Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukuję odpadów żelaznych
Autor Wiadomość
pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-10-08, 15:29   

Witam.
Potrzebuję odpadów żelaznych. Chodzi mi o czyste (bardzo czyste) żelazo, bez dodatków, węgli itd. Potrzebuję tego niewiele, kilkadziesiąt gramów. Wymagane do doświadczenia, niestety granulki żelazne w sklepie chemicznym kosztują kilkadziesiąt złotych. A jak wyżej wspomniałem nie potrzebuję dużych ilości. Proszę, wspomóżcie młodego chemika :]
Najchętniej bym słyszał chęci pomocy ze strony mieszkańców Poznania (tu mieszkam), jednak od innych pomocną dłoń też przyjmę xD

//pozdrawiam pinokio999

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-10-08, 16:56   

Mam taką próbkę (co prawda nie jest super czysta) ale tak wygląda pod mikroskopem, jest po długotrwałym wyżarzaniu zmiękczającym, widać jeszcze pozostałości płytek perlitu, jest też skoagulowany cementyt, rozpadający się perlit w podłożu. Stal ma strukturę blisko eutektoidalnej albo lekko nadeutektoidalna ziarnista. ale mam tylko 12 gramów tego.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-10-08, 17:01   

Obawiam się, że wszystie odpady jakimi dysponujemy pochodzą z układu żelazo-cementyt czyli zawsze będą zawierać węgiel. W inżynierii poporstu czyste żelazo nie gości:) Moźesz szukać stali niskowęglowych ale one będa miały od około o,3% węgla.

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-10-08, 17:20   

chyba źle zinterpretowałem twoją prośbę, bo ty chyba nie chcesz stali tylko czystą rudę żelaza? nie wiem skąd można wziąć takie odpady, jak nie właśnie ze sklepu dla chemików. Chyba że znajdziesz jakąś hutę i dadzą ci garść rudy, zanim trafi do produkcji stali :/ Bo w próbkach stalowych zawsze będzie domieszka węgla i innych pierwiastków.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-10-08, 18:37   

spotkał się chemik z inżynierem:P

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-10-08, 19:46   

Ogólnie nigdy się nie dostanie czystego żelaza-to wiem. Na allegro chodzą takie po 98,x procenta. I chyba własnie taką zakupię. No trudno.

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-10-09, 01:04   

Przez takich jak ty powstały dopalacze!!! hihihi przepraszam nie mogłem się powstrzymać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi