Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzmacnianie budy
Autor Wiadomość
Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-07-26, 22:54   

siema!

Postanowiłem założyć wątek taki... Chodzi mi o punkty które warto wzmocnić przy Trabie który jest znacznie obniżony. Chciałbym aby ktoś tutaj posłużył się jakimiś zdjęciami i konkretnymi wypowiedziami na ten temat co, jak, gdzie, dlaczego i czy w ogóle wzmacnianie ma sens?

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 00:51   

wzmacnianie ma sens bo nisko to i przeważnie Twardo a jak twardo to buda cierpi bo wiadomo wielu co na glebie to nie jeździ wolno bo coś połamią.. wiec sie rozumiemy.

25
to przeważnie starcza pod 353

w mocniejszych trabantach spotkałem klatkę szczątkową w ramie

8
7
6
11
9
3

to tyle ale wiesz co najlepsze to te pierwsze
sprawdzone

i takie też - te jest u Cost'y w 601 i jest Ok

to Ci starczy ja nie mam wzmocnień w 353 i nici się nie dzieje choć te 1sze lub ostatnie wzmocnienie co pokazałem to chętnie bym zrobił.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 09:24   

Bross masz jeszcze więcej fotek jak jest rozwiązane wzmocnienie w przednich słupkach i wzmocnienia podpodłogowe? W progi też jest coś wstawione? Ja na razie przednie wzmocnienia mam rozwiązane inaczej bo przed słupkami przednimi są wstawione trójkąty połączone z kielichami przedniego zawieszenia (ciąłem blachy żeby się tam dostać) i rozpórką między kielichami połączona też ze ścianą grodziową, rozpórka dolna między wahaczami. Trójkąty są też połączone z przednimi słupkami szyby w które jest wpuszczony dodatkowy profil a to wszystko zespawane z wzmocnioną koroną dachu i wzmocnionymi słupkami środkowymi. Oczywiście tylna rozpórka i wzmocnienia aż do bagażnika. W dachu wstawiana belka pomiędzy słupkami środkowymi! Jak będę miał gdzie wrzucić zdjęcia to dodam.

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 16:41   

takie wzmocnienia to chyba trabanta V6 300PS robisz?

nie mam nic więcej niestety ,a szukałem dość długo jeszcze dziś.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 16:52   

300PS albo LowRidera do skakania na przedłużaczu ;)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 17:47   

wierzyć mi się nie chce że im sztywniejsza buda tym trwalsza... ja myślałem że zgrzewy punktowe pozwalają niektórym elementom na prace w jakimś minimalnym zakresie. A pęknięcia między podszybiem a końcem rynienki na słupku skąd się biorą?

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 18:34   

za bardzo sztywnej ramy albo zbyt miękkiej.

wzmocnić można też płatami maty z żywicą - sprawdzone i nie pęka.

dopiero pęknie jak ktoś przydzwoni albo jak się np progi skończą to dach żywicowany dach dookoła - pęka.

ja zawsze jak remontuje jakiegoś trabanta (a było ich to zlewam wszystko żywią i 2razy zastosowałem wzmocnienie takie jak u Cost'y - śmiga rok i nic nie pękło a tamten 1szy trabant to śmiga już 3latka i nadal nic się nie dzieje (co najwyżej skończyła się mu konserwacja pod autem bo mi po 3 latach też się skończyła) niemożna za bardzo wzmocnić bo to "zabija"

Po co Ci takie wzmocnienia ??

(ja przy mocnym (nie seryjnym silniku 353 z wartburga [dość podrasowanym]) nie mam ani grama wzmocnienia , silnik 353 w Trabim mam ponad 5lat do dziś buda trabanta nie została złamana pęknięta czy coś może temu ,ze bardzo wiele zrobiłem z żywicy)

jedno co bym dał to 2podłużnice od jaskółki do belki środkowej łączące 2 progi i ew wyparcie pod resor.

jeśli chcesz robić wzmocnienia takie jak pokazałem na fotkach to to pod silnik 3.0 Porsche.
pozdro

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 19:29   

no widzisz bo ta ilość nasranych jekli w profilach mnie przeraża.

MARSZAL84
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 20:16   

ja mam wstawione dwa profile w podloge od jaskolki w tyl plus klate pociagnieta od przedniej belki do tylnich kielichow
w czasie jazdy slychac jak buda pracuje ale zlamac sie nie zlamie plus powiazane sanki u dolu plyta alu i plaskownikiem 5mm na prziod rozporka tak ze jest pancerniak :)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 20:54   

hehehehe po pierwsze większość z tych wzmocnień (w drzwiach ,pałąk anty kabotażowy, profile w słupkach) ma poprawić bezpieczeństwo, niektóre prowadzenie (rozpórki) a inne zapobiegać przeciążaniu budy i poprawieniu komfortu jazdy i użytkowania (wzmocnienia 2x3cm słupków chronią i ułatwiają zamykanie drzwi i tak samo w samych drzwiach). Co do silnika to pewnie to potrwa bo brak kasy a materiału na wzmocnienia ma w brud. Oczywiście tylna maska i pokrywa silnika też dostały rurki cienkościenne o średnicy 25mm. A jak już coś włożę to minimum 150 km i z budą będę miał spokój i znacznie bezpieczniej. Myślę jeszcze o wzmocnieniu progów i połączeniu ich z przednimi trójkątami (i środkowymi słupkami) na nadkolach i przód był by na tiptop. O jaskółkę i dach już nie mam się co martwić. Nawet gdyby ktoś zaczął po nim skakać bo jest podparty 6 ramiennym krzyżem. :D W bagażniku też są 3 wzmocnienia bo mam zamiar zrobić otwieraną tylną ścianę bagażnika. Co do wzrostu masy nie mam z tym oporów!

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 21:14   

Proszę o fotki a nie tylko gadanie, konkrety Panowie..

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 22:15   

ej wiecie co... ja do trapolo chyba też wstawie klatke... bo mój trampek pojedzie nawet 120 na godzine!... no ba... zapytam fprost... Po co klatka bezpieczeństwa przy 150 konnym silniku?

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 22:34   

Dymatorek czy ty kiedyś miałeś już jakiś wypadek? Pogadaj z tymi co mieli dzwony i wiedzą jakie to są uderzenia w zwykłych nie wzmacnianych autach... Tu akurat uważam że w kwestii bezpieczeństwa nigdy dość. Zwłaszcza jak są robione swapy na jakieś małe potwory.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 22:39   

na razie nie mam 150 koni a śmigają ze mną moje pociechy i to bardziej o nie mi chodzi bo nie jeżdżę szybko ale nie wszyscy zwracają uwagę że trabant też samochód i też jeździ drogami publicznymi a na razie jeszcze nie zdążyłem założyć tarcz 280 (ale będą jak się uzbiera 500zł :)

galeria ze wzmocnieniami

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 22:49   

voo doo z góry zakładasz że jak ma się silnik 150 konny to się jeździ średnio 150km/h? można jeździć bezpiecznie tak jak na seryjnym silniku. To czemu 4/5 trabowego społeczeństwa nie wstawia klatek do trampków bez swapow? ;) Mocą można się cieszyć na światłach albo przy wyprzedzaniu a klatka to mi bardziej pasuje do traba z przeznaczeniem na WRC Dakkar 2010 Etap X :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi