Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co z trabantem w takiej sytuacji ?
Autor Wiadomość
Przem28
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 17:04   

Witam Trabanciarze! Zwracam się do Was z bardzo ważnym pytaniem. Otóż znajduję się obecnie w trudnej sytacji materialno-rodzinnej, ponieważ zmarł mój wójek - właściciel trabanta. Owy wóz postanowił przekazać mi jako jedynej osobie w naszej rodzinie, która jest zdolna prowadzić samochód i dbać o niego. Ja jednak znajdując się w beznadziejnej sytuacji finansowej chciałbym zatrzymać trabanta lecz robić to w taki sposób, aby mnie to nic nie kosztowało. Ów trabant jest zarejestrowany, opłacony itd. Tu rodzi się moje pytanie czy mogę zrobić tak aby ten samochód przestał prawnie istnieć tj. nie płacić składek i temu podobnych spraw jednak trabanta dalej trzymać u siebie i nie zostać przybitym do muru za kilka lat przez odsetki.
Z góry dziękuję życzliwym osobą, które poratują mnie odpowiedzią na ten post w tak trudnej dla mnie sytuacji. W razie niejasności będę starać się w miarę możliwości o jak najjaśniejsze przedstawienie sytacji .

Nikita
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 17:17   

sluchaj nie wiem czy nie zostane zjechany za to za chwile za takie podpowiedzi ale poszukaj jakiegos traba byle jakiego za 50 zeta i wyzlomuj albo jka masz mozliwosc zalatw sobie papierk ze niby wyzlomowales traba i zglaszasz w ubezpieczalni i w wydziale komunikacji i trab nie istnieje oficjalnie albo poprostu sprzedaj same papiery traba tylko pozniej jka bedizesz chcial go kiedys zarjstrowac to bedziesz sam musial kombinowac z innymi papierami a jak sie orientujesz chodzi tu o numerki

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 17:28   

Tu rodzi się moje pytanie czy mogę zrobić tak aby ten samochód przestał prawnie istnieć tj. nie płacić składek i temu podobnych spraw jednak trabanta dalej trzymać u siebie i nie zostać przybitym do muru za kilka lat przez odsetki
Odpowiedź jest jedna i krótka - nie możesz nic zrobić. Prawny właściciel musi płacić OC niezależnie od tego, w jakim stanie jest pojazd. Jeśli prany właściciel nie żyje obowiązek przechodzi na spadkobierców. Po latach w grę nie wchodzą odsetki, ale kara funduszu gwarancyjnego za brak OC -minimalna 2000zł i tym większa im dłuższy okres braku OC.

macq
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 18:27   

Oc niestety placic musisz... przeglad sobie podaruj, nie musisz go robic. W temacie oc nie polecam lawirowac, bo mozna sie obudzic z reka w nocniku.

Yankes
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 19:21   

nie musisz płacić OC tylko w przypadku jak samochód ma 40 lat lub więcej.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:13   

a to co za dziwne informacje???

Yankes
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:17   

Z 3 źródeł w PZU, jako "pojazd historyczny" tzn 40 lat samochód może mieć wykupione oc np. tylko na miesiąc w tym czasiemp. 2 wystawy, 3 zloty, i jescze epizod w filmie i potem dalej może sobie stać bez oc.

Yankes
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:19   

Aha jeszcze pan z urzędu komunikacji przekazał mi taka informacje.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:31   

Naastępny "specjalista" bzdury powtarza. Ludzie -sparawdźcie informacje w pewnych źródłach. Ponad 40 lat -owszem -ale pojazd zarejestrowany jako zabytek (pojazd historyczny)! Sam wiek nie uprawnia do braku OC. Było o tym -o pojazdach historycznych i OC -setki razy na forum więc z łaski swojej jak ktoś ma pieprzyć bzdury niech lepiej się nie wypowiada wcale w temacie.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:46   

Nikita - nie proponuj zalatwiania papierka lub takiego zlomowania chyba nie wiesz co proponujesz...

Yankes - podkresle to co PiotrS pisze - piszesz bzdury!

Yankes
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:56   

Nie pisze swoich przypuszczeń tylko to, co usłyszałem z racji tego, że w naszym pięknym kraju urzędnik może gadać, co chce i nic z tego nie wynika to nie pisałbym tego w przypadku jednej takiej informacji, ale słyszałem to kilka razy i upewniałem się, co do tej rejestracji, ale skoro uważacie, że tak nie jest to ok. ja i tak place, więc mnie to ani ziębi ani grzeje, sory za błędną informacje w takim razie. Pozdrawiam

Nikita
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 21:25   

jezeli chodzi o rejstracje jako historyczne to oprucz wieku musi byc auto w 100% orginalne czy to wystarczy tylko wiek bo slyszlame rozne wersje

picia353
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 22:35   

przeciez mozna zawiesić ubezpieczenie na czas określony ....zapytaj w pzu

Nocturne
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 00:22   

Zeby auto moglo byc zarejestrowane jako zabytkowe musi miec conajmniej 25 lat i od 15 lat go nie produkuja. 60% czesci musi byc oryginalnych. Ale nie piszcie tu o tym bo w przypadku autora topika takie rozwiazanie nie ma sensu. Wszystkie formalnosci zwiazane z zabawą w rejestrowanie zabytku mogą wynieść nawet 1000zl.

klakson
Gość
Wysłany: 2006-04-05, 07:48   

moj brat zawiesil oc w pzu, samochod zastava 750 z 60 lat i nie jest zarejestrowany na zabytka.
ale z tego co wiem to i dla nowszych samochodow jest taka mozliwosc. musisz sie zorientowac w ubezpieczalni i porozmawiac z kims kto ma jaja i opowie ci o wszystkich mozliwosciach

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi