Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzmacnianie budy
Autor Wiadomość
Sebastian
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 21:20   

Hey. To ja mam jedno a w zasadzie dwa pytania. Jakiej srednicy rurek uzyc do wzmocnienia nadkoli i kielichow z przodu i z tylu? Jakie wymiary powinny miec profile zamkniete, te do wzmocnienia jaskolki i progow? Musze dostarczyc materialy blacharzowi a nie wiem jakie wymiary beda najbardziej optymalne.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 21:48   

Ja u siebie mam rozpórki górne z 3x5 cm ale jak dasz 2x4 to też będzie ok. Co do progów to się nie wypowiadam bo nie wiem ile tam jest miejsca ale też bym wsadził 3x5 chociaż będzie to ważyło troszkę. Jaskółkę wzmocnij 2x4 żeby za bardzo nie wystawało a tam i tak chodzi tylko o rozciąganie. Ściana wszystkich profili o grubości 2mm. Nowe fotki dodane

fotki z modernizacji

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 22:01   

XXL24H,boczki dzwi pasują bez problemu czy będzie rzezba?
Maxxx601,Poldon z tyłu zdrowo,nic się obrywa i nie wpada.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 22:04   

Niestety moim zdaniem rzeźba dla rzeźby. Nie chce mi się analizować na zdjęciach każdej wspawanej rurki to i nie będę wymieniał co mnie razi na pierwszy rzut oka.

Do oceny ryzyka wykorzystania Trabanta jako pojazdu rodzinnego potrzebne byłyby statystyki z wypadków. Ale takich z pewnością nie ma.
Sądzę jednak że bezpieczniej jest kupić drugie, bezpieczniejsze auto rodzinne.
Trabantem ograniczyć przebiegi do wyjazdów okolicznościowych. Sądzę że w tym przypadku i to bez wzmacniania Trabanta rodzina będzie narażona na mniejsze ryzyko utraty zdrowia niż w przypadku używania na co dzień opancerzonego trampka.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 22:10   

XXL24H pociąłeś traba jak żabę do sekcji, kupa stali nie wiem czy to wyjdzie budzie na dobre :D Już nie wspomnę o zawieszeniu, i o tych śrubeczkach M10 na wahaczach, w tym przypadku śrubeńkach czy też wkręcików ;) hehe ale masz już GLEBĘ za sobą, tylko postawisz go na lakach to od razu siądzie :D

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 22:48   

no niestety niema samochodów idealnych! A pieniędzy na lepszy (czytaj większy) nie mam. A tu załatwiam 3 sprawy za jednym zamachem. CO do gleby to mam regulację wysokości i mogę go podnieść wyżej niż seryjny. A nie chce mi się teraz liczyć ile tego jest dokładnie ale nie przekracza 60 kg. Jak bym zrzucił parę kilo to by się wyrównało :D No a co do śrubeczek jeśli będzie coś nie tak to jaki to problem wstawić m 12 albo nawet 14? Jeśli o mnie chodzi to żaden ale jak by nie było to 10.9 robi swoje i wy jakoś jeździcie z 4 osobami i bagażem i nic się nie rwie. Zawieszenie teraz poskładam na sprężynach ale będą zamiast nich poduchy a już w tej chwili są godowe amory od polo na przód i na tył do przerobienia od trucka też z regulacją. Co do zawieszenia przedniego to bardziej boje się o tarcze 281mm od bravy hgt.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 23:04   

Bo to będzie ESV,jeszcze proponuję takie wystające zderzaki na teleskopach:D Zamiast robić pancerniki z trabanta,proponuje pomyśleć o stanie blacharki i zabezpieczeniu jej przed rudą.......bo rurki zostaną a trabanta już nie będzie,i trzeba pomyśleć jak dodatkowe kilogramy zniesie zawieszenie ze słynnymi wahaczami na czele i jak to będzie się prowadzić.
A to opancerzanie trabanta to i tak nic nie da,trabant w crash teście ze ścianą wypadł bardzo dobrze,ale jak dochodzi coś takiego jak różnica mas i większe prędkości(przeciwnik 1200kg i prędkość np.70km/h)to Trabanta raczej nie widzę mimo opancerzenia.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 23:08   

dokładnie bogdan dokładnie. XXL24H ja mam wstawione M12 i wierz mi że nie było łatwo rozwiercić kielichów, twarda stal... jak ci ktoś nie poleje wodą podczas wiercenia to można wiertare zarżnąć...

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 23:31   

jakich kielichów? chodzi ci chyba o mocowania wahacza do sanek silnika? Ludzie zdaje sobie z tego sprawę że nie zrobię tego lepiej niż w specjalnym laboratorium z zapasem trabików do rozbijania ale w porównaniu z przeciętnym nawet zdrowym trabem ten ma większe szanse ochronić ludzi w środku w pewnych sytuacjach i buda będzie sztywniejsza co dało mi na przykład zamykanie drzwi bez wginania się słupka. I możliwość przerobienia klapy bagażnika i pokrywy maski i usztywnienia miejsc które pękały! Wszystkie te wzmocnienia łączą w sobie kompromisy i nie są idealne. Ktoś zwróci uwagę na ciężar i estetykę a ja mam to totalnie gdzieś. Korozja się nie przejmuję puki nie będzie mnie stać na wypiaskowanie budy. I jeszcze raz zaznaczam że zdaję sobie sprawę z tego że to dalej będzie trabant a nie audi pod względem bezpieczeństwa!!!

arek_353
Gość
Wysłany: 2010-07-29, 13:57   

każdy robi jak lubi ale przyznam , że masz fantazje :))))
powodzenia w pracach
Ps. tarcze 280 mm wejdą ale przy feldze 15 cali ma sie roumieć

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-29, 18:38   

ja spróbuje przy 14 calach

Kulka
Gość
Wysłany: 2010-07-30, 10:11   

obawiam się że nie wejdą :) 15" felga z hamulcem 280mm VW jest na milimetry :P

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-30, 21:00   

ja chce wstawić zacisk od fiata bravy 2.0 hgt a jak mierzyłem felgi od palio stalowe 14" (tak na próbę) mają w środku 310 ale jest troszkę więcej. Najpierw założę zaciski a później pojadę po felgi na próbę. Ale przy takich funduszach to raczej do realizacji na przyszły rok! Jeszcze zastanawiam się jak przenieść przednie tarcze na tył i od czego dać zaciski w miarę tanie. Adaptery zrobię we własnym zakresie.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 15:40   

Dotąd nie wierzyłem że klatka bezpieczeństwa coś daje przy takich prędkościach, już nie wspomnę o ilości koziołków podczas dachowania... ;p

Filmik

machoony
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 16:12   

dachowanie jest najbezpieczniejszym i najmniej inwazyjnym dla zalogi rodzajem wypadku. lepiej zaliczyc 20 rolek niz jedno drzewo przodem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi