Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] tylne hamulce
Autor Wiadomość
Andrzej Kucharski
Gość
Wysłany: 2010-12-10, 12:44   

Witam wszystkich serdecznie, muszę wymienić szczęki z tyłu w polówce, szczęki w/g motirexu są takie same jak w 601. Pytanko mam takie, czy potrzebuje do tego ściągacz do bębnów, czy uda mi się zdjąć bębny bez ściągacza? Z góry dziękuję i pozDDRawiam

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-12-10, 14:14   

To zależy jak duże masz progi na bębnach. Powinny jednak dać się ściągnąć standardową procedurą z użyciem młotka. Problem możesz mieć z odkręceniem tej nakrętki pod klucz 36. Na forum było to wałkowane milion razy. Ważne. Szczęki nie mają założonego ramienia od hamulca ręcznego (przynajmniej te które widziałem) więc warto kupić też odpowiedni nit do tego przy okazji.

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-10, 15:41   

i proponuję poluzować maksymalnie śrubę regulacji ręcznego pod autem....oczywiście jeśli ruszy, jak nie to rozczep linke ona jest skręcana z dwóch połówek. I jak ją odczepisz to trzeba rozruszać regulację tego ręcznego. Najleiej zdemontować całą dzwignię od wewnątrz i na imadle dać parę młotów po nakrętce z użyciem wd 40. Wszystkie próby na siłę wyginaja napinacz.
Podejrzewam że i tak będziesz miał tam do wymiany więcej niż myślisz. Szczęki to sobie można zmieniać ale jak auto ma 5 lat a nie 20. Tam pewnie stoją i cylinderki i samoregulacje. Przy okazji powiem że warto szczególnie w okresie zimy nasmarować obydwa pancerze linek ręcznego. Są tam miejsca do smarownicy.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-12-10, 16:16   

Ja jak kupowałem szczęki to w komplecie były 2 nity. Szczęki nabyte za 60 zł na alledrogo z przesyłką u MAR-GUT'a.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-12-11, 03:40   

Jak są problemy ze zdjęciem, po wszystkich wcześniej opisanych czynnościach, załóż koło i dobrze szarpnij.
Auto musi stać na solidnej podstawce!!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi