Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oleje do mieszanki
Autor Wiadomość
Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 09:08   

Siema.

Napiszcie jakich olejów używacie od mieszanki dwusuwa. Jakie macie wrażenia i co polecacie.

Ja osobiście zacząłem lać 2t semisyntetik i mam wrażenie jakby ciut lepiej jeździł niż na mixolu..
Jednak, pewnego dnia zabrakło mi i tego i tego a hurtownia była zamknięta, więc dorwałem jakiś olej chyba mineralny Shella. Dolałem go jako mixolu i silnik o niebo lepiej chodził! Zbierał się pięknie, zamknięcie licznika to dla niego pestka i w ogóle. Cenowo podobnie. Dzisiaj bardziej rozwinę ten wątek pod wieczór. Na razie czekam na Wasze opinie

JOHNEK
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 10:32   

ja staram się kulać traba na mixolu z Lotosa lepiej mi się śmiga niż na tym z Orlenu. Też kiedyś próbowałem na jakimś totalnie innym oleju i nie czułem różnicy. Jeśli chodzi o Lotosowy mixol nie wiem na jakiej to zasadzie ale uważam, że silnik tak nie wyje i troche lżej chodzi.

STOJAN
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 10:40   

Ja tylko jezdze na olejuz mineralnym i jest ok.

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 11:44   

ja uzywam stihla czerwonego.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 16:44   

A ja używałem różnych olei co tankowanie i nie czułem żadnej różnicy wjeździe.

Dawid
Gość
Wysłany: 2010-08-12, 22:22   

jedyna różnica jaką poczułem miedzy orlen 2t semi a mixolem to mniej dymu...

... i ta mina ludzi gdy mówią " panie a on to wogóle panu nie kopci..." :)

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-08-12, 22:42   

o już dawno nie widziałem tematu typu: "Jaki olej lać do dwusuwa?"

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-08-14, 17:10   

No i co z tego? Spytać zawsze warto...

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-08-14, 19:52   

Ja leje głównie mixol z Lotosa bo o niego jest łatwiej u mnie w okolicy niż o czerwoną malinkę - z Orlena oba oleje polecam, i tak (nawiasem mówiąc to leje zawsze 1:33 mam gdzieś ,że dymi silnik powinien mieć dobre smarowanie)

- Mixol Lotos,
- Orlen Czerwona malinka.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 00:33   

Kumpelek masz rację gdy w swoim trabiku zmieniłem olej z Mixsolu na 2T odrazu silnik inaczej zaczął chodzić pracę miał lepszą.Dlatego pomykam cały czas na Orlenowskim Semisyntetik 2T.

Ptak
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 12:21   

docierałem silnik na shellu 2t półsyntetyk a tak to niezmiennie ide do hurtowni kupuje 5litrów mixolu lotosowego za 40zł i leje 1:40 :) trochę dymku musi być. nie przeszedłbym teraz na półsyntetyk bo jeśli są nagary mogą się poodklejać i zrobić silnikowi kuku

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 18:06   

co masz na myśli? bo chyba nie rozszczelnienie miski olejowej :P mój silnik mielił wianki łożysk, tłoki i pierścienie całe :D

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 20:42   

Cuda opowiadasz Ptak zmieniłem olej po ponad 14 tysiącach km z Mixolu na Orlenowski 2T i silnik się nie rozsypał ani nie rozszczelnił.A po zmianie silnik zaczął lepiej chodzić i pracę miał lżejszą pewnie nagr wypłukał z Mixolu.Poza tym stosujesz mieszankę 1:40 jak w latach 60 kiedy na korbowodach nie było łożysk igiełkowych a mosiężne slizgowe oraz nie było Mixolu tylko Lux.Powinieneś stosować mieszankę 1:50 tak jak zaleca książka.

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 20:52   

teraz niemcy leja 1:70 i tez jezdżą mają suche rury i jest pieknie
btw maja też wały na których sie tobi 100tys

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 21:38   

Nagaru ci żaden olej nie wypłucze.. w końcu to dwusuw, bez ręcznego skrobania ani rusz :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi