Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant 601 - problem z biegami
Autor Wiadomość
Pietrek "ELV15&a
Gość
Wysłany: 2010-09-08, 21:18   

Witam ponownie!
Mam problem z biegami w Trabim. Coś nie tak jest z redukcją biegów. Przy "zrzucaniu" z czwórki/trójki na dwójkę/jedynkę, na niskich prędkościach dla dwóch najwyższych biegów muszę użyć dużej siły by zredukować na niższe, a przy trochę większych staje się to właściwie niemożliwe, pomimo że sprzęgło wciśnięte w jest podłogę. Przy przyspieszaniu biegi po kolei wchodzą prawidłowo. Kiedy redukuje z czwórki na trzy lub z dwójki na jeden też jest okey. Szukałem tematu na forum, ale były tylko do 1.1 i przeszczepionego 1.3, a ja mam 2T. Myślałem, że może to sprzęgło, ale wtedy chyba problemy byłyby przy redukcji każdego biegu no nie?

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 06:32   

Witam a sprawdziłeś czy masz pełny stan oleju w skrzyni może oleju nie masz i się wszystko zaciera wymien olej na nowy.Zobaczysz wtedy jak bedzie to wszystko chodziło możesz jeszcze delikatnie podciagnąć linkę od sprzęgła tylko pamietaj ze pedał musi miec jakieś 0,5 cm luzu.Wtedy zobaczysz czy wszytko jest ok jeśli nie to pomyslimy wtedy co może być jeszcze nie tak.

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 06:33   

na jedynkę???? trabant ma nie zsynchronizowaną jedynkę, można ją wrzucić tylko jak samochód stoi. Druga rzecz trabantem 601 nie wolno hamować biegami, to tylko katowanie silnika.Przyzwyczaj się że tak jest. Redukcja z biegów 4 na 3 i 3 na dwójkę nie powinna przynosić problemów

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 06:35   

wciskanie na siłę grozi wygięciem wybieraka, z czym się wiąże rozbieranie skrzyni

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 14:17   

Pewnie nie masz już synchronizatorów, a redukcja z międzygazem cię przerasta?

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 15:48   

Magik co ty pleciesz od kiedy Trabant 601 ma nie zsynchronizowaną jedynkę to nie jest polski Fiat 126p że tak miał,tam trzeba było stanąć by jedynkę wsadzić bez zgrzytów:).Poza tym ciekawi mnie Pietrek czy tarczę sprzęgła masz w dobrym stanie i czy okładziny są na niej całe oraz docisk nie wyklepany albo koło zamachowe powycierane.Wtedy może coś być nie tak że nie możesz wsadzić biegu lekko tylko z oporem.Jeśli docisk nie dociśnie tarczy to wtedy mogą być takie siupki posprawdzaj to.

Pietrek "ELV15&a
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 16:09   

Międzygaz robić mogę, ale dla własnego komfortu wolałbym redukcje biegów bez przegazówki. Oby wymiana oleju wystarczyła. Jeśli nie to będę miał do trabiego jakąś inną skrzynie za darmo, ale tamta była w Trabancie bez silnika, stojącym na łące. Raczej dostała się tam wilgoć. Niestety jeszcze jej nie widziałem, ale może tam będą te syntezatory w lepszym stanie.
A jak sprawdzić olej w przekładni? Jest jakiś bagnet/wkręt regulacyjny?

Pietrek "ELV15&a
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 16:28   

Posprawdzam wszystko dopiero w weekend, bo teraz w internacie jestem.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 16:36   

Pietrek jeśli skrzynia nie była otwierana i nie spuszono z niej oleju to nic się jej nie stało możesz mieć jedynie problem z wyrobionym 4 biegiem który raz wskauje a raz nie bo tak bywa w skrzyniach urzywanych.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 18:50   

trabant ma nie zsynchronizowaną jedynkę

i Ty magik masz się za wielkiego mechanika i znawcę, który ludziom chce trabanty naprawiać i może ośmieszać na forum niewiedzę początkujących trabanciarzy? Śmiech, żenada...
Trabant od '62 roku i modelu P50/2 ma w pełni zsynchronizowaną skrzynię biegów.

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-10, 07:47   

dyplomu mechanika ani zawodówki samochodowej nie skończyłem. Wiem że jedynka wchodzi przy bardzo małej prędkości i to miałem na myśli.

Kulka
Gość
Wysłany: 2010-09-10, 08:35   

no bo co za kretyn wbija jedynkę w trabancie przy prędkości na przykład 40km/h...

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-10, 08:50   

przepraszam ale nie czytam codziennie rozdziału "skrzynia" mimo że główną lekturą na tronie są dla mnie książki trabantowe :)

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-09-11, 22:45   

Kulka, kto normalny próbuje zrobić taki numer w jakimkolwiek samochodzie:P

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-12, 14:46   

widocznie jeden się znalazł :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi