Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana zimeringa na wale.
Autor Wiadomość
pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-03, 19:42   

Witam.
Jako, że silnik już mam wyjęty mam zamiar wymienić zimering na wale rozrządu bo mu cieknie :) Co mi możecie doradzić? Jak to zrobić?
Rozumiem, że ściągam pasek rozrządu, odkręcam śrubę trzymającą koło zębate i co dalej? Jeśli można mi to rozpisać.
Jaki tam tego jest wymiar zimeringa?

//pozdrawiam pinokio999

PS. Czy wymieniając oring przy aparacie też jest konieczność ściągać pas rozrządu, czy mogę to zrobić później przy włożonym w budę silniku?

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 15:45   

No Panowie, nie wiecie jak to zrobić, czy Wam się nie chce napisać? :D

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:09   

Raczej się nikomu nie chce pisać...

ściągasz plastiki,koło pasowe i małe koło rozrządu,odkręcasz dekiel aluminiowy/pamiętaj o śrubach od spodu,co jest przykręcona miska olejowa/ w którym siedzi zimmer i składasz w odwrotnej kolejności. Rozmiaru uszczelniacza nie znam ,ale w sklepie pytaj o zimmering wału do polo/golfa I generacji z silnikiem 1,0 1,3 benzyna.
Do aparatu jest super dostęp nawet jak motor siedzi pod maską,więc to można zrobić potem i jest on po drugiej stronie silnika więc nie trzeba ściągać paska.
Przy takiej operacji dobrze od razu wymienić pompę wody i pasek oczywiście.
powodzenia

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:16   

Pasek wymienię, już kupiony, pompę wody ocenie, bo droga jest. Jest na wałku rozrządu zaznaczony jakiś punkt jak koło pasowe założyć?

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:26   

wałek ma wcięcie,koło rozrządu ma klin, a na kole rozrządu jest znak, który musi się zgodzić ze strzałką na tylnej obudowie , na kole pasowym tez jest znak, ten musi być ustawiony na wcięciu w blaszce znajdującej się powyżej.

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:29   

Robota na jaki czas doliczając moją niewiedzę, kupę zastanawiania się i myślenia? :D

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:51   

Przy wyjętym silniku max 20min ;]

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:53   

Uszczelkę na misce olejowej wymieniałem jakieś 2h :D

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 02:59   

pinokio999 zadaje pytanie:
Wymiana zimeringa na wale.

i dostaje właściwą odpowiedź. Z treści wynika, że chodzi mu o wymianę uszczelniacza wałka rozrządu.

Polecam jak zwykle zagłębić się w lekturze, nie będzie błędnie sformułowanych pytań i pretensji że nikt nie odpowiada.

Pinokio999 - nie szukaj aluminiowej obudowy uszczelniacza wałka rozrządu bo jej nie ma!
Taką obudowę ma uszelniacz wału.

Pozdrawiam.

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 10:38   

Możliwe, że coś pomyliłem. Chodzi mi o to, że z górnego koła na którym trzyma się pas rozrządu leci mi olej. I tam podobno jest zimering. I właśnie to chcę wymienić.

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 11:10   

i Twoim zdaniem jest to zimering wału tak ? Oj biedny los tego silnika. Rozrząd umiesz poprawnie zmienić ?

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 12:54   

Będzie BUM!!!!!!!!!!! HI HI HI......

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 15:03   

Zimering wałka rozrządu? Jezuu, nie znam się na nazewnictwie, musicie mnie od razu przez to z błotem mieszać?
Problem jest taki, że ani jednej ani drugiej śruby/nakrętki na kołach nie mogę odkręcić. I tyle z wymiany..

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 17:30   

musisz dobrze ustawić ten rozrząd bo na jeden obrót wałka korbowego przypadają dwa obroty wałka rozrządu, jak będzie kręcił wałek korbowy to on może być na etapie "pracy" a wałek rozrządu będzie ci otwierał zawory na ssanie ;] To tak na wszelki wypadek żebyś się nie zdziwił jakby nie chciał odpalać, albo gówniano pracował ;p

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 21:22   

o bożku, nie ruszaj nic bo tylko sp.. Znajdź dobrego mechanika to Ci zrobi. Wydasz trochę kasy , ale jak sam coś sp... to wydasz jeszcze więcej

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi