Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno akumulatora
Autor Wiadomość
Ptak
Gość
Wysłany: 2008-09-24, 22:56   

ja mam w swoim 601 akumulator Exide classic czy coś w tym stylu o pojemności 34Ah i kilka lat ma na pewno i zawsze daje rade:) do 601 kazdy akumulator bedzie dobry. a co do ładowania to jeśli jest 14 volt to jest bardzo dobrze i nie trzeba szukać dziury w całym 14,4V to napiecie ktore powinno byc na stykach po odłączeniu akumulatora.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-09-25, 02:38   

Mnie się wydawało że maluch ma 14,4V regulator napięcia. Pozostałe autka miały nieco mniej.
Napięcie równe temu, co napisane na regulatorze, jest szansa złapać na regulatorze. Wszędzie dalej będzie nieco mniej.
Pozatym nie przejmujcie się. Jacyś maniacy ładowania jesteście :) 14V to jest wzorowo.

saintek
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 12:50   

witam
ponawiam temat. mam traba 1.1. stary aku mi umarł i planuję kupić nowy. skłaniam się ku centrze, ale nie spotkałem (szukałem na allegro) 45Ah jak większość z Was proponuje. Są przeważnie większe (47 50...) Powiem tylko, że w autku mam z urządzeń prądożernych radyjko clariona a w przyszłości planuję założyć halogeny, a słyszałem że to może mieć znaczenie przy wyborze aku. Więc pytam Was co wybrać?

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 18:28   

ja mam future (ale to też centra) 55Ah i żałuje bo mogłem coś większego założyć (weszła by 75 po małej modyfikacji). No ale mój samochodzik potrzebuje trochę więcej prądu ale i tak warto założyć 55 bo różnica w cenie jest znikoma ( ja płaciłem 180 zł:)

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-09-01, 10:21   

A alternator? Przydałby się większy, od diesla np?

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-09-01, 12:16   

Santiek, akumulator większy o kilka Ah może być. Np. wspomniane 55:) Ale też bez szarżowania z pojemnością, bo jeśli jeździsz tylko i wyłącznie na krótkich miejskich trasach może się okazać, że będziesz miał niedoładowany akumulator.
Jeśli rozważasz kilka akumulatorów to popatrz jeszcze jakim prądem rozruchowym dysponują-istotny parametr:)
Do tego popatrz jak ładuje alternetor-jeśli napięcie jest ok to będziesz miał swięty spokój:)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-09-01, 12:57   

Imo 55Ah to przesada. Ja mam 40Ah firmy 4max (3 letni). Narazie jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Co Wam po pojemności jak alternator w trabancie jest "papierowy"? 40Ah akumulator podziała dłużej i będzie nawet bardziej efektywnie wszystko napędzać jak np 55 czy więcej Ah. Wsadzić można nawet 80Ah (miałem takowy), ale to jest tak jakbyś miał w 20 litrowym wiadrze 5 litrów wody...

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-09-01, 21:24   

Zapomniałem dodać ze podgrzewam parownik od gazu świecami żąrowymi przed odpaleniem i wspomaganie elektryczne też jest prądożerne. Altek od polaja 75A po remoncie, będzie 100A po zmianie silnika na coś większego.

saintek
Gość
Wysłany: 2010-09-02, 16:45   

no ja swoim trampkiem raczej mało jeżdżę (niestety) i często stoi. chciałbym mieć taki akumulator, żeby mi po paru dniach niejeżdżenia odpalił bez problemu. a prąd rozruchowy to jaki najlepiej, żeby był?

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-02, 17:51   

Najlepiej kupić taki jak fabryka przewidziała. Gwarantuję że będzie wszytko ok :)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-09-02, 21:28   

No kuzyn353 zależy jaki aku i czy np. alarm jest lub radio z podtrzymaniem. No i jakie mrozy hehheheh.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-02, 21:38   

ja mam 65 Ah z centry, radio, centralny zamek a akumulator dał dupy po roku użytkowania, więc...

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-03, 08:26   

XXL, to o czym mówisz to drobiazgi.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-09-03, 11:45   

no u mnie te drobiazgi ciągną 2 ampero godziny na dobę po 10 dniach stania już słychać jak słabo kręci.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-03, 12:30   

A no jak chcesz mieć taki aku że jesienią zostawisz a na wiosnę przyjdziesz i będzie do tego żwawo kręcił to rzeczywiście trzeba większy :D
Ktoś wyżej pisał że jeździ na krótkich trasach. Jemu odpowiadałem. Dużego akumulatora nie naładuje przez 15 minut jazdy. Będzie nie doładowany i się szybko zasiarczy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi