Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co z trabantem w takiej sytuacji ?
Autor Wiadomość
Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 17:38   

picia, klakson -nie ma takiej możliwości. Każdy pojazd, który jest zarejestrowany musi mieć OC -poza zabytkami. Nie ma możliwości zawieszenia płącenia OC. W przypadku pojazdów ciężarowych można czasowo wyrejestrować żeby nie płacić drogowego, ale OC nadal trzeba płacić. Podejrzewam, że brat Twój klakson "zawiesił" sobie na własną rękę -czyli wypowiedział pod pretekstem przeniesienia do innej firmy. Tylko że jak sie upomni fundusz wtedy będzie miał duży problem.
Yankes -ja tak nie uważam. Takie są przepisy.

misza
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 19:28   

Przem28, zastanów się nad tym że jak masz słabą sytuacje finans.to może się ona tylko poprawiać!. nie spiesz się , ja odkupiłem od dziadka auto 1,5roku po jego śmierci z wsteczną datą. i zapłaciłem odsetki w urz gminy ok 4zł 28gr (%wartość pojazdu)
albo przerejestruj auto na kogoś kto ma 60%zniżki i nie koniecznie mieszka w centrum wawy koszt 180 pln
trzymanie auta (nie wiem czy masz garaż) bez eksploatacji to jego zniszczenie , zastanów się więc czy to OC jest tokie wysokie (masz 601 czy1.1)
a i przejedziesz się czasem z kwiatami do ofiarodawcy. pozdr

Mateusz105l
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 19:44   

a przypadkiem , jesli konczy Ci sie oc, to nie mozesz go wypowiedziec, np. z jednodniowym wyprzedzeniem?

Nikita
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 20:10   

wypowiedziec mozesz w danej ubezpieczalni jezeli przedstawisz dokument ze ubezpieczyles gdzie indziej

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 20:46   

Nikita -nie trzeba nic przedstwiać.
Mateusz -możesz. Na jeden dzień przed końcem okresu ubezpieczenia wypowiedzenie musi trafić do firmy ubezpiecz. Tylko żę jednoczśnie musisz zawrzeć umowę z inną firmą. Jeśli tego nie zrobisz -kara z funduszu.
Tylko że kur... o tym już było setki razy więc może zanim zaczniecie pisać bzdury albo po raz setny pytać o to samo to trochę poczytacie...

radzieckii
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 20:58   

Jest sposób na legalne niepłacenie OC i nie są to "żółte blachy"!!! Co byś powiedział Piotrze gościowi, który przyszedłby z opinią o zabytkowym charakterze i na jej podstawie chciał zrezygnować z OC? Niemożliwe? Co się będę produkował, tu macie sznurek

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 21:32   

OK -mój błąd -przegapiłem pojazd historyczny. Tylko jest jeden mały szczegół -jeśli tylko pojazd wyjedzie na drogę musi mieć OC, a krótkoterminowe ubezpieczenie nie może być krótsze niż 30 dni.
Ogólny koszt takiego zaświadczenia dla pojazdu powyżej 25 lat i OC krótkoterminowego wyjdzie niewiele niższy, a może i wyższy niż zwykłe OC.
Na forum, do którego link radzieckii podał też bzdury często piszą o OC. Szkoda że z kilkudziesięciu odpowiedzi 2-3 konkretne się trafiają.
Co do rezygnacji -składając wypowiedzenie umowy nie trzeba przedstawiać żadnych zaświadczeń czy dokumentów. Nie ma takiego (niestety) wymogu. Jedynie można poprosić klienta o uzasadnienie, co przekazywane jest "wyżej".
Praktyczna uwaga odnośnie OC. Choć i tak nie wierzę, że Ci, którzy są "anty..." do OC cokolwiek przekona. W pracy słyszę różne opowieści. Jedna z nich -nieubezpieczony kombajn spowodował pożar -straty rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych poniosło ok 30 rodzin -od roku sprawa się toczy -i zapewne pieniędzy długo jeszcze nie ujżą. Przykłąd drugi -właściciel nieubezpieczonego auta wyjechał na przejażdżkę i uszkodził poważnie 8 aut. Sytuacja podobna -Ci co nie mieli AC czekają na pieniądze drugi rok. Kiedy dostaną -nie wiadomo. Oby Ci co z OC kombinują nigdy nie trafili na sobie podobnych przy wypadku...

Yankes
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 21:50   

PiotrzeS przecież to to o czym ja pisałem doklądnie było to powiedziane "pojazd historyczny" ja w tej chwili mam oc wykupione za okres 2 miesięcy bo kasy niemiałem akurat, wychodzi to troche droże j ale w sumie niewiele. Pozdrawiam i życze cierpliwości :]

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2006-04-06, 11:18   

Jest jeszcze taki motyw:ja na swojego traba wziąłem ojca jako współwłaściciela i wówczas znizki ojca przeszły na mnie.Jak sie ma nie wiem do 25 czy 27 lat w PZU to sa wzwyzki za wiek.Ale mój ojciec jest po 50-tce i jeszcze miał motor ubezpieczony w PZU wiec te znizki przeszły na mnie.Dodatkowo jezeli Twój pojazd ma 25 lat i wiecej to dostanie tytuł weterana szos a za to jest jak sie nie myle w PZU 50% znizki.O ile masz na tabliczce pod maską np ro 1978 bo wtedy będzie ponad 25 lat i sie łapiesz.Ja mam raczej lewa tabliczke no i sie załapałem:))
To pewne info-z życia wzięte.PozDDRo-Bartez601

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2006-04-06, 11:21   

W PZU są zdania że kierowcy młodzi do 25 lub 27 roku życia (nie wiem dokładnie do jakiej granicy wieku)powodują wiecej wypadków dlatego sa wzwyzki za wiek:((Ale to tez można obejsc tak jak pisałem wyżej (ojciec i weteran szos):))
PozDDRo.

Yankes
Gość
Wysłany: 2006-04-06, 11:37   

wzwyżki za wiek są do 25 lat.
zniżki "weteran szos" już niema i było to pisane już kilkanaście razy.
zniżki twojego ojca redukują twoje wzwyżki, więc jest tak że są twoje wzwyżki i ojca zniżki.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2006-04-06, 13:09   

Nie chodziło mi o kombinowanie z OC, bo jazdę bez owego uważam za totalną głupotę. Tylko w imię czego mam zapłacić prawie 500 zł za rok siedzenia w garażu i przywracania do życia 601 z lat 70 ubiegłego stulecia? Wolę wydać jednorazowo 150 zł na zaświadczenie i dwa razy wykupić sobie 30 dniowe OC, a resztę wydać choćby na "książki do czytania na zlotach" PzDDR

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-04-06, 19:16   

Żadne zwyżki czy zniżki nic nie redukują i nie przechodzą na nikogo. O tym też było nie raz pisane. Zniżek i zwyżek się nie sumuje -tylko liczy iloczynowo. Zniżki nie przechodzą z ojca na syna -stosuje się wyższe zniżki i wyższe zwyżki.

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2006-04-06, 22:04   

Dobra ja już sie nie wypowiadam bo tak jest zawsze że człowiek coś chce poradzić i potem wychodzą z tego kłótnie i spory:(
PozDDRawiam-do następnej kłótni:)))

Zenek Wołoszyn
Gość
Wysłany: 2006-04-07, 19:27   

Mała uwaga Yankes zniżka weterana szos istnieje dalej i ma się bardzo dobrze sam płaciłem teraz oc za 601 z 1971r i w PZU dostałem 50% zniżki na rok ubezpieczenie kosztowało mnie całe 160 zł umowa zawatrta 21.11.2005

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi