Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Aparat zapłon 601 mechaniczny/elektronik
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-20, 12:52   

Witam,
Zamówiłem nowy aparat zapłonowy starego typu (mechaniczny) Otrzymam go dziś. Mam pytanie: oryginalnie zamontowany jest w autku aparat elektronik. Czy potrzebne są jakieś przeróbki przy montowaniu aparatu mechanicznego ?Czy wystarczy tamten wyjąć i założyć stary.
Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-20, 13:08   

Śruba do mocowania krzywki jest dłuższa, inne kable od puszki do cewek (dwużyłowe) to wszystko, inne wyprzedzenie zapłonu (książka)

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-20, 15:02   

Dzięki. O to mi chodziło.Ksiązkę niestety mam tylko bardzo starą z lat 70-tych więc nic nie mogę porównywać.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-24, 21:10   

Przejechałem 200 km. Silnik chodzi jak pszczółka.
Dziękuję Wszystkim za Wasze rady i cierpliwość. Elektronika będę naprawiał ale zostaję przy tradycyjnym zapłonie. Samochodzik chodzi równiutko, cichutko i płynnie. Jest naprawdę zrywniejszy i bardziej elestyczny.
Pozdrawiam
Ps. Ważne, po zdjęciu jednej z fajek silnik zwalnia i pracuje nirówno. Tak samo zachowuje się po zdjęciu drugiej fajki. Jest super.
Muszę też zająć się tymi elektronikami bo ciekawość nie daje mi spokoju. Jak to możliwe, żeby w trzech sztukach była ta sama usterka.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-08-02, 07:48   

Witam!

Elektronik ma stały kąt wyprzedzenia zapłonu, a w platynkowym masz rozchylacz z ciężarkami i kąt jest zmienny - stąd elastyczność większa.
A jaką masz "tą samą usterką" ? Padają tranzystory mocy lub rezystory się przegrzewają - powód brak wyłączenia zasilania cewki przy niepracującym silniku (jak kluczyk jest w stacyjce).

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-08-02, 14:21   

Witam,
Po wymianie aparatu zapłonowego na mechaniczny wszystko jest OK.Elektroniki miałem trzy.Przy każdym z nich był taki sam problem (nie pracował drugi cylinder).Badałem tylko jeden z aparatów, ten pierwszy ale wszystko było OK.Teraz jeżdżę i nie myślę o tych pozostałych aparatach. Wrócę do sprawy po urlopie. Sam jestem ciekawy czy wszystkie mają te same uszkodzenie, Czy wszystkie trzy są sprawne a przyczyna tkwi gdzie indziej i jest nieznana do dziś.
Jutro wyjeżdżam na odpoczynek.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-08-23, 16:30   

Jeśli pada iskra na tym samym cylindrze to podejrzana jest tylko i wyłącznie cewka.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-08-23, 16:55   

A co powiesz na to, że zzamieniana była miejscami cewka, wszystkie przewody i świece. I zawsze nie palił cylinder nr 2.Stopień sprężania był w obu cylindrach identyczny. Swiece wyjęte z cylindrów miały identyczną iskrę.
po przejściu na mechaniczny jest OK.

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 18:14   

Kolego, masz po prostu uszkodzony moduł elektroniczny , ten w czarnej puszce na błotniku. Często się zdarza, że się palą. Ja w swoim załatwiłem 3 szt. w ciągu 2 lat. Niektórzy wiedzą jak naprawić moduł wymieniając jakiś element na płytce. Pozdrawiam.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 19:48   

Też tak myślałęm dlayego wziąłem następny moduł z Trabanta kolegi ( u niego był sprawny).Też to samo, 2 nie działał. załatwiłem nókę nigdy nie montowaną, założyłem i to samo.Działał zawsze tylko 1 cylinder. Zmieniając sterowanie modułu powinno sie też zmienić to, że powinien zacząć działać 2 zamiast 1 ale nie. Zawsze 2 nie działął i to przy trzech modułach. Chyba to niemożliwe, żeby wszystkie trzy miały to samo uszkodzenie.
Zimą zajmę się nimi. Narazie jeżdżę na mechanicznym.

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 21:49   

A tak z innej beczki :)
Czy można połączyć mechanicznego z elektronikiem ?
Chodzi mi o to żeby było wyprzedzenie zapłonu ale bez platynek albo coś w ten deseń :]

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 22:23   

nie chce mi się wierzyć żeby uszkadzało to moduł, ale winna może być płytka z hallotronem.
Prawidłowo działa w ten sposób: przez połowę obrotu wału jedna cewka jest zasilana, moment zmiany biegunowości magnesu powoduje zanik zasilania na cewce i iskrę, druga połowa obrotu ładuje drugą cewkę i zmiana polaryzacji magnesu powoduje iskrę na drugim cylindrze. Płytka hallotronowa zawiera hallotron i diodę zabezpieczającą przed odwróceniem zasilania. Zielony przewód zwierany jest do masy przez hallotron przy polu magnetycznym w danym kierunku. Jeśli tu jest problem (wystawiany jest np. plus) to może uszkadzany jest moduł hybrydowy w module zapłonu (taka biała płytka lutowana na sztorc).

Czy można połączyć oba systemy? Można - jeździłem tak ponad rok (nie miałem płytki hall więc musiałem sobie radzić).

Opis:
- w aparacie mechanicznym odpinamy kondensatory
- w module wylutowujemy moduł hybrydowy (tak - to białe w pionie) lub przecinamy ścieżki prowadzące do tranzystorów (tych 3 nóżkowych małych prostokącików)
- przewód od platynki prowadzimy do ścieżki łączącej tranzystor z modułem hybrydowym. Działa nawet bez podciągania do zasilania przez rezystor.

Co to daje ? Silna iskra i zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu.

PS. Będzie zima to skończę moduł na procku i będzie można sobie krzywą modyfikować :D

Dawid
Gość
Wysłany: 2010-08-24, 22:31   

Są takie układy które będą posiadały wspomniane przez VR6 cechy, z jednym wyjątkiem... platynki na dole zostają a dodany zostaje u góry układ (najczęściej oparty na tyrystorach), który odciąża styki platynek.
zapobiega to wypalaniu się styków i ma wpływ na czas zanikania impulsu na cewce co z kolei wpływa na zwiększenie energii iskry na świecy... :)

schematy są dość proste i łatwo taki układ zbudować samemu mając pewne pojęcie o elektronice...

W google'u szukajcie po hasłem zapłon tyrystorowy :)

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-08-25, 07:26   

dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch modułów GL-200 prod. Telpod (2x25 zł na alle...). Muszą one współpracować z cewkami przystosowanymi do układów elektronicznych np. 4226 Telpod.
Moduł pozwala zachować zalety młoteczkowego układu zapłonowego (zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu) i jednocześnie chroni styki platynek przed wypalaniem. Stabilizuje prąd pierwotny cewki, daje "silniejszą" iskrę i odcina zasilanie zapłonu, gdy silnik nie pracuje. EBZA nie ma tego odcięcia i dlatego przegrzewa i pali sobie tranzystory mocy i rezystory.

Marian: a nie miałeś Ty u siebie w trabie dwóch przypadkowych cewek, jednej zwykłej, a drugiej od elektronika? Bo przypuszczam, że w takim przypadku EBZA nie będzie działać poprawnie.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-08-25, 09:04   

Jeśli chodzi o cewmi. Obie bły identyczne i oryginalne przystosowane do EBZY. Ale i one były zamieniane miejscami i nadal nic. Ciągle 2 nie działała. Zapomniałem napisać, że wraz ze zmianami EBZY zmieniałem również czujiki halotronowe (całe płytki).
To co sie działo z tymi zapłonami do dziś jest niewytłumaczalne.Bbjawy w końcu zskazywały na uszkodzenie 2 cylindra i gdybym nie założył mechanika to rozbierałbym silnik. Niby wszystko było OK a w sumie nie działało.Czsami podobno tak jest.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi