|
Schemat elektroniki sterującej gaźnikiem 1.1 |
| Autor |
Wiadomość |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2010-07-18, 11:16
|
|
|
| Witam, Panowie potrzebuje schemat elektroniki sterującej gaźnikiem w Polówce, oraz schemat podłączenia wskaźnika temperatury i kontrolki ciśnienia oleju. Prawdopodobnie pomyliłem się przy podłączaniu zegarów i tego "czarnego modułu" od gaźnika. Teraz kontrolki o temp i paliwa w ogóle się nie świecą a gaźnik w ogóle nie reaguje na podłączenie okablowania. Z tego co widzę w książce nie ma takich "osobnych" schematów. Jeśli ktoś wie jak podłączyć te ustrojstwa to bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 09:39
|
|
|
| Nie wiem czy ci to coś da ale ja z tego korzystałem jak miałem porozpinana instalacje od silnika i wszystko się kula. Wysyłam na mejla podanego w profilu. |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 15:53
|
|
|
| Dzięki, przydało się. Wiesz może pod które przewody podłączyć wskaźnik temp(albo całe zegary) i kontrolkę od ciś. oleju? |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 20:25
|
|
|
| jak jutro będę miał chwile to pstryknę fotkę licznika z tyłu bo mam rozebrany ale 30 km od miejsca zamieszkania. I uważaj na dwa białe kable bo jeden idzie do rozrusznika (a z niego do cewki rozruchowej) a drugi do grzałki w gaźniku. A dlaczego potrzebny Ci taki schemat jeśli można wiedzieć? |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 23:47
|
|
|
| No ładnie tam spawasz. Żeby ruszyć tą kupę żelastwa to będzie potrzebny mocny silniczek ;) Nie analizowałem dokładnie Twoich zdjęć. Tylko pytanie. Nie wydaje Ci się że przy uderzeniu w tył samochodu, wstawione nad nadkolami profile mogą się wbić w drzwi? Uważaj żeby nie przedobrzyć. |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2010-07-28, 16:50
|
|
|
dlaczego potrzebny Ci taki schemat jeśli można wiedzieć?
Buduje Buggy Piranha z silnikiem Trabanta, bo tyle zostało z niego po wypadku.
Jeśli chodzi o przewody to elektrykę gaźnika już ogarnołem zostały tylko zegary. Przy zegarach zostały mi dwa przewody; biały i brązowo-czarny. A przy module sterującym; biały i żółto-czarny. Możesz napisać który biały ma iść do rozrusznika a który do cewki zapłonowej? i gdzie ma być podłączony ten żółto- czarny, bo brązowo-czarny od zegarów to chyba masa. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-28, 21:34
|
|
|
| do kontrolki ciśnienia oleju idzie żółty ale to już pewnie wiesz. Jak dobrze pamiętam to żółto-czarny do elektro zaworu na gaźniku a co do białego to muszę luknąć u siebie. no z tymi białymi to jest tak że najprościej poszukać od cewki, znajdź tam biały na śrubce i podłącz miernika z pomiarem oporu i teraz sprawdź na którym białym pokaże zero, ten z zerowym oporem (przewodzi prąd) podepnij do dodatkowej wsuwki na rozruszniku (masz tam jeszcze czarno czerwony kabel do uruchomiania elektro magnesu a na biały jest osobna wsuwka). Dla pewności na 2 białym kabelku powinien być plus aż do rozgrzania silnika i jego podpinasz do przezroczystego przewodu po prawej stronie gaźnika (na tym białym kablu będzie + pod warunkiem że masz podłączony termostat do jeża) Brązowo czarnego na zegarach nie mam. Nie jestem pewien ale ten biały z zegara i biały przy module sterującym to odcięcie zapłonu ale muszę to sprawdzić na instalacji u siebie jak nie zapomnę. |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-31, 23:01
|
|
|
| sorki nie porobiłem fotek nie miałem za bardzo jak! Może w poniedziałek mi się uda to coś podeślę. Jak prace idą? |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2010-08-01, 09:53
|
|
|
| Ok już wszystko działa. Dzięki wszystkim za pomoc. Wiem że to forum Trabanta ale wrzucę fotki Buggy |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-08-01, 14:13
|
|
|
| no to jeśli moge coś koledze podpowiedzieć oczywiście traktuj to jak radę a czy uznasz to za krytykę to już twoja sprawa. Po pierwsze układ kierowniczy powinien mieć drążki za wahaczami a nie przed i to jeszcze tak nisko, na przegubie układu kierowniczego wyzuć przegub parciany, akumulator i zbiornik paliwa powinny być gdzie indziej bo stwarzają duże zagrożenie przy wywrotce, powinieneś zrobić zderzak chroniący wahacze przed uszkodzeniem i wymień pręty gwintowane w wahaczach na śruby o odpowiedniej długości i próbie 10.9, silnik musi pracować z tłumikiem bo traci moc a co do tylnego zawieszenia to koniecznie wsadź poduszki kolumn w gniazda bo same amortyzatory mogą łatwo się urwać ze względu na wysoką twardość i jeszcze jedna mała sprawa tarcze hamulcowe musisz osłonic przed błotem no i zamontuj gaśnicę i to dużą!!!!!!! Jak byś to zrobił było by dużo bezpieczniej i bezawaryjnie!!! |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-08-01, 15:47
|
|
|
| O RZESZ! Fajny! Chociaż wolę większe zabawki to robi wrażenie. Mam Jeepka +4,5" na MTkach :) |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2010-08-01, 17:15
|
|
|
| XXL24H Buggy jest w fazie testów(dlatego jeszcze nie malowaliśmy go żeby można było coś poprawić itp) wszystko spisuje się ok. Co do przekładni to nie ma możliwość założyć jej z tyłu (brak miejsca itp) Zbiornik i aq muszą tam zostać bo innego miejsca nie widzę, a gwintowane pręty oczywiście zostaną zastąpione stosownymi śrubami. Pozostałe rzeczy o których napisałeś doskonale wiem i muszę to poprawić, ale tak to jest z takimi projektami ;)) pozdrawiam |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-08-01, 20:45
|
|
|
Akumulator daj z tyłu nad silnikiem i dwie tylne pionowe belki zrób odkręcane ułatwi to grzebanie przy silniku. Z tym akumulatorem to naprawdę tak zrób bo kwas wycieka dość szybko do tego dochodzi rozbicie obudowy przez kamień, z paliwem masz ciut bezpieczniej.
Z kolei to moja rzeźba! mój trabik |
|
|
|
 |
|
|