Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] kable od akumulatora - wymiana?
Autor Wiadomość
saintek
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 14:00   

witam. ostatnio mechanik zalecił mi wymianę klem. klemy kupiłem, ale zastanawiam się także nad wymianą kabli idących od akumulatora (nie wiem jak się fachowo nazywają). Kabelki widoczne są tutaj:

http://images43.fotosik.p...67a9d8d7med.jpg

Te kable są zdaje się aluminiowe, ale podobno miedziane były by lepsze. Poza tym w jednym z kabli widocznych na zdjęciu kilka żyłek jest przerwanych przy klemie. I tu moje pytania:
1. czy warto je wymienić na nowe?
2. jeśli tak to na jakie? tzn. z czego zrobione, grubość (jeśli ma znaczenie), długość (jeśli ma znaczenie).

Czy ktoś już wymieniał te kable i ma jakieś uwagi? może mi polecić jakiś sklep (najlepiej internetowy, ewentualnie we Wrocławiu), gdzie to można dostać? U mnie w miasteczku w ogóle nie ma sklepu z takimi akcesoriami...
Aa i ostatnie pytanie. Po jednej stronie kabla jest ta klema (je już mam nowe) a po drugiej stronie końcówka jest inna - na śrubkę. Te końcówki to gdzie można dostać?

Wiem, że problem może błahy, ale raczej o sprawach silnikowych nie mam pojęcia i dlatego pytam...

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 14:06   

aluminiowe przewody są kruche i twarde, lubią się uwalać zaraz przy klemie ;p miedziak drobnożyłowy (tak to się chyba nazywa)jest chyba najlepszy.

Groszek
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 17:09   

ja kupiłem przewód w sklepie elektrycznym linkę o ile dobrze pamiętam 24kwadrat a końcówki przewodów na oczko o średnicy 8mm długość zmierz z starych

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 17:21   

Ja polecam inne rozwiązanie:
Kupujesz na szrocie plusowy przewód od malucha, jest długi i ma klemę plusową. Nastepnie w skepie kupujesz klemę minusową i dwie końcówki. Kolejnym krokiem jest przycięcie na wymiar i montaż końcówek. W ten sposób masz miedziane kable za małą cenę.
Pozdrawiam.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-31, 17:58   

jajer jeśli mogę się wtrącić to są dwa typy kabli (sam to przerabiałem) oryginalne włoskie super mięknie nawet po 15 latach w porządnej izolacji i polskie można by rzec że w igelicie tak twarde! :( Ja kupiłem kabel w motoryzacyjnym za 30 kwadrat zapłaciłem 30 zł za metr, końcówki z oczkiem też u nich i kabelek jest pierwsza klasa a jeśli masz aluminiowe to obowiązkowo podlegają wymianie, dymatorek podał powody. Aluminiowe mają spore spadki napięcia przy rozruchu a to bardzo źle!!!

saintek
Gość
Wysłany: 2010-09-01, 12:05   

a jednak:) udało mi się dostać u mnie w mieście kabel 25 kwadrat i końcówki. pomontowałem i wstawiłem. wyszło mnie wszystko 32 zł.
dzięki za podpowiedzi

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi