Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kopci z rury wydechowej trabipolo 1,1
Autor Wiadomość
Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 09:30   

Witam:)
niepokojącym staje się fakt tego, że od jakiegoś czasu mój tramp 1,1 strasznie kopci bardziej niż dwusów. Niby silnik pracuje w porządku, ale zobaczyłem że gaźnik jest z wierzchu zanieczyszczony jakby brudny w oleju. Nie wiem gdzie szukać przyczyny tankuję paliwo na orlenie na różnych stacjach myślałem że to może wina benzyny, ale chyba nie. Może ktoś miał podobne objawy? Proszę o podpowiedź pozDDRawiam

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 09:51   

Pamiętam jak kupiłem polówkę to od razu mi napisali żebym gruszkę wyczyścił (ta na gaźniku) więcej nie pisze bo sie nie znam :) Filtry i świece w porządku ?

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 10:00   

Jakiego koloru są spaliny:
- niebieskawe
- czarne
- białe ?

Czy zauważyłeś spadek ilości oleju (olej mierzymy po dłuższej przerwie pracy silnika)?
Jak wygląda korek od wlewania oleju od spodu ?

Kulka
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 10:29   

może być, że z odmy strzelił w dolot. Rozbierz, wyczyść, złóż, daj się wypalić resztkom oleju i powinno być ok.

Znajomemu kiedyś mk1 strzeliło olejem z odmy to zakopcił pół osiedla na niebiesko ;]

papieju
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 13:12   

W normalnym układzie nic nie powinno strzelać w żaden dolot. Odma nie należy do najczystszych rzeczy w aucie, ale nie powinno nią nic wywalać w dolot. Coś tu nie halo. Kolor spalin pozwoli na bliższe zdiagnozowanie.

Rubens (Pomarańczowy)
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 14:50   

Też tak miałem. Może masz gaz jeszcze zamontowany?

Kopci na siwo-niebiesko.

Masz przedmuchy na silniku i jest za duże ciśnienie powietrza w górnej części silnika. Tak jak magik powiedział trzeba zdjąć odmę z układu dolotowego a ten przewód co tobie zostanie trzeba wyprowadzić pod silnik.

Czasami będzie tobie z tej rurki dymić na siwo ale nie ma co się tym przejmować.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 16:10   

trab nie ma instalacji gazowej jeżdżę na benzynie a spaliny są koloru białego

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 17:06   

gruszkę przeczyściłem i dalej kopci z rury, sprawdzę jeszcze poziom oleju świece i filtry były wymieniane latem

papieju
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 17:29   

Na moje oko uszczelka głowicy. Zdejmij korek zbiorniczka wyrównawczego na pracującym silniku i zobacz czy bąbelkuje, aczkolwiek jeśli nic nie będzie to nie znaczy że nie jest wadliwa. A temperaturka nie skacze?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 17:50   

spaliny są koloru białego

a na pewno są to spaliny? Może to tylko para wodna, jako normalny produkt spalania, jest widoczna o tej chłodnej porze roku do czasu rozgrzania układu wydechowego? Przejedź po trasie normalnym tempem z 10 km i zobacz czy będzie dalej "kopcić".
Biały kolor to para wodna, możesz profilaktycznie sprawdzić, czy nie ubywa cieczy z układu chłodzenia. Z rury "kurzy' też na biało, gdy uszkodzi się uszczelka pod głowicą.
Jak silnik pali olej, z rury dymi na niebiesko.
Czarne spaliny, to niespalone cząstki paliwa, gaźnik podaje za bogato.

jest za duże ciśnienie powietrza w górnej części silnika

możesz coś jaśniej na ten temat? Do tej pory byłem przekonany, że jak ciśnienie "u góry" wysokie, to tym bardziej auto ma ochotę jechać :)

a ten przewód co tobie zostanie trzeba wyprowadzić pod silnik

z całym możliwym w tej sytuacji szacunkiem, ale nic bardziej bzdurnego. Odmę, i owszem, możesz profilaktycznie wyczyścić, ale węże załóż na swoje miejsce. Po to ktoś dawno temu wymyślił zamknięty obieg wyrównywania ciśnienia w skrzyni korbowej silnika, aby nie smrodzić wyziewami innym kierowcom. Tak postępowali taksówkarze 25-30 lat temu, gdy im było szkoda pieniędzy na remont silnika.
Pozdro
kuchar

Rubens (Pomarańczowy)
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 18:20   

Ale przed zimą nie będzie się robiło remontu silnika. Przynajmniej ja z takiego założenia wychodziłem. A jak masz przedmuchy na zaworach to niestety masz większe ciśnienie pod pokrywą rozrządu.

Może i stosowali to taksiarze 30 lat temu ale to działa i można poczekać na lepszy moment na remont maszyny.

A jeżeli chodzi o biały kolor lub siwy to w rzeczy samej jest to problem uszczelki pod głowicą i to mimo wszystko nawet w zimę trzeba zrobić bo silnik może nie przetrwać (na pewno nie da rady).

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 18:26   

@rubens: chyba piszemy o innych silnikach, a intencję tego, co napisałem o odmie wyrzuconej pod auto też inaczej zinterpretowałeś, więc ze swojej strony zamykam dyskusję :)

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 19:24   

no właśnie jeśli chodzi o płyn w zbiorniczku to też go ubywa bo nie trzyma zaworek po przejechaniu wyłączyłem silnik i coś syczało, okazało się że zaworek puścił, czy to też może być tego przyczyna, ze tak kopci?

papieju
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 19:46   

Jaki zaworek? Mówisz o korku? Korkiem nie wywala, miałbyś mokro. Jak ubywa i kopci na biało to właśnie sam sobie odpowiedziałeś na co cierpi Twój silnik. Szykuj uszczelkę, rozrząd, płyny, no i kasiorkę na mechanika. Będzie miał co robić.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 21:49   

Albo dołożyć i zesłapować 1.3 ale to zależy w jakim stanie masz obecny silnik.Żeby mechanik zrobił Ci przyzwoicie wymianę uszczelki to przynajmniej 400zł musisz mieć bo jeszcze pasek będzie trzeba przy okazji zrobić olej wymienić i nowy płyn chłodniczy wlać.
Uszczelka do wymiany objawy:olej w płynie,płyn w oleju co się objawia masłem pod korkiem(ale to nie zawsze reguła,bo u mnie parę razy było tak w okresie zimowym przy jeździe na krótkim dystansie),nierówna praca silnika,w skrajnych wypadkach nawet nie jest w stanie odpalić,biały dym(para),o ubywaniu płynów ustrojowych nie piszę bo to jest oczywiste a nie zawsze idzie to sprawdzić bo nie zawsze wszystko jest szczelne,a oleju może przybywać jak auto jeździ na bogatej mieszance(czyt. rozregulowany gaźnik lub jazda na ssaniu)nie spalone paliwo spływa do skrzyni korbowej.Niebieski dym z rury to masz do wymiany pierścienie tłokowe(dobrze zrobić pomiar kompresji)i dymienie z rurki odmy,jeżeli po przygazowaniu silnie zadymi na niebiesko to uszczelniacze zaworowe już nie trzymają.
Jeżeli gruszkę odmy masz często całą czarną od oleju to silnik był w przeszłości przegrzany.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi