Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzmacnianie budy
Autor Wiadomość
Shadow
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 12:46   

zgadza mię z wami . - to wyjaśnia czemu ja w 353 nie mam nawet klatki. a trochę więcej kucyków tak się błąka niż 50w serii ... .

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 14:49   

Ten trójkąt może działac w dwie storny...szpic jak w jakiejs maszynie oblężniczej. Inny samochód można dotlkiwie przedziurkować, a wraz z autem kogoś.
Normalne klatki bezpieczeństwa zawyczaj montuje się w kabinie pasażerskiej. Chronią kabine przed deformacją, ale auto z zwenątrz zachowuje zgniot. Ale takie klatki pogarszają walory użytkowe.
Ale cóż tabanty są ciut bardziej niż elastyczne i przy wiekszych silnikach rodzi się kłopot.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 15:46   

Czysty przykład że sztywne nie znaczy "trwalsze". Na przykładzie mojego zderzaka którego uchwyty do mocowania są przytwierdzone jedynie matą szklana z żywicą, żadnych wkrętów itp. W dniu starcia ze zwierzyną leśną zderzak wyrwał się z uchwytów i uniósł się ku górze, jakby były te uchwyty mocowane bóg wie czym to możliwe że miałbym go w trzech częściach a tak jeszcze udało mi się go bez śladowo posklejać.

Mały601
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 16:22   

Mówcie co chcecie przed glebą mnie nie zatrzymacie :P

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 17:02   

Zrobiliście mały OT,autorowi tematu chodziło bardziej o wzmocnienie karoserii żeby się za szybko nie rozsztywniła niż na wypadek co się stanie w przypadku dzwonu,bo i tak uważam trabanta na jedno z bezpieczniejszych małych aut i co niektórych średnich(Honda Civic 5 gen.śmiertelna pułapka)jak wam zależy na bezpieczeństwie biernym to polecam zakup FSO POLONEZA albo jak macie więcej kasy to Volvo.Kumpelek wstaw progi z grubszej blachy,zdubluj spawy w newralgicznych miejscach i polecam wzmocnienie kielichów jeszcze jedną warstwą blachy na wzór aut rajdowych.

Shadow
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 17:11   

pisze Bross'u (taki jak poprzedni post o tych kucykach) sory ,że nie z mojgo konta ale ok

zgadzam się z Bogdan-em 611 to chyba tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 17:22   

no i jak zwykle z jednego pytania zrobiło się x odpowiedz nie na temat. Dziękuje.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 17:23   

mogłeś kumpelek dopisać że wzmacnianie budy pod operacje :GLEBA ;D teraz się troche uogólnił do szerszego zakresu wzmocnień ;) ale i tak dobry temat, podpiął bym go ;) bogdan byłem głupi... zamieniłem swojego poloneza w dieslu na nowe opony zimowe na felach z CC ;o

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 18:09   

Trzeba brać pod uwagę że Trabant to konstrukcja z 1957 roku po modernizacji w 1964,która miała być tania czyli każdy dodatkowy spaw zgrzew wzmocnienie podnosi kosz produkcji,do tego dochodzi z biegiem lat pogarszająca się jakość blach.Czyli jest co poprawiać ale przesada z ilością spawów powoduje dodatkowe potencjalne miejsca korozji tak samo jak wzmocnienia z blach naspawanych na zakładkę i trzeba brać pod uwagę fakt że wzmacniając jedno miejsce narażamy na dodatkowe obciążenia inne.Trabant nie jest galaretą to nie powinno być za dużo wzmocnień i usztywnień.
Rozbudowana klatka bezpieczeństwa w aucie drogowym skutecznie uprzykrzy korzystanie auta na co dzień,ewentualnie można pomyśleć w mocniejszych projektach o pół klatkę która będzie wykonana specjalnie do auta z uwzględnieniem wygody użytkowania.

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 19:10   

no mogłem mogłem... bo właśnie chodziło mi o wzmocnienie przy glebie....
Bo jakbym chciał wzmocnienie dla bezpieczeństwa to bym po prostu zainwestował w klatkę.

i jeszcze aspekt wygody Bogdan... jeżdżę różnymi autami( zresztą wiesz) i Trab jednak nie jest jakiś wygodny- nawet w oryginale, ale na pocieszenie powiem, że oryginalne fotele w Audi 80 też są z du**.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 19:10   

co do przedniej klapy to się zgadzam jest to do poprawki ale już mam pomysł na haki obok zawiasów i jak nakłonić rurki do gięcia się przy czołówce! A co do tyłu nikt się nie przyjrzał tam jest strefa gięcia zaraz za zawiasami a same zawiasy się nie urwą po za tym nic tak głęboko nie wjedzie w bagażnik bo są 2 belki poprzeczne w podłodze i osłona na bak paliwa i koło zapasowe. Dodaje nowe fotki go galerii. A nikt się nie wypowiedział co do wzmocnień bocznych! Stali w całej konstrukcji nie będzie aż tak wiele.

James
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 19:58   

Mnie osobiście to przeraża... A poza tym nigdy nie przewidzisz w jaki sposób zegnie się rurka, albo gdzie będzie strefa zgniotu... Ale jak to się mówi, nie mój cyrk, nie moje małpki... Obym tylko nigdy nie miał okazji zderzyć się z takim bolidem:/ Peace

arek_353
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 20:07   

też jestem zdania , że klatka jest zajebista ale do jazdy w kasku , wzmocnienia robiłem u siebie z projektu maximusa, nie ma wiele ale sprawdzone i działają
nic nie pęka i nie waży pół tony
nie mam pojęcia co by było jakby cos we mnie wjechało bo narazie to się nie zdarzyło :)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 20:51   

panowie ze spokojem nie buduje tego po to żeby sprawdzić jak dział na drodze! Nie trzeba być specem od krasztestów żeby wiedzieć co w jakim miejscu jak i w którą stronę będzie się gięło! Od razu wszyscy zwrócili uwagę na to że przy uderzeniu w tył drzwi mogą się zablokować a nie są specami od wypadków ale też nikt nie zwrócił uwago że przednie trójkąty mogą tak samo zablokować drzwi! Ja w całej konstrukcji boje się najbardziej samych spawów a co do reszty to zależy od sił wyższych. Ostatnio mój kumpel wyszedł cudem z wypadku mocno obity a miejsce na którym siedział jego teść nie wyglądało za dobrze a jemu się nic nie stało, samochód do skasowania po poczwórnym dachowaniu przy 130km. Miał dużo szczęścia a gdyby go nie miał żądne wzmocnienia i klatki by nie pomogły. Niestety brakło rozsądku!!! :/

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 20:55   

Bogdan dobrze radził co do wzmocnień,
a u kolegi w tej całej rzeźbie z profilami widać ogrom pracy, ale jeśli chodzi o zachowanie to jedna wielka niewiadoma, na pewno waży sporo

PS
Bogdan zrobiłeś już w poldzie bagażnik żeby resory górą nie wylazły? :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi