Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konserwacja
Autor Wiadomość
Mały601
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 08:03   

Tak wiem że był już taki temat ale nie mogę go wyszukać. Pytanie jest proste czym najlepiej zabezpieczyć traba podwozie i podłogę nadkola itd. Do profili zamkniętych też to się tyczy.

PS. Jak zedrzeć stary bitex (wiem że najłatwiej wypiaskować ale chce to zrobić sam).

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 10:50   

zedrzeć stary bitex to raczej ciężko, spróbuj szpachelką na ciepło (ryzyko ale spróbować można)

(bitexu nie wypiaskujesz - już próbowałem ...)

1 Czyszczenie podwozia,
do czyszczenia najlepiej kilka różnych szpachelek, nafta, benzyna albo ropa - to raczej rozpuszcza bitex - pod warunkiem iż są to resztki po zeskrobaniu go z płyty podłogowej ,w razie potrzeby użyć środka do usuwania wszelakich powłok - Skansol (nie wiem czy działa to na bitex ale raczej nie)

2 Gruntowanie anty korozyjne,
Całą oczyszczoną podłogę malujemy gruntem MalRust, MalCynk, PolRust.
sposób nanoszenia - pędzel - najlepiej płaska 45.

3 Malowanie anty korozyjne,
najlepiej Minia, Cortanin, Unikor C lub F, Stalochron lub Okrętowa.

4 Konserwowanie.
Wszelkie łączenia blach ,spawy itp... proponuję pokryć masą uszczelniającą / wygłuszająco-uszczelniającą lub w ostateczności pastą na spawy.
Najlepsze sprawdzone firmy BlachoGum i Boll (guma na pędzel)

całość uszczelnioną pokryć za pomocą pędzla Środkiem do Konserwacji Podwozi marki Boll lub Bitex-em z dodatkiem Ropy (oleju napędowego z tankschtelli)

gdzieś gdzie trudno się dostać użyć natrysku - kompresor + odpowiedni pistolet do konserwacji.

Trwałość ponad 5lat (przy czym po 3 warto przeprowadzić kontrole i ew nanieść świeżą warstwę Środka do konserwacji podwozi po uprzednim oczyszczeniu)

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 11:04   

Profile zamknięte...

wewnątrz trabanta - zazwyczaj są czyste lub pokryte śladową ilością rdzy nie mam patentu na oczyszczenie ale na skuteczne zabezpieczenie - MALRUST rozpyl go w profilach - pistoletem do konserwacji z jakimś wężykiem zakończonym główką co ma otworki na boki.

po wyschnięciu przeciągnij jeszcze Fluidol-em to na 100% będzie super zakonserwowane.

jak chodzi o progi jaskółkę no to problem czyszczenia był już poruszany, ale szczerze to nie wiem. Komuś wymieniałem progi to Nowe to również Malrust i Fluidol inni sobie życzyli olejem - pewniejsze ale plamy będziesz zostawiał :D tak jak ja swoim zostawiałem jak stanąłem z lub pod górkę...

1 Czyszczenie nadwozia,
Szczotka druciana, Skansol, parę metalowych szpachelek i papier ścierny 80, ale można też mechanicznie oczyścić wszystko bądź oddać do piaskowania.
bądź co bądź nadwozie powinno niemieć rdzy ,więc jakkolwiek zostanie ono wyczyszczone - ma nie posiadać Rdzy.

2 Gruntowanie anty korozyjne,
Oczyszczoną powierzchnie - podłoga nadkola wew i zew gruntujemy.
- MalRust, MalCynk, lub PolRust.

3 Malowanie anty korozyjne,
całość ramy - nadwozia pokryć szarą farbą - podkładem Antykorozyjnym. (oczywiście kolor dowolny, ale ja wole szary, niestety jest przeważnie trudny w matowaniu... ale to musi być solidne)

4 Uszczelnianie łączeń,
najlepiej Boll - masa uszczelniająca (przeważnie szara) czyli Guma na pędzel (kiedy tak mówisz w sklepie z tego typu środkami to od razu wiedzą o co chodzi)

5 Konserwacja.
Uszczelnioną podłogę pomalować pistoletem do podkładu lub pędzlem.
farba - najlepiej tym co zostało po malowani podwozia czyli; Minia, Cortanin, Unikor C lub F ,Stalochron lub Okrętowa.

Pamiętajcie lepiej 3cienkie warstwy niż 1 gruba.

PozDDRawiam to wszystko to sprawdzona przeze mnie metoda i długotrwała ochrona.

jak chodzi o ten fluidol - po latach jest elastyczny lepki.

Mały601
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 13:19   

Przeczytałem i raczej zrobię tak jak piszesz, z bitexem będzie walka ale to raczej normalne budę mam zdrowiutką więc z rdzą problemów nie będzie. Dzięki Bross pozDDRo !

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 20:52   

Jeśli to stary bitex wystarczy go oczyścić z łuszczących się warstw(ja po oczyszczeniu i wymiecieniu piachu myłem jeszcze podwozie by nie było tam soli) jesli jest rdza oczyśćić ogniska i zamalować podkładem do statków Corrizon czy jakoś tak się nazywa. Zamiast współczesnego Bitexu który nic nie jest wart zainwestuj w Bitgum 5kg jest dobry i sprawdzony nie będzie zchodzić z podwozia jak bitex.Do profili zamknietych stosuj tylko Fluidol zmieszany z olejem wtedy jest bardziej elastyczny.Broń boże nie stosuj środków APP na bazie wosków do profili wewnętrznych ja tak zrobiłem i musiałem po roku wymieniać podciąg i próg bo nic ten środek nie zabezpieczył.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 21:49   

Napiszę mały wywód:
Nie taki diabeł straszny! Psioczycie na bitex, a prawda taka że najmłodsze trabanty/wartburgi mają po 20 lat, większość regularnie konserwowanych dotrwała do dziś w stanie nienaruszonym! Prawda, że co 2-3 lata konserwacja jest kłopotliwa, bitex się robi porowaty itp. Ale druga prawda taka że nowoczesne auta zabezpieczane masami gumowo-plastikowymi (głównie za względu na bezobsługowość i koszty, w końcu przeciętny kierowca to debil :D) równolatki trabantów są wiele bardziej skorodowane. Po głębszej analizie dochodzę do wniosku że wszystko jest dobre póki nowe - pod taką masę jak już się dostanie wilgoć to jej nie wytępisz, i rdzewieje aż miło.
A klasyczna, nawet zwietrzała konserwacja izoluje wilgoć a gdy już nie spełnia swojej roli to pozwala też wilgoci dobrze odparować później.
Wiem, kuchar pokazywał odczyszczony z bitexu ślizg resora gdzie była pod nim rdza. Rdza ale tylko nalot to po primo, co zresztą w miejscu zgrzewów jest uzasadnione. Secundo w miejscu które pracuje i jest narażone na obciążenia, co niejako "rozgrzesza" sprawę. Także daję wam rzecz pod rozwagę!
Nie chcę być tu jakimś zaściankowym obrońcą starych metod, ale kto kiedyś konserwował nouxdollem? A auta jeżdżą, więc czasem lepiej nie przedobrzać :D
Zobaczcie astry! A niektórym się nie chce nic robić to wtedy gadają "nie będę mazał bitexem", a kto ci każe mazać - kompresora nie widziałeś? I potem sito :)
A tak gwoli ścisłosci to w/w polska konserwacja znana jak zły szeląg też wkroczyła w XXI wiek - jest pod wersją "brąz" z dodatkiem aluminium w markecie budowlanym.
I nie jestem przedstawicielem handlowym w tej branży :P

Dzięki za przeczytanie wywodu ;)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 22:03   

Możesz też zastosować opalarkę żeby zeskrobywać grubsze warstwy szpachelką. Reszta bęzyną do czysta albo szczotka ze skręcanymi warkoczykami na szlifierkę kontową z regulacją obrotów.

Mały601
Gość
Wysłany: 2010-08-17, 07:56   

Maxxx właśnie miałem się pytać czy bitex/bitgum to takie złe. Bo pomalowałem bitgumem kupionym w budowlanym chyba w marcu i nadal jest tak elastyczny jak dzień po pomalowaniu. Trabanta wyjąłem z garażu w którym stał 8 lat i konserwacja podwozia też jest zrobiona ale nie łuszczy się. I pytanie czy jest to sens zdzierać ?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-08-17, 14:07   

maxxx, z całym szacunkiem, ale delikatnie manipulujesz treścią mojego posta z innego forum. Fakty są następujące: na zamieszczonej fotce pokazywałem rdzę pod, na pierwszy rzut oka zdrowo wyglądającą, warstwą starego bitexu wokół ODBOJU resora (nie ślizgu, który jest nota bene na wahaczu). To po pierwsze. Po drugie: Tam nie ma żadnych zgrzewów, kilka punktowych zgrzein jest POD odbojem, nie wokół! O żadnym przegrzaniu pokazanej blachy więc nie może być mowy. I po trzecie: O jakich obciążeniach Ty mówisz? To był tzw. autentyczny "dziadkowy" trabant wyciągnięty z garażu, nie hamrowany nigdy tylny resor stał w nim po 35 latach jak w nowym aucie. Ten samochód woził 2 osoby i żadnych większych ciężarów, odboje w takim aucie są w użyciu sporadycznie. A poza tym: czy blacha koroduje od obciążeń? Po czwarte w końcu: Na fotce pokazałem przypadkowe miejsce. Miejsce, które akurat oczyściłem wokół, bo potrzebowałem wyciąć oryginalny odbój i wspawać wzmocnienie. Taką fotkę miałem i taką wkleiłem do posta. W innych miejscach pod bitexem była taka sama rdza, dlatego zdecydowałem się na piaskowanie.
Swoje zdanie na temat zabezpieczania bitexami i innymi smołowcami wyraziłem przy jakiejś okazji na łódzkim forum i jest to tylko moja opinia. Nikomu nie narzucam jak i czym ma robić swój samochód.
W każdym razie jednego się trzymam: odbudowując czy też konserwując samochód nie odwiedzam w tym celu marketów i składów budowlanych. Zaś jeżeli chodzi o dom, to i owszem :)
Pozdro
Kuchar

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-08-18, 07:33   

Dobra pomyliłem się co do nazewnictwa. Ale chodzi o to że tak gdzie jest jakieś łączenie blach rdza wejdzie zawsze - wystarczy to ruszyć raz a warstwa pęknie nie trzeba nic przygrzewać. Dobra konserwacja pozwoliła na to dopiero/aż po 35 latach :)
Idea mojego postu była taka że lepiej robić na miarę możliwości i czasu, niż nic.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-08-18, 16:57   

Porównanie aut współczesnych z naszymi starociami wypada tak jak mówię :) I smutno mi, że myślisz że auto z Castoramy robię....

Mały601
Gość
Wysłany: 2010-08-18, 17:42   

Ponawiam pytanie Czy bitex/bitgum to takie złe. Bo pomalowałem bitgumem kupionym w budowlanym chyba w marcu i nadal jest tak elastyczny jak dzień po pomalowaniu. Trabanta wyjąłem z garażu w którym stał 8 lat i konserwacja podwozia też jest zrobiona ale nie łuszczy się. I pytanie czy jest to sens zdzierać ?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-08-19, 18:21   

Maxxx, znam Twoje auta, Twoją wiedzę i podejście do aut. Moja uwaga odnośnie zakupów w marketach budowlanych nie była oczywiście skierowana personalnie do Ciebie. Do Ciebie była jedynie polemika na temat Twojej interpretacji mojego posta.

Mały601
Gość
Wysłany: 2010-08-21, 09:12   

Mógł bym prosić o odpowiedź bo chce to zrobić do końca wakacji a czekam cały czas czy jest sens to zdzierać czy nie bo konserwacja ma 8 lat i nie wiadomo co to jest.

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-08-21, 11:48   

odgrzeb kawałek przy jakimś zgrzewie czy gdzieś gdzie potencjalnie może być koro jak nie ma to zostaw ;p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi