|
Krzyżak i szklanka |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-08-08, 20:26
|
|
|
1. zaciągnąć ręczny i wrzucić 1. lub wsteczny. Jak ręczny jest słaby, to podłożyć kliny pod tylne koło.
2. odkręcić nakrętkę centralną piasty ( solidnym kluczem nasadowym 32 lub gdy nakrętka już nieoryginalna to 30), poluzować nakrętki kół,
3. podnieść auto na kobyłki,
4. spuścić olej ze skrzyni,
5. zdemontować zacisk hamulcowy (bez odłączania przewodu oczywiście) i podwiesić go jakimś drutem na spirali,
6. poluzować górne mocowanie mcPhersona ( to na nadkolu, pod maską),
7. odkręcić i wyjąć śrubę mocującą sworzeń wahacza do mcPhersona,
8. używając tzw. brechy napiąć wahacz w dół, tak aby sworzeń wyszedł z mcPhersona, jednocześnie odchylić wiszącego mcPhersona na bok,
9. włożyć łyżkę lub duży wkrętak w szczelinę między obudowę skrzyni a szklankę i wypiąć szklankę z zapinki w skrzyni,
10. uchylić mcPhersona tak, aby wyjąć z piasty koła półoś,
11. wyjąć półoś ze skrzyni. |
|
|
|
 |
Chany
Gość
|
Wysłany: 2010-08-08, 21:06
|
|
|
| dzięki Kuchar. Bogata instrukcja;D |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-08-08, 22:49
|
|
|
Chany, podnoś obie strony, nie walczysz wtedy z napiętym drążkiem stabilizatora |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-08-09, 01:57
|
|
|
| ja tylko dodam nie zapomnij o wymianie uszczelniaczy i jak już masz zdemontowaną półoś to obejrzyj dokładnie manszetę (gumową osłonę przegubu) od strony koła bo u mnie przez dziurę w osłonie przegub skończył się w 5 tyś. km. |
|
|
|
 |
Chany
Gość
|
Wysłany: 2010-08-09, 19:17
|
|
|
Wsio rozkopałem, czekam tylko na nową szklankę. A może wie ktoś jakie jest oznakowanie tego uszczelniacza?
Bo wydaje się dobry, a małe tam cyferki i nie mogę dokładnie odczytać...
Ruszę go ewentualnie dopiero gdy będę wiedział, że dostanę gdzieś u siebie taki. |
|
|
|
 |
Chany
Gość
|
Wysłany: 2010-08-09, 20:53
|
|
|
| Rozszyfrowałem;D |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-08-11, 18:04
|
|
|
Pamiętaj że jest lewy i prawy uszczelniacz i nie są zamienne.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Chany
Gość
|
Wysłany: 2010-08-11, 21:17
|
|
|
| OK, dzięki, już wszystko zmontowałem. |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2010-09-02, 18:51
|
|
|
Pamiętaj że jest lewy i prawy uszczelniacz i nie są zamienne.
Hmm, wymieniam u siebie z obu stron i nie widzę powodu dla którego powinny być kierunkowe - przecież się nie kręcą a siedzą na miejscu? Może mnie ktoś oświecić? W sklepie wartburgowym kupowałem i pan nic nie wspominał... Może w Wartburgu jest inaczej, albo są uniwersalne? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-09-02, 21:24
|
|
|
| oryginalne zimeringi posiadają prążki na kołnierzu. . Przypomina to wyglądem gwintowaną lufę tak po krótce, no i są prawe i lewe :) czyli kierunkowe |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-09-02, 21:49
|
|
|
| widziałem owe prążki ale nie napisałeś jakie mają zadanie? Mam rozumieć że podczas gdy piasta się obraca, kierunkowe prążki powodują że zimmering wkręca się do wewnątrz wahacza? Tak mi na myśl przyszło, jeżeli mam złe wyobrażenie na temat ich działania poprawcie mnie jak najszybciej ;p |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-09-02, 22:13
|
|
|
| Prążki są od strony uszczelniacza (gumki :) i powodują mniejsze zużycie uszczelnienia (to są jakby takie ślizgi-płozy) i dlatego chodzi o odpowiedni kierunek montażu odpowiedniego zimeringu. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-09-02, 22:37
|
|
|
| aaaa... to ja źle skojarzyłem... to coś mi się posrało że to po zewnętrznej stronie zimmeringu :o ale głupa zerżnąłem lol :D |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-09-03, 01:35
|
|
|
... troszkę techniki i "zaczynamy" się gubić !!!
MOWA BYŁA O SZKLANKACH I O KRZYŻAKACH, WAHACZE SĄ Z DRUGIEJ STRONY PÓŁOSI !!!
teraz małe wyjaśnienie:
... te prążki, niby gwint w lufie, muszą być odpowiednio ustawione.
Pełnią rolę "pompy" wpompowując olej do skrzyni. Jeśli wstawisz odwrotnie, to zawsze będzie kapało ze skrzyni.
Pewnie ktoś zada pytanie:
- a co jak jedziesz na wstecznym?
To ja odpowiadam:
- przelicz sobie jaki procent stanowi jazda na wstecznym w stosunku do pozostałych biegów? (pozostałe są tylko do przodu)
Takie rozwiązanie stosuje się tylko tam gdzie trzeba uszczelnić coś w czym jest olej.
Nie są to sanki, czy też jakieś płozy (na uszczelniaczach)i nie mają znaczenia przy uszczelnianu czegoś gdzie jast smar stały. Stosuje się także uszczelniacze posiadające podwójne kołnierze uszczelniające i zasze są kierunkowe! Kołnierz gładki zawsze jest kołnierzem zewnętrznym Także trzeba zwracać uwagę na kierunek prążków.
Tradycyjnie odsyłam do lektury, można się dokształcić.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|