Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
coś stuka w tylnym kole!
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-10-28, 12:09   

Magik, a czym miałem to zrobić, ręką? :D To był czas kiedy nie miałem pneumatycznego klucza ;p a do dokręcenia porządnie nakrętki tak żeby nie obracał się bęben musi być odpowiedni moment czego nie da mi zwykły klucz czy nasadka robiąc to ręcznie.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-10-28, 18:49   

@dymatorek, najlepiej to się robi odpowiednim kluczem nasadowym obsługiwanym dłonią, prawą lub lewą, do wyboru :) Pneumat to gdzie indziej. A młotek już w ogóle. Jest mnogo sposobów, aby unieruchomić bęben. Polecam zużytą przednią półośkę od przegubów zawiasowych (starego typu) z wyjętym sworzniem kamieni.

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 08:22   

mnie spokojnie wystarcza łom z przedłużką zakładany na pokrętkę klucza. Do blokady koła 1 osoba która wciska pedał hamulca. Nigdy nie miałem większych problemów. Nie licząc zerwanego klina na czopie u Tyca. Z tą półosią niezły pomysł :)

Kulka
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 10:07   

a nie prościej przykręcić lekko w powietrzu, postawić auto, i na ziemi dokręcać?

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 10:37   

tu chodzi o odkręcanie, przykręcanie to już nagroda

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 11:35   

no u mnie niestety sie tylne koł ozdupiło i nasadką przedłużaną o rure z rusztowania sie nie odkręciło :/
ręczny zaciągnięty, tata trzymał wdepły hamulec.

jedynie co zostaje to palnik ;)

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 13:43   

za krótka rurka :) Jak koło stoi to nie ma opcji żeby nie poszło. Jajer kiedyś sprzedawał patent żeby owinąć czop i nakrętkę szmata namoczoną w ropie. Ja nie stosowałem ale wszelkie penetratory wskazane. Jest jeszcze jeden pomocny sposób jeśłi będziesz wymienial łożyska to walnij dobrym młotem po nakrętce i po czopie, oczywiście przez coś. Jak rdza skleiła to powinno puścić, no i moczyć ile się da

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 13:56   

magik, ta rura miała 2m. koło się kręciło. a moczone piskane było. musze podgrzać a jak nie to flexx

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-10-29, 14:58   

Temperatura i drgania pomogą więc palnikiem sucz! i lekko podbijamy. Czasem trzeba cierpliwosci, ale ta metoda jeszcze mnie nie zawiodła

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-30, 07:45   

zobaczymy co ja powiem jak będę tylne bębny w 600ce szarpał :) Hamulce rozkręcone, płynu nie ma :/ a wachacze z 64 na pewno :)

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-30, 07:47   

jj w takim razie patent Kuchara z półosią i tatę za kółko, trzeba mieć w sobie trochę mc gyvera :)

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-11-02, 10:36   

odkręcanie może być pneumatem jak nie mamy jak zablokować koła. Dokręcam kluczem dynamometrycznym 1 m długości tegoż klucza i jedną ręką 126 Nm spokojnie daję radę. Klucz za 125 zł - rewelacji nie robi ale przy nie "komercyjnym" używaniu wystarcza - polecam. PS Śruby wahaczy też tym dokręcam i bez niespodzianek w trasie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi