Czy możecie podać namiary?
2)SKRZYNIA BIEGÓW: Niby pracuje dobrze i cicho ale coś jest nie teges z wybierakiem/drążkiem. Drążek lata luźno na boki tak jakby nie było jakiejś sprężynki. Po zapięciu biegu również nie siedzi sztywno tylko lata. Czy jest dostępny jakiś zestaw naprawczy wybieraka? Zna ktoś patent jak to ogarnąć?
3)AMORTYZATORY TYŁ: pomimo iż są nówki i trzymają dobrze auto to na dołkach bardzo głośno pukają. Jak temu zaradzić?
4)ZAWIESZENIE PRZÓD: Czy dostępne są wszystkie części aby zlikwidować luzy w przedniej zawieszce?
To by było chyba na tyle. Generalnie auto śmiga i daje mi mnóstwo frajdy z jazdy.
W miarę możliwości proszę o pomoc. Pozdrawiam.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-12-11, 16:44   

Witamy :D
co do 1 to temat już był ale nie jestem pewien czy była mowa w nim o gaźnikowcu z wawy.
2) Sprawdź również czy tunel abo mocowanie mechanizmu przegubowego drążka zmiany biegów nie zgniło przy podłodze i ma się czego trzymać, u mnie urwała się ta blacha :/
3) załóż/wymień poduszki i to http://www.ldm-tuning.de/artikel-6360.htm?a=all do kupienia w motirexie.pl ,kwestia sprężyny ale tu pytaj bardziej doświadczonych kolegów.
4) Są prawie wszystkie z wyjątkiem (w Polsce chyba nie osiągalne) poduszki stabilizatora-sanki. Ale tuleje metolowa gumowe wahaczy na początek i poduszki pomiędzy stabilizatorem i wahaczem muszą być wymienione, jeśli sworznie wahaczy mają jakikolwiek luz to do wymiany na tramkowe(240zł) lub vw polo 5mm krótsze, od 50zł. Końcówki drążków do sprawdzenia i nie zapomnij poruszać listwą układu kierowniczego w górę i w duł jeśli są luzy koniecznie regeneracja(150)/wymiana na nową (na allegro 90zł bywają;). No i oczywiście amorki nowe dużo dają. No i zapomniałem o sprawdzeniu poduszek na przednich macpersonach i czy te stożkowe talerze opierające się o nie nie mają luzów/w ougle są.

Pisze na podstawie swoich doświadczeń.

Ziazia_1,1
Gość
Wysłany: 2010-12-11, 17:29   

Dzięki za wskazówki
2) Tunel oraz samo mocowanie drążka są w bardzo dobrym stanie.
3) O jaką poduszkę chodzi i jaką sprężynę?
4) Amorki są wszystkie nowe!

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-12-11, 21:46   

Sorki sprężyna miała się tyczyć punktu 2 a co do poduszki to z przodu i z tyły są poduszki nad amortyzatorem i one opierają się o karoserię a o nie amor za pomocą tego elementu z linku i on jest wykonany z aluminium u mnie 3 na 4 prawie nie istniały i przez to przód pływa a tył stuka ale z tyłu jeszcze jest kwestia poduszek na wahaczach, jest ich 8 po 2 na jeden punkt mocowania wahacza. A jak masz nowe amorki to koniecznie powymieniaj wszystkie gumy w zawieszeniu i sprawdź układ kierowniczy. Nie zaszkodzi posprawdzać łożysk w piastach bo koszty nie są zbyt wysokie. Powiem Ci tak, najpierw porozbieraj a później kupuj i będziesz wiedział o co chodzi bo i tak wszystkiego nie przewidzisz. Przy wymianie tulei stalowo gumowych w przednich wahaczach dobrze je wyczyść i posmaruj smarem przed wtłaczaniem nowych.

Ziazia_1,1
Gość
Wysłany: 2010-12-12, 12:26   

Czy ma ktoś zdjęcie albo jakikolwiek rysunek techniczny przedniego zawieszenia oraz wodzików zmiany biegów?

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-12-13, 12:49   

Ściągnij Ersatzteilekatalog:
http://trabitechnik.com/index.php?page=78&lang=de
Kup "Trabanta 1.1" Rawskiego
Używaj opcji szukaj na forum. Życie będzie prostsze :)
DDR

Ziazia_1,1
Gość
Wysłany: 2010-12-13, 16:59   

Zassane. Dzięki Bartku. Wiem już z czego się składają poszczególne elementy. Pytanie tylko czy da rade jakoś naprawić ten mechanizm zmiany biegów aby gała nie latała luźno na boki?

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-12-13, 19:53   

Strona g 25 z worda sprężyna 29, wydaje się mało istotna a nona stabilizuje drążek.

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-13, 21:37   

jak się zrobi tulejki z brązu na wybieraku to jest malina sprężyna jest owszem ale ona odpowiada za trzymanie drążka w pozycji luzu. do tego nowy łącznik do jabłka i biegi chodzą jak w nowym aucie. Miałem problem z odkręceniem wybieraka, w warsztacie wzięli 50 zł za wymianę, nowy miałem przygotowany do włożenia

Ziazia_1,1
Gość
Wysłany: 2010-12-14, 07:51   

Magik, czy jesteś w stanie ogarnąć mi auto?

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-14, 08:24   

jak wybierak to chyba tak, tzn mogę załatwić części ale na wymianę polecę warsztat bo wiem ze mogę mieć kłopoty z odkręceniem. W zasadzie wymianę ogarnie każdy warsztacik więc możesz i u siebie gdzieś zrobić.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-12-15, 00:06   

magik:
sprężyna jest owszem ale ona odpowiada za trzymanie drążka w pozycji luzu.

... i tu się nie zgodzę.
Sprężynka troszkę inaczej ustawia dźwignię, wcale nie na luz.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-18, 09:00   

może źle się wyjaśniłem bo kiedyś dłubałem maluchy :) ale usztywnia układ. W każdym razie wymiana banalna

misza
Gość
Wysłany: 2010-12-18, 20:42   

Uzbieraj ze 200pln i pojedz do "Braci" na Modlińska r. Zabłockej.
Tam mechanik duzo ci powie / nie przyznawaj sie ze to pierwszy trabant! a naprawisz co bedziesz widziec za stosowne.
Nie ma jak wiedza (tam sa mechanicy z czasow kiedy to ta stacja była autoryzowaną SO. /Kiedys miesciła sie przy Bema/Dw Zachodnim/
tylko części mają coraz mniej...
M

misza
Gość
Wysłany: 2010-12-18, 20:43   

Zapomniałem - dusza Człowiek i spec od zawieszeń pan Benek!
M

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi