Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] kontrolka akumulatora
Autor Wiadomość
XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-17, 16:19   

Ja miałem tak że rozrusznik miał zwarcie i strasznie rozładowywał aku przy rozruchu. Sprawdź rozrusznik jak z ładowaniem okaże się wszystko ok!

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 08:35   

Kontrolka ładowania jest przypięta do D+ w alternatorze z jednej strony, do +15 z drugiej. Jak alternator nie ładuje (brak wzbudzenia = na D+ masz 0) to żarówka świeci. Jak alternator ładuje, to na D+ pojawia się napięcie i kontrolka gaśnie (nie ma różnicy potencjałów między D+ a +15)
Kopalnią wiedzy na temat Trabantowej elektryki jest:
http://cartoontrabant.pl/...11_elektrik.pdf

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 13:09   

Dymatorek, zasiarczenie nastąpiło zapewne z powodu zbyt niskiego napięcia utrzymywanego przez dłuższy czas.
Nawet naładowany nowy akumulator na sklepowej półce nie powinien stać bez opieki dłużej niż miesiąc - powinien być doładowywany.
Rozładowany akumulator może "umrzeć" w dosłownie jedną dobę.
Wspomniałeś o prostowniku do odsiarczania...
To co? wylali ci z niego elektrolit, zalali destylowaną, po kilkunastu godzinach zalali jeszcze raz czystą destylowaną i po tym traktowali malutkim prądem przez 72 godziny? Zapewne nie, a tak pi razy oko powinno przebiegać ładowanie odsiarczające.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 19:27   

Najpierw traktowałem go prostownikiem a po tym wszystkim dopiero dolałem kilka kropli wody destylowanej. Akumulator z Centry z kontrolką więc biały oznacza niski poziom elektrolitu, nawet po prostowniku nie zmieniła ona barwy wtedy dopiero dolałem wody destylowanej. Też nic to nie dało. Ptak, z tym ładowaniem 13,5 jesteś pewny? Dzisiaj elektryk zrobił pomiar i powiedział że 13,5 to kiepsko na wysokich obrotach a kupiłem nowiusieńki akumulator, to świetnie, idzie zima, mniej problemów ale chciałbym też usunąć przyczynę rozładowywania akumulatora do cna. Jutro zerknę w niego jeszcze raz.

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 19:35   

Może masz za duży akku? i alternator nie daje rady

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 21:18   

A może regler masz strzelony? 13.5 na wysokich obrotach to mało. Ja bym wszystko wyjął, rozebrał, umył, wymienił szczotki, poprawił luty. Generalnie to co u siebie jakiś czas temu zrobiłem. Aerometr montowany w akumulatory można sobie w buty wsadzic.
Co do napięcia to za Wikipedią:
Typowy akumulator samochodowy, złożony z 6 ogniw posiada:
* siłę elektromotoryczną = 12,6 V
* Minimalne napięcie (wskazujące na stan głębokiego rozładowania) - 10,8 V
* Prawidłowe napięcie ładowania - minimalne: 13,9 V - maksymalne 14,5 V
* Napięcie przeładowania - występujące w trakcie wydzielania wodoru 14,7 V
* W przypadku rozładowania akumulatora celowe jest ładowanie go niskim stałym prądem do napięcia nawet 16,5 V

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-11-19, 08:46   

Poprzedni miałem też z centry futury 55Ah, 600A a teraz mam 53Ah, 540A. Hmmm... Idę go rozebrać obadać.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-19, 14:15   

Dymatorek ja mam nowy założony ale nie używany regulator napięcia do altka od 1.1. Nie jeździłem na nim bo się wkułem i założyłem aletek od poloneza 75a.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-11-19, 17:15   

No właśnie kutwa! Byłem dzisiaj na autoszrocie obejrzałem 15 alternatorów od poloneza i każdy po 55A miał maksymalnie ! Który kłamie?

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 08:40   

Bo musisz szukać od nowszych polonezów caro albo od atu z klima będziesz miał 85 amper ale tego ostatniego ciężko dorwać. Alternator o którym mowa ma regulator zabudowy na swojej obudowie a nie osobno.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 13:42   

Obejrzałem dwa z atu , atu plus i wszystkie po 55A, ale wy mnie wkurzacie :D Dupa. Kupiłem 55A ale to już ciutkę inna konstrukcja... Może wydoli...

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 22:28   

trzeba było szukać na allegro bo ja tak kupiłem 75 ale miał do wymiany regulator i (80zł) i łożyska (30zł) i chodzi ładnie! :D

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-11-21, 16:05   

ale po co mieć 80A alternator w trabancie? Sztuka dla sztuki i tyle...

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-21, 19:21   

Zobacz inne moje posty. :D

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-11-21, 20:12   

gwint z przodu Ci prąd żre?

:DDD

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi