Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
WYCIERACZKI
Autor Wiadomość
Edward 601
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 10:00   

Witajcie

Mam problem z wycieraczkami w 601.
Do tej pory mialem wlacznik jednobiegowy (czyli jak wlaczylem to dzialaly stale i jak wylaczylem to sie zatrzymaly tam gdzie wylaczylem a nie wracaly na miejsce), zatem stwierdzilem ze zmienie wlacznik na taki z kilkoma predkosciami i przerywaniem.
Niestety po zmianie przelacznika (sprawnego) na pierwszym biegu jest to co wczesniej (chodzi i przestaje bez wracania jak poprzednio) na kolejnych biegach tez chodzi i to z przerwami, ale nie tam gdzie trzeba. Tak jakby nie robil calego okresu wytarcia, czyli zatrzymuja sie wczesniej i nie wracaja. Ogolnie jakas straszna lipa.
Mam zatem pytanie czy moze to byc wina starszego typu silniczka wycieraczek?

Moze ten ktory mam nie wspolpracuje wlasciwie z tym przelacznikiem, lub moze trzeba cos wiecej przerobic.

Instalacja 12V.

Dziekuje za pomoc.

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 10:13   

to ja dodam zanim się zaczną wypowiadać następni. Trabant ma instalację z 72 roku czyli klasyczne grube kable do 6V. Instalacja do przełącznika wycieraczek bez czasówki. I w dodatku, przerobiona na 12 V. Poczytaj książkę jeżdżę sam trabant preusha. Tam jest napisane jak podłączyć czasowy, tylko problem ten że tam jest to opisane jak to zrobić na szóstce nie na 12. No może uda Ci się przynajmniej wyłącznik podłączyć prawidłowo ale silnika to raczej nie. Z tego co już sam doświadczyłem metody prób i błędów powodują skopcenie czasówki.

Edward 601
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 13:12   

ale jest to wykonalne czy próżno probowac?

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 13:50   

ja takich rzeźb nie ogarniam. W książce masz opisane jak podłączyć silnik wycieraczek z przełącznikiem czasowym przy. Ja bym wolał chyba znaleźć silnik wycieraczek 12V o wyglądzie i budowie silnika 6V. Wtedy podłączenia idą jak w 6 V i powinno wtedy zadziałać

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 15:55   

Silnik 6V gnany napięciem 12V obraca się szybciej:) Lekiem na całe zło będzie zmiana silnika na 12 V

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 17:22   

silnik 6V ma plastikowe trybiki jak w zabawce.... :) nie polecam

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 19:36   

ja na tyle na ile sie znam diagnoxuje brak masy lub + który powoduje dokończenie cyklu.zobacz czy gzies nie brakuje podłaczenia

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-08, 21:59   

Jak podpoiłeś moduł z uruchomianiem wycieraczek przez spryskiwacze to z niego kabel żółty musi być podpięty do masy po !!!wyłączeniu!!! wycieraczek to wtedy wrócą na duł. Jak włączasz wycieraczki to masa na żółtym kablu ma znikać! Jak dobrze pamiętam bo nie mam jak tego sprawdzić!

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 07:35   

xxl A skąd ty wiesz że on ma zółty kabel ????? Ty chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy o jakie auto chodzi. Nie wcinaj się bo więcej z ciebie kłopotu niz pożytku.
Edek powalcz z tą masą. Wnuq ma rację. Ale mówię będzie rzeźba. Łatiej z tym silniczkiem. Bo masz po prostu jak w szóstce. 3 złączki i 3 kable z wiązki plus masa
do karoseri. Nie mówiąc o tym że taki szóstkowy wygląda o niebo lepiej niż ta cerata z silnikiem przy podpórce maski.

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 10:06   

przy oryginalnej instalacji 6V i włączniku tylko on/of kable idą analogicznie wg oznaczeń. czyli np 58 na włącznku i 58 na silniczku. Wtedy bardzo prosto, natomiast przy podłączeniu czasowego te kable przy włączniku podpina się zupełnie inaczej i to właśnie jest opisane w Preushu "jeżdżę samochodem trabant" jeśli podepnie się wg schematu jak w oryginale przełącznik się zjara (sprawdzone) W książce Preusha są też opisane usterki i ich usuwanie jeśli następują zakłócenia w pracy przerywanej. Nie umiem przytoczyć trzeba się wczytać

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-11-11, 16:30   

Witam.
Czy 6, czy 12V to silnik ma wyłącznik zerowego położenia.(często zasyfiały starym smarem i niedziałający, a czasami zwarty i wtedy występuje opisany problem że wycieraczki chodzą na okrągło i zatrzymują się po odłączeniu napięcia zasilania)

Tu potrzebny jest elektryk, a nie grupa gdybających.
Wiele razy mówiłem, że na odległość nie da się dokładnie zdiagnozować przyczynę usterki.
Krótko:
* odłączyć mechanizm wycieraczek (od ośki silniczka)

* sprawdzić prawidłowość podłączenia "podtrzymania"
po podaniu napięcia i rozpoczęciu pracy silniczka.

* podłączyć napięcie na silniczek

* odłączyć napięcie, silnik powinien zatrzymać się w położeniu "ZERO"

* zamontować mechanizm wycieraczek ustawionych w pozycji "zero"

* cieszyć się sprawnymi wycieraczkami

Pozdrawiam.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-12, 01:02   

Jajer ja nic nie che mówić ale ty weź napisz książkę "jak naprawiać trabanta(a jak NIE)"! Naprawdę! To by był bestseler!!! hehehehehheeh

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-12, 07:22   

xxl schlebiaj sobie na priv i nie smieć w temacie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi