Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik światła wstecznego w 1,1
Autor Wiadomość
Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-08-29, 19:44   

Witam
niech mi ktoś podpowie, gdzie znajdę czujnik światła wstecznego biegu, najprawdopodobniej poszedł mi ten czujnik w trabancie 1,1
PozDDro

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-08-29, 19:53   

Na szczycie pompy hamulcowej i jest na klucz 24(jak się pomyliłem to poprawcie mnie bo już dawno go robiłem) sprawdź sobie jeszcze kostki przy tylnich światłach bo lubią śniedzieć.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-08-29, 20:08   

Pytanie:
gdzie znajdę czujnik światła wstecznego biegu

Odpowiedź:
nie zacytuję bo to kompletna bzdura!!!

Jak zdejmiesz lewe koło to dokładnie zobaczysz w obudowie skrzyni biegów.
Pozdrawiam.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-08-29, 21:14   

Bogdan a czy na pompie hamulcowej znajdę jeszcze czujnik temperatury cieczy? hehe :D Poprawiłeś mi humor ;) Pozdrawiam :)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-08-29, 22:05   

kurde,nie wiem czemu wkręcił mi się czujnik stopu też który też wymieniałem,przepraszam za zamieszanie ale chociaż było śmiesznie.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-30, 02:18   

Jajer jak dobrze pamiętam to na prawo od czerwonego korka sprawdzania poziomu oleju w skrzyni oczywiście poniżej tego korka (na prawo patrząc na skrzynię po zdjęciu koła)? Wiem że banały ale sprawdź żarówkę i bezpieczniki no i światłą wstecznego niema bez włączonych świateł pozycyjnych (przynajmniej u mnie w wersji oryginalnej, już to przerobiłem).

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-08-30, 04:49   

... warto jeszcze sprawdzić oprawkę żarówki, tzn. styki oprawki i żarówki.
Stacyjka musi być włączona.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-08-30, 08:01   

Coś mi się wydaje brednią brak świtała wstecznego bez włączonych postojówek.W żadnym 1.1 tak nie miałem jak i w żadnym innym aucie :)

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-08-30, 09:06   

No nie powinno tak być. Ma się załączać bez względu na włączone światła. XXl ma coś poprzerabiane.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-08-30, 09:17   

Coś mi się wydaje brednią brak świtała wstecznego bez włączonych postojówek.W żadnym 1.1 tak nie miałem jak i w żadnym innym aucie :)

Dokładnie tak!!!
Jedynym warunkiem włączenia światła wstecznego biegu, jest włączona stacyjka w pozycji "zapłon" !!!

Oczywiście musi być sprawna żarówka, dobry styk w oprawce, sprawność przewodów połączeniowych itp.

Sprawdź w ten sposób:
1. zdejmij klosz z lampy.
2. wyjmij żarówkę i sprawdź czy sprawna.
3 włącz stacyjkę.
4. włącz wsteczny.
5. przy pomocy kontrolki, sprawdź czy masz napięcie na środkowym styku oprawki.
Oczywiście zakładam sprawność bezpieczników, przewodów, stacyjki i wyłącznika przy skrzyni.
Jeśli nie masz +12V na środkowym styku, zacznij szukanie (przy pomocy kontrolki) od wyłącznika przy skrzyni. (po przekręceniu stacyjki, na wyłączniku powinno pojawić się napięcie na jednym styku. Na drugim pojawia się w momencie włączenia wstecznego biegu.)

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-08-30, 09:23   

Jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła:
sprawdź czy masz podłączone przewody do wyłącznika przy skrzyni, czy może wiszą sobie swobodnie do niczego nie podłączone.
Taki przypadek też już widziałem :)

Warto przy okazji sprawdzania, oczyścić konektory i zabezpieczyć np wazeliną techniczną, smarem bezkwasowym itp.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 18:45   

Panowie też się ciężko zdziwiłem że nie było tylko na zapłonie wstecznego ale w ten sam dzień podłączyłem to inaczej i dlatego pisałem że u mnie tak było, nawet światła miałem postojowe miałem dopiero po stacyjce!!! Bajzel ale wydawał się nie ruszany. A tak przy okazji czy jest tam jakaś osłona gumowa na te konektory tak pak przy chłodnicy?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi