|
zgasł i odcieło prąd |
| Autor |
Wiadomość |
szydlos
Gość
|
Wysłany: 2010-10-22, 08:42
|
|
|
| Hej mam problem z moim trabancikiem.Jechałem se normalnie na przejażdzke po równej drodze i nagle samochód zgasł.próbuje ponownie uruchomic a tu cisza ,nawet kontrolka przy liczniku sie nie zaswiecila.Sprawdzilem klemy,ok.Niewiem gdzie może być przyczyna.Moze jakiś kabelek od stacyjki??? Proszę o rady |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-10-22, 08:45
|
|
|
| weź miernik albo chociaż żaróweczkę i sprawdź najpierw aku a później czy prąd dochodzi do stacyjni i z niej wychodzi po przekręceniu kluczyka. Od tego musisz zacząć. |
|
|
|
 |
szydlos
Gość
|
Wysłany: 2010-10-22, 08:50
|
|
|
| akumulator sprawdzalem jest Ok. A możesz bliżej opisać jak spr czy prad dochodzi do stacyjki?? |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-10-22, 16:02
|
|
|
| Jakiś drobiazg z pewnością. Na pewno gdzieś się przewód poluzował. Alternator, akumulator, masa. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-10-22, 18:47
|
|
|
| jak aku ma powyżej 12v to raczej nie altek ale masę na karoserii/silniku sprawdź. Weź żarówkę z 2 przewodami jeden do karoserii a drugi na wszystkie kable na stacyjce powinna się palić po przekręceniu kluczyka na wszystkich z wyjątkiem tego od rozrusznika! Jak się nie zapali żarówka na wszystkich stykach z wyjątkiem tego od rozrusznika to kostka stacyjki do wymiany. Jak nie zapali się na żadnym styku to prąd nie dochodzi nawet do stacyjki. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-10-23, 08:09
|
|
|
...., a może po prostu ten gruby, czerwony przewód zasilający całą instalację!
Tzn. tak:
* ułamał się
* brak styku
Oczywiście chodzi o czerwony przewód podłączony do plusowej klemy aku.
Powodzenia.
PS.
stacyjkę sprawdzaj na końcu, jak już będziesz pewny że prąd dochodzi do instalacji.
Ja proponuję zrobić tak:
1 "czerwony przewód"
2 bezpieczniki
3 próba uruchomienia silnika za pomocą kluczyka. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-10-23, 16:43
|
|
|
| jak najbardziej popieram :D (a co trzeba się trochę podlizać) Jajer ostatnio nie widziałem cię na dziale technicznym. |
|
|
|
 |
|
|