Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przełożyłem aparat zapłonowy starego typu
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 16:57   

Dziś mimo upałów przełożyłem stary (ale nieużywany) aparat zapłonowy do mojego Trabiego zamiast elektronika. Z początku było tak samo czyli problemy z 2 cylindrem.Po kilku godzinach pracy silnika i regulacji chyba jest dobrze. Pracują dwa cylindry ale mimo wszystko 1 chodzi lepiej na wolnych obrotach. Mogę nadal zdjąć fajkę z 2 cylindra podczas wolnych obrotów i silnik pracuje cacy. Po zdjęciu fajki z 1 cylindra zaczyna trochę kuleć ale już nie gaśnie tylko pracuje.Na lekko wyższych obrotach silnik równo chodzi na cyl.1 jak i na cyl.2. To znaczy, że mogę zdejmować fajki i silnik chodzi dosyć równo.
ZAPŁON MUSIAŁEM USTAWIĆ NAJWCZEŚNIEJSZY. To znaczy płytkę obrócić zupełnie w lewo. Znak jest wówczas na podziale karterów (na stroboskopie. Na żarówkę i 4 mm przed ZZ tak samo. Czy tak ma być ?
I PONAWIAM SWOJĄ PROŚBĘ DOTYCZĄCĄ DOŚWIADCZALNEGO ZDJĘCIA KOLEJNYCH FAJEK PODCZAS PRACY SILNIKA. Jestem bardzo ciekawy jak zachowują się wasze silniki.
Pozdrawim

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 17:11   

Już pisałem jak się zachowuje po zdjęciu fajek. Wyraźnie słabnie i chce się dusić, ale będzie pykał. Na jednym i na drugim analogicznie. Z twojego opisu wynika, że zachowanie jest prawidłowe. Ale ta płytka skrajnie w lewo...rozchylałeś ciężarki do regulacji?

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 21:01   

Regulowałem statycznie na żarówkę i sprawdzałem podczas pracy silnika stroboskopem.
Ale odnoszę wrażenie, że im dłużej pracuje tym lepiej się zachowuje. Może po tych problemach z elektronikiem kiedy to prawie nie działał 2 cyl. musi się jakoś wygrzać albo coś podobnego. A może to tylko autosugestia.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 21:16   

Jeżeli nie dopalał paliwa to coś tam może mu w skrzyni korbowej zalegać i teraz na ciepło parować i dopalać się:)
Ustaw zapłon na 4 mm przed zz przy rozchylonych ciężarkach, a przynajmniej sprawdz czy ma się dobrze:)

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 21:58   

Puszka zapłonu nie jest obrócona o 180st? Albo puszka starego typu?

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 23:17   

Puszka nowego typu od elektronika, wyprowadzenie przewodów od dołu.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-07-21, 23:21   

a daj mu solidny kabel masowy bezpośrednio na głowicę tego cylindra, który kuleje
pozdro :-)
Kuchar

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 08:36   

To już też przerabiałem. Łączyłem nawet grubym przewodem z obejmami świece dwóch cylindrów. Też bez efektów. Pozostaje chyba tylko sugestia jednego z Was dotycząca zalegania jakiegoś nieprzepalonego syfu po okresie kiedy 2 cul. nie palił.Może faktycznie coś zalega i musi się wypalić.
Poinformuję jak coś się zmieni. Mam nadzieję, że na lepsze.
Pozdrawiam

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 08:54   

MarianPo co zakładasz drugi temat do jednego problemu?

Kuchar, cylinder nie potrzebuje kabla masowego bo jest przykręcony szpilkami do bloku, uszczelka pod głowicą jest aluminiowa. Blok silnika jest skręcony ze skrzynią. A masa na skrzynię jest podłączona na pewno bo inaczej by rozrusznik nie kręcił.
Dobry silnik chodzi identycznie na pierwszym i na drugim cylindrze po ściągnięciu którejkolwiek fajki.
Kosiek, co może zalegać w skrzyni korbowej?

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 09:59   

kia bella cosa...

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 11:49   

Miałem na myśli niedopalone paliwo, w ilościach takich które muszą sobie odparować i przez jakiś czas mogłyby powodować wzbogacanie mieszanki.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 11:52   

kuzyn353: rzadko bardzo zabieram głos na tym forum, lecz jeżeli cokolwiek już piszę, to wynika to, oprócz jakiejś tam wiedzy, jeszcze z kilkudziesięcioletniego doświadczenia w grzebaniu przy różnych warczących urządzeniach :-) Jak prąd płynie w trabancie, to mniej więcej ogarniam, prostszą instalację ma tylko rower z dynamem. Że metale z natury rzeczy lepiej lub gorzej przewodzą prąd, też zapamiętałem z lekcji fizyki :-)
Na post Mariana odpisałem, bo podobne, jeśli nie wręcz identyczne, objawy miał swojego czasu trab Bochna. Też sprawdzano i wymieniano WSZYSTKO po kolei. Pomógł kolego właśnie głupi kabelek, którym umasiłem głowicę. Teoretycznie - nie do uwierzenia. W praktyce - uczynił znów traba Bochna bezawaryjnym :-)
Pozdrawiam
Kuchar

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 13:30   

Naprawdę trudne do uwierzenia. Tym bardziej że głowice są przecież skręcone metalową obudową.
Kosiek, paliwo z karteru wydmucha po dwóch sekundach pracy silnika.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 14:41   

Chyba nie ma już sensu dalej rozpatrywać przypadku tego silnika. Zrobiłem wszystko co możliwe aby wyeliminować wszystkie ewentualne usterki.Zrobiłem nawet dużo więcej. Silnik chodzi coraz lepiej. Nie wiem od czego to zależy ale tak jest. Jest to tak niewytłumaczalne jak to wszystko co działo się z tym silnikiem od początku.Teoretycznie wszystko jest super, sprawdzone, zmierzone i powinno być dobrze. pojeżdżę jakiś czas i zobaczymy. W każdym razie jest o wiele, wiele lepiej niż było na elektroniku ( a próbowałem trzy, z tego dwa dziwiczo nowe).mam zamiar jeździć i cieszyć się tym, że chodzi.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. dzięki Wam brałem pod uwagę różne ewentualne przyczyny , na które sam nie wpadłbym.

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 15:30   

zawsze będzie lepiej na tradycyjnym, tyle że dochodzi dośc częsta regulacja zapłonu i kontrola prawidłowego działania. Trabant jest wyczuwalnie żwawszy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi