Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
OPORY TOCZENIA
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-31, 20:21   

ok czepiam się:D przepraszam... ;(

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-31, 20:32   

czop piasty obraca się w wewnętrznym pierścieniu łożyska fachowo bieżni. a zatarte łożysko potrafi się obracać razem z czopem i bieżnią zewnętrzną w piaście. kuzyn sie przejęzyczył, a dymatorek nie wiesz co piszesz

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-07-31, 21:50   

dla ścisłości: bieżnia to ta CZĘŚĆ pierścienia zewnętrznego lub pierścienia wewnętrznego łożyska tocznego, po której toczą się elementy toczne (kulki, wałki, igiełki). Wiemy o co kuzynowi chodzi, tylko, przypuszczam, napisał to w dużym skrócie myślowym. Magik: po zatarciu i zablokowaniu łożyska mogą wystąpić 2 przypadki:
1. czop piasty obraca się w wewnętrznym pierścieniu łożyska;
2. zewnętrzny pierścień łożyska (nie bieżnia) obraca się w piaście.
Moim skromnym zdaniem kolega Dymatorek nie napisał nic niedorzecznego
Pozdro (akurat znad łożysk :-) )
Kuchar

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-31, 22:52   

No i racja z tym dociąganiem przepraszam najmocniej! Ale może mi ktoś wyjaśnić powód pojawiania się u mnie luzu przez pewien okres czasu na obydwóch tylnych kołach do puki nie założyłem dodatkowej podkładki pod nakrętkę o grubości około 5mm? Od tego czasu mam spokój nic się nie luzuje i koła kręcą się lekko! A co do łożysk z "gumkami" pytajcie o RS-y!

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2010-07-31, 23:04   

oryginalnie w trabancie 1,1 występują podkładki pod bęben i pod nakrętkę czopa, bez tych podkładek nie powinno się jeździć. skoro wcześniej miałeś luz,a łożyska,gniazdo łożyska, bęben i czop były ok, to przyczyną mógł być właśnie brak podkładki, te oryginalne na pewno nie mają 5mm grubości...
a wracając do pytania warcaba:
sprawdź ew. przesmaruj linki ręcznego, sprawdź poprawność działania samoregulacji i w ogóle stan wnętrzności bębnów tylnych :D

monsz
Gość
Wysłany: 2010-08-21, 17:27   

Witam proponywałbym zajrzeć do punktów konserwacji i nasmarować linkę od ręcznego . Prawdopodobnie jedna strona trzyma bo sucha a tam się smaruje

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-22, 08:23   

jak stoi to już niestety g..... pomoze :)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-08-23, 15:36   

jeszcze się czasem zdarza, że jest luz pomiędzy łożyskiem a jego obudową.

Mici125
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 09:45   

U mnie też tylne lewe koło miało opory, okazało się że przy montażu szczęk nie zwróciłem uwagi na lekko zgiętą dźwignię od ręcznego - przy hamowaniu zaczepiała o szczękę i koło lekko hamowało. Po wymianie na dobrą wszystko gra.
Warcab i co tam u Ciebie wyszło?

warcab
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 15:28   

TRAB ZROBIONY JUŻ DAWNO, DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC I DOBRE RADY.

BYŁEM ZAROBIONY I NIE MIAŁEM KIEDY NAPISAĆ

JUŻ PISZE CO MU BYŁO, OKAZAŁO SIĘ ŻE CYLINDEREK W ŚRODKU W JEDNYM PUNKCIE PRZYRDZEWIAŁ I NIE ZAWSZE SZCZEKA WRACAŁA DO SWOJEGO MIEJSCA, MINIMALNA ODCHYŁKA TAK ŻE BĘBEN MINIMALNIE SIĘ GRZAŁ CO UZNAŁEM ZA NORMALNĄ RZECZ.

WYMIENIŁEM CYLINDEREK NA NOWY ZNACZY SIĘ NOWY DDR-OWSKI Z LAT 80 :) Z GARAŻOWYCH ZAPASÓW (MANIA CHOMIKOWANIA :D ) KUPIŁEM NOWY ŻEBY BYŁ NA ZAPAS I ZAJĄŁ MIEJSCE STAREGO I A TEN KTÓRY BYŁ WCZEŚNIEJ ŁADNIE OCZYŚCIŁEM PAPIEREM I TEŻ SOBIE ZOSTAWIŁEM :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi