|
Wzmacnianie budy |
| Autor |
Wiadomość |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-26, 22:54
|
|
|
siema!
Postanowiłem założyć wątek taki... Chodzi mi o punkty które warto wzmocnić przy Trabie który jest znacznie obniżony. Chciałbym aby ktoś tutaj posłużył się jakimiś zdjęciami i konkretnymi wypowiedziami na ten temat co, jak, gdzie, dlaczego i czy w ogóle wzmacnianie ma sens? |
|
|
|
 |
Bross.
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 00:51
|
|
|
wzmacnianie ma sens bo nisko to i przeważnie Twardo a jak twardo to buda cierpi bo wiadomo wielu co na glebie to nie jeździ wolno bo coś połamią.. wiec sie rozumiemy.
to przeważnie starcza pod 353
w mocniejszych trabantach spotkałem klatkę szczątkową w ramie
to tyle ale wiesz co najlepsze to te pierwsze
sprawdzone
i takie też - te jest u Cost'y w 601 i jest Ok
to Ci starczy ja nie mam wzmocnień w 353 i nici się nie dzieje choć te 1sze lub ostatnie wzmocnienie co pokazałem to chętnie bym zrobił. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 09:24
|
|
|
| Bross masz jeszcze więcej fotek jak jest rozwiązane wzmocnienie w przednich słupkach i wzmocnienia podpodłogowe? W progi też jest coś wstawione? Ja na razie przednie wzmocnienia mam rozwiązane inaczej bo przed słupkami przednimi są wstawione trójkąty połączone z kielichami przedniego zawieszenia (ciąłem blachy żeby się tam dostać) i rozpórką między kielichami połączona też ze ścianą grodziową, rozpórka dolna między wahaczami. Trójkąty są też połączone z przednimi słupkami szyby w które jest wpuszczony dodatkowy profil a to wszystko zespawane z wzmocnioną koroną dachu i wzmocnionymi słupkami środkowymi. Oczywiście tylna rozpórka i wzmocnienia aż do bagażnika. W dachu wstawiana belka pomiędzy słupkami środkowymi! Jak będę miał gdzie wrzucić zdjęcia to dodam. |
|
|
|
 |
Bross.
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 16:41
|
|
|
takie wzmocnienia to chyba trabanta V6 300PS robisz?
nie mam nic więcej niestety ,a szukałem dość długo jeszcze dziś. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 16:52
|
|
|
| 300PS albo LowRidera do skakania na przedłużaczu ;) |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 17:47
|
|
|
| wierzyć mi się nie chce że im sztywniejsza buda tym trwalsza... ja myślałem że zgrzewy punktowe pozwalają niektórym elementom na prace w jakimś minimalnym zakresie. A pęknięcia między podszybiem a końcem rynienki na słupku skąd się biorą? |
|
|
|
 |
Bross.
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 18:34
|
|
|
za bardzo sztywnej ramy albo zbyt miękkiej.
wzmocnić można też płatami maty z żywicą - sprawdzone i nie pęka.
dopiero pęknie jak ktoś przydzwoni albo jak się np progi skończą to dach żywicowany dach dookoła - pęka.
ja zawsze jak remontuje jakiegoś trabanta (a było ich to zlewam wszystko żywią i 2razy zastosowałem wzmocnienie takie jak u Cost'y - śmiga rok i nic nie pękło a tamten 1szy trabant to śmiga już 3latka i nadal nic się nie dzieje (co najwyżej skończyła się mu konserwacja pod autem bo mi po 3 latach też się skończyła) niemożna za bardzo wzmocnić bo to "zabija"
Po co Ci takie wzmocnienia ??
(ja przy mocnym (nie seryjnym silniku 353 z wartburga [dość podrasowanym]) nie mam ani grama wzmocnienia , silnik 353 w Trabim mam ponad 5lat do dziś buda trabanta nie została złamana pęknięta czy coś może temu ,ze bardzo wiele zrobiłem z żywicy)
jedno co bym dał to 2podłużnice od jaskółki do belki środkowej łączące 2 progi i ew wyparcie pod resor.
jeśli chcesz robić wzmocnienia takie jak pokazałem na fotkach to to pod silnik 3.0 Porsche.
pozdro |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 19:29
|
|
|
| no widzisz bo ta ilość nasranych jekli w profilach mnie przeraża. |
|
|
|
 |
MARSZAL84
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 20:16
|
|
|
ja mam wstawione dwa profile w podloge od jaskolki w tyl plus klate pociagnieta od przedniej belki do tylnich kielichow
w czasie jazdy slychac jak buda pracuje ale zlamac sie nie zlamie plus powiazane sanki u dolu plyta alu i plaskownikiem 5mm na prziod rozporka tak ze jest pancerniak :) |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 20:54
|
|
|
| hehehehe po pierwsze większość z tych wzmocnień (w drzwiach ,pałąk anty kabotażowy, profile w słupkach) ma poprawić bezpieczeństwo, niektóre prowadzenie (rozpórki) a inne zapobiegać przeciążaniu budy i poprawieniu komfortu jazdy i użytkowania (wzmocnienia 2x3cm słupków chronią i ułatwiają zamykanie drzwi i tak samo w samych drzwiach). Co do silnika to pewnie to potrwa bo brak kasy a materiału na wzmocnienia ma w brud. Oczywiście tylna maska i pokrywa silnika też dostały rurki cienkościenne o średnicy 25mm. A jak już coś włożę to minimum 150 km i z budą będę miał spokój i znacznie bezpieczniej. Myślę jeszcze o wzmocnieniu progów i połączeniu ich z przednimi trójkątami (i środkowymi słupkami) na nadkolach i przód był by na tiptop. O jaskółkę i dach już nie mam się co martwić. Nawet gdyby ktoś zaczął po nim skakać bo jest podparty 6 ramiennym krzyżem. :D W bagażniku też są 3 wzmocnienia bo mam zamiar zrobić otwieraną tylną ścianę bagażnika. Co do wzrostu masy nie mam z tym oporów! |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 21:14
|
|
|
| Proszę o fotki a nie tylko gadanie, konkrety Panowie.. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 22:15
|
|
|
| ej wiecie co... ja do trapolo chyba też wstawie klatke... bo mój trampek pojedzie nawet 120 na godzine!... no ba... zapytam fprost... Po co klatka bezpieczeństwa przy 150 konnym silniku? |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 22:34
|
|
|
| Dymatorek czy ty kiedyś miałeś już jakiś wypadek? Pogadaj z tymi co mieli dzwony i wiedzą jakie to są uderzenia w zwykłych nie wzmacnianych autach... Tu akurat uważam że w kwestii bezpieczeństwa nigdy dość. Zwłaszcza jak są robione swapy na jakieś małe potwory. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 22:39
|
|
|
na razie nie mam 150 koni a śmigają ze mną moje pociechy i to bardziej o nie mi chodzi bo nie jeżdżę szybko ale nie wszyscy zwracają uwagę że trabant też samochód i też jeździ drogami publicznymi a na razie jeszcze nie zdążyłem założyć tarcz 280 (ale będą jak się uzbiera 500zł :)
galeria ze wzmocnieniami |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-27, 22:49
|
|
|
| voo doo z góry zakładasz że jak ma się silnik 150 konny to się jeździ średnio 150km/h? można jeździć bezpiecznie tak jak na seryjnym silniku. To czemu 4/5 trabowego społeczeństwa nie wstawia klatek do trampków bez swapow? ;) Mocą można się cieszyć na światłach albo przy wyprzedzaniu a klatka to mi bardziej pasuje do traba z przeznaczeniem na WRC Dakkar 2010 Etap X :) |
|
|
|
 |
|
|