|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
Porady Eksploatacyjne do Trabanta 601 |
| Autor |
Wiadomość |
Pietrek "ELV15&a
Gość
|
Wysłany: 2010-09-06, 13:39
|
|
|
Witam po raz pierwszy wszystkich forumowiczów!
Od wczoraj jestem posiadaczem Trabanta 601. Jestem wielkim fanem stary... ekhm, samochodów klasycznych. Marzył mi się jakiś samochód produkowany w krajach żelaznej kurtyny. Miał być PF 125p, ale po spontanicznej decyzji (chyba miłość od pierwszego wejrzenia) kupiłem Trabiego.]
Teraz chciałbym dowiedzieć się od was co zrobić, aby mój Kartonik jeździł jak najdłużej. Jak o niego dbać? Takie najważniejsze pytanie: jaki olej do mieszanki lać i w jakim stosunku? Obecnie jeżdże na Mixolu w stosunku mieszanki 1:50, ale znajomy, który o dwusuwach wie bardzo dużo, z tym że tych montowanych w motorowerach, odradza mi Mixol twierdząc, że jego jakość jest bardzo kiepska.
Jeśli macie jakieś uwagi do początkującego użytkownika tego auta, to proszę was o podzielenie się nimi ze mną. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2010-09-06, 14:10
|
|
|
Kup książkę :) Skurski, Meissner, Preusch. I używaj często przycisku "SZUKAJ" na forum.
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-09-06, 14:35
|
|
|
Poszukaj w swojej okolicy, może ktos ma trabanta i razem coś wymyślicie.
Na forum CT chyba jest wszystko juz opisane. Nie zrażaj się małymi kłopotami, pokochaj autko. Lej olej do paliwa (na temat mixolu - ilu urzytkowników, tyle opinii). Zapewniam że sie odwdzięczy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-09-06, 15:35
|
|
|
Cześć Piotrek :) Gratuluję wyboru marki i witamy w szeregach. Trabant to kapryśny wynalazek ale potrafi się odwdzięczyć jak się mu poświęci trochę serca.
Przybywaj na zloty! Najbliższe są w Gnieźnie i Frydku (Czechy) już w ten wekend. A pod koniec miesiąca pod Krakowem. Skąd jesteś?
Z olejami to każdy Ci doradzi to na czym jeździ. Mało kto a w zasadzie nikt z nas nie robił dokładnych testów odnośnie nagaru, wielkości przebiegów na poszczególnych olejach. Jeżdżę na malinowym oleju z Orlena. Cena jest tylko nieznacznie wyższa od Mixolu a ma wyższe oznaczenia jakości. |
|
|
|
 |
Pietrek "ELV15&a
Gość
|
Wysłany: 2010-09-06, 16:06
|
|
|
Nawet nie wiecie jak chętnie przejechałbym się na zlot. W ten weekend niestety na pewno nie da rady, ale obiecuje że postaram się na jakiś przybyć.
Pochodzę z Wielkopolski, a dokładniej jakieś 90 km od Poznania za Zachód. Właściwie to mieszkam na pograniczu Wlkp i lubuskiego.
Szczerze to przez te dwa dni tak mi się spodobał Trabancik, że teraz nie zamieniłbym go na żadne inne auto. Te sympatyczne spojrzenia przechodniów, wszyscy stają się nagle tacy otwarci... No i wrażenia z jazdy. Dźwięk silnika dwusuwowego jest taki miły dla ucha, że wszystkie czterosówy, stały się dla mnie takie... nudne. A tym bardziej te na wtryskach. O dieslach już nie wspominając.
Mogę jeszcze rozpisywać się o super widoczności i o innych plusach, jakie dostrzegłem, ale nie skończyłbym tak szybko.
Sorka, że tak się rozpisałem trochę nie na temat wątku. Książkę mam zamiar zakupić i zaraz zabieram się za lekturę innych wątków.
Dodam jeszcze że Trabant to mój pierwszy samochód w moim 18-letnim życiu. |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-09-06, 17:01
|
|
|
Cześć, chciałem się tylko dorzucić do poprzedników. Witamy w szeregach kierowców trabantów.
Jeśli chodzi o eksploatacje to koniecznie spraw sobie książkę autorstwa inżyniera Skurskiego. Najlepiej jak najmłodszą, bo zawierają najwięcej opisów. Widzisz to jest "Biblia" jeśli chodzi o Trabanty;)
Dzięki niej będziesz mógł dowiedzieć o budowie, naprawach i eksploatacji:) A w przypadkach ciężkich dogadać się na forum, dzięki temu że będziesz wiedział jak i co się nazywa-nazewnictwo jest kluczem do porozumienia:)
Na koniec dorzucę, że przed Tobą naprawdę wiele pracy i przygód:) Trabant to moje pierwsze auto. Choć mam 23 lata, Trabant jest ze mną od lat sześciu - miałem go zanim zrobiłem prawko:) W międzyczasie były wzloty, upadki i 2 lata "obrażenia się" na ten wóz. Czas leci, a auto jest ciągle ze mną.
Wyszła mi niezła baja, a piszę to tylko po to by Ci uświadomić, że jeśli faktycznie Trabant Ci się tak podoba to...przepadłeś bracie:D |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-09-07, 15:09
|
|
|
| Witamy w szeregach!!! Ja powiem tylko tyle że sam smigam trabantem polo 1.1 ale na początek dobra rada (nie zależnie od tego czym jeździsz), zacznij od układu kierowniczego i hamulcowego bo musisz mieć pewność że są sprawne żeby twoja miłość do trabika mogła trwać wiecznie. Kup książkę i studiuj posty na forum :D |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2010-09-08, 13:18
|
|
|
Gratuluję :)
Uważaj-Trabant wciąga, ja bujam się z tym tematem już od 1991 roku (za sprawą taty) i od 1999 już z własnym... :) |
|
|
|
 |
Mac-601
Gość
|
Wysłany: 2010-09-21, 20:13
|
|
|
Pozdrawiam!
Dla mnie jak na razie (pewnie kiedyś mnie się to znudzi) jest pewne poczucie niezależności i samowystarczalności - to znaczy że mając głowę na karku i dwie ręce możesz wszystko w tym aucie naprawić. To jest super prosta, logiczna konstrukcja zaprojektowana właśnie tak aby zwykły człowiek (w ddr wszyscy mieli być zwykli z założenia, prawda?) będzie w stanie naprawić/doglądać/konserwować we własnym zakresie swojego trabanta.
Konkretnie: przy pewnym wkładzie pracy można jeździć tym autem codziennie, przez cały rok. Też polecam Skurskiego, a kilka porad czysto eksploatacyjnych znajdziesz w takiej książce "Jeżdżę samochodem Trabant"
PS Na moim egzemplarzu, na okładce, ktoś dopisał "i mam dość" ale się nie zrażaj! |
|
|
|
 |
robak
Gość
|
Wysłany: 2010-09-22, 01:48
|
|
|
najlepiej zapytaj wczesniejszego wlasciciela co lal i w jakim stosunku i bedzie dobrze. po co zmieniac cos, co dobrze dziala i sie "przyzwyczailo" ? :)
co do psucia i 601, to szczerze powiedziawszy, to z 601 nigdy praktycznie nie mialem problemow i jezdzi ona do dzisiaj z innymi wlascicialami. jesli chodzi o 1.1 to najczesciej pieprzyl sie rozrusznik i ladowanie. poza tym wszystko bylo cacy (no... nie liczac linki sprzegla, gdzie bez zapasowej to sie nie jechalo dalej niz 1km od domu :P) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|