Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Niezły bajer - elektroniczny zapłon do 601ki
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 20:15   

wystarczy użyć opcji szukaj :)
Przykładowy link">elektronické zapalování Trabant
Kurs korony na dzisiaj 0,16007539
Proszę bardzo !

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 20:16   

poprawka

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 20:24   

brakuje usb bo na com to już przeżytek :). technika taka że powinno się to teraz telefonem stroić. mapka zapłonu z neta i jazda.....za wolno klik, za duże spalanie klik. Tak powinno być :)

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 20:25   

... kuzyn mnie wyprzedza 353 ? klik :D

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 21:36   

niezły bajer ale czy nie lepiej pozostać przy oryginale???

Pietrek "ELV15&a
Gość
Wysłany: 2010-11-18, 21:43   

Fajne. Zawsze marzyłem o tym, żeby mieć dostęp do krzywej, mieć możliwość jej modyfikacji itd. Poza tym laptop mógłby zastąpić kilka zegarów, m.in obrotomierz, wskaźnik temp silnika. Choć w sumie wolałbym klasyczne zegary.
Cóż może nie jestem za "nowoczesnym" tuningiem Traba, ale diagnostykę zapłonu fajnie byłoby mieć na bierząco...
Tylko to jest tak że my tu wszyscy czekamy aż w końcu ktoś to kupi i sprawdzi. Tanie to nie jest, więc pomimo że każdy chciałby to mieć to większość nie może sobie na to pozwolić. Kota w worku nikt nie chce nabyć.
No ale czekajmy, może ktoś to w końcu łyknie.

Mac-601
Gość
Wysłany: 2010-11-19, 17:40   

Właśnie skończyłem generalny remont silnika, skrzyni, ogólnie właściwie wszystko miałem w ręce, wał, wahacze, itp. ..i jako wisienkę sprawiłem sobie to cudo!

Właśnie dzisiaj zainstalowałem i odpaliłem trabanta, był okropny stres bo pierwszy raz silnik i cały osprzęt składałem.. ale odpalił.

Tak pisze na szybko ale pierwsze wrażenia:

- montaż - po skróceniu na tokarce tej tulejki na której były oryginalnie ciężarki w układzie odśrodkowym (skrócenie o 7mm) (jedyny większy problem) - bez problemu, podpięcie kilku kabelków, przykręcenie, teraz dają też płytkę więc nie trzeba nic więcej przerabiać.

- podłączenie do laptopa - przez przejściówkę RS232-USB też od razu, jeden klik wgranie krzywej, jeden klik zapisanie na pamięci zapłonu - gotowe.

- ustawienie zapłonu - banał - miernik zegarowy w miejsce świecy i wystarczy znaleźć górny martwy punkt tłoka w pierwszym cylindrze i przykręcić tą tarczkę zasłaniającą czujnik optyczny.

- silnik odpalił od razu, iskra mocniejsza (zauważalnie!) niż w elektroniku DDR, dużo łatwiej wyregulować wolne obroty, od razu pali, równiutko chodzi, fajnie się rozpędza, nie męczę silnika bo na dotarciu więc nie kręciłem go wysoko ale naprawdę na słuch kolosalna różnica, jak ktoś lubił to rym-pym-pym (ja lubiłem) to z tym zapłonem brzmi inaczej na wolnych obrotach. Na razie dużo nie pojeździłem tylko tak tutaj po Wieliczce i mam wszystko nie do końca ustawione (sprzęgło, linka gazu, gaźnik) to nie będę się o jeździe się wypowiadał.

Reasumując jak w reklamie:
- Zapłon imfsoft Jawa-CZ-Trabant - 111 Euro
- Miny sąsiadów gdy podłączyłem Traba do IBM'a - bezcenne

Jak będę miał chwile więcej czasu i jakieś większe doświadczenia z tą czeską techniką i jak będą chętni to mogę chętnie coś jeszcze napisać/porobić zdjęcia.

Pozdrawiam!

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-11-19, 20:24   

brakuje usb bo na com to już przeżytek :) Nieprawda. Po primo na co w takim układzie szybsza transmisja danych, to raz. Dwa, że w "normalnych" samochodach za pomocą kabli łączących się z kompem za pomocą COM'a można nieraz zrobić więcej, niż na usb.

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 09:26   

zajebiście było by sterować palmtopem. Nowoczesne telefony mają ładowanie i transmisje na miniUSB. Także jeśli przejściówka jest to zapewne jest to możliwe.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 09:48   

To już lepiej od razu bluetooth :)

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 15:55   

wi fi N wiekszy zasieg... trabant odjeżdza spod bloku a ty ciach złodziejowi zapłon....

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-11-20, 16:43   

a może gsm?
1 sygnał - tryb oszczędnościowy
2 sygnały - tryb wyścigowy
sms - odcięcie zapłonu ;p

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-11-21, 13:06   

A przez gsm to się akurat da się. Ba jak dołożyć do tego system flotowy to masz na monitorze obroty, spalanie itp itd :D

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-11-21, 13:37   

i jeszcze wyświetlanie na szybie przedniej, abs, rds, wtf, chgw, jp, skt, asd i qwerty i bedzie fajnie :D

Mac-601
Gość
Wysłany: 2010-11-23, 20:29   

No tak.. forum techniczne..

Nie wiem czy to przez zakamuflowaną zazdrość czy nie wiem, niechęć do czeskiej elektroniki, elektroniki w trabancie w ogóle, w każdym razie post przeszedł bez sensownego echa, a żeby było zabawniej, to akurat ktoś dzień wcześniej pisał, że chętnie by coś usłyszał z pierwszej ręki.

Poza tym gdyby transmisja była bezprzewodowa to wcale nie wyglądało by to tak zabawnie jak po kablu ;-)

Jutro będę pewnie zmieniał koła na zimowe to jak się uda przy okazji zrobię jakieś zdjęcia może jednak kogoś zainteresuje, dodam jeszcze, że spróbuje w ramach testu wgrać tą alternatywną krzywą wyprzedzenia, zważywszy na zerowe moje doświadczenie w tej materii będę tylko obserwował różnice w pracy silnika.

Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi