Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kierunkowskazy starego typu
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-17, 14:41   

no nie zajarzyłem ;)

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-17, 18:35   

wiecie co a ja mam takie z ikara 2szt białe i bez kłopotu komplet założyłem i nic nie przerabiałem - co ,ze tam jest żarówka rurkowa 41mm czy coś koło tego da się to lekko nagiąć i wchodzą rurki z 36mm czyli z trabanta.

niema absolutnie ,żadnego kłopotu z zamontowaniem lampek z ikarusa do trabanta 601/1,1 mam u siebie i całość ładnie wygląda - jak ktoś chce to kupi sobie 2 diody rurkowe 36mm lub 41mm rzecz jasna pomarańczowe i będzie się cieszył lampką która przypomina stary trabantowy kierunkowskaz tyle ,że z białym kloszem -ale będzie świeciło na pomarańcz i do tego widać to od boku niema problemu ,że ktoś nie zauważy ,że miga Ci kierunek.

Tak to wygląda u mnie"

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-07-18, 10:25   

Z tego co wiem to ledówki świecą głównie na wprost i są słabo widoczne z boku, a do zwykłych rurek pan władza może się przyczepić że słabo żarzą. Aha rozstaw śrub ikarusowy jest ok 1-2mm mniejszy niż w trabie.

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-18, 13:15   

maxx601

widzisz foto jakie przedstawiłem - led wcale nie świeci głównie prosto i słabo - mi świeci to porządnie i jak chcesz to dam foto od boku ,że widać bez kłopotu z dalszej odległości.

Jak kupisz led-y jakieś zwykłe to mogą tak świecić jak opisałeś, - trzeba patrzeć i czytać co się kupuje.

fakt różnica jest, - 1mm ale to pasuje bez kłopotu ,ponieważ z 1str przykręcasz do auta ,a z 2str masz śrubkę z blaszką co zahaczasz o budę.

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-18, 13:48   

Czemu uważasz ,że żarówka rurkowa 36mm świeci słabo.
sprawdź u siebie elektrykę - ja mam nową wiec może dlatego u mnie świeci wszystko wyraźnie.
dla przykładu żarówka rurkowa 36mm oświetlenie tablicy rejestracyjnej

wiem ,ze u niektórych szkiełka są strasznie zabrudzone dlatego wielu uważa ,że rurki nie świecą a żarzą - wiecie co ale może być kłopot ze zwykłą żarówką rurkową - kiedy się podepnie jako kierunkowskaz nie pamiętam jaki ale dlatego dałem diody rozpryskowe.

więc wracając do tematu

kierunkowskazy starego typu - są super ale trudno dostępne

kierunkowskazy "ikarus" wzorowane na starego typu kierunki trabant - pasują co opisałem wcześniej - ładnie wyglądają i dobrze świecą na led flux minimum 6 diód rozmiar 36mm lub -41mm

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-18, 18:10   

bross co ty masz za żarówki w tych lampach ;p że wpadają w błękit

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-18, 21:27   

białe ledy flux rozpryskowe, jak widać nie świecą kierunkowo jako punkt tylko ładnie świecą po całej lampie.a błękitna poświata to od lekko niebieskawych H4 ,przy których w deszczu nic nie widać - chyba ,że dam światła drogowe (długi. pech

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-19, 09:33   

tak a propos oryginalnych kierunkowskazów
klosz biały oryg
klosz pomarańczowy oryg
klosz pomarańczowy oryg
lampka ddr z kloszem szklanym FER
lampka ddr z kloszem szklanym FER
Węgrzy robią ostatnio repliki tych szklanych kierunków z troszeczkę inną czcionką w logo, są ładne i biją o głowę jakością te ikarusowskie. Też rurkowe ale to się przerabia na zwykłą żarówkę z resztą jak każde

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-07-19, 16:25   

To ja mam lampki DDR z kloszem szklanym FER. Zaznaczam że jeszcze;)

Mały601
Gość
Wysłany: 2010-07-19, 17:05   

Heh a ja mam oryginalne klosze białe :) kupiłem na w Zwickau w 2007(właściwie to nie ja tylko mój tata). Za niedługo jak trabi pójdzie w ludzi to się może wymienię za jakieś ładne pomarańczowe ddr-ówki.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-07-19, 17:50   

Żarówki rurkowe świecą słabiej niż bańki wynika to z ich konstrukcji/wielkości

Żarówki ledowe świecą lepiej na wprost wynika to z zastosowanej technologii podobnie jak w przypadku wyświetlaczy.

Nie mówię że ledy są złe, wiem bo kumpel ma - ja nie posiadam. Nie podniecaj się tak tymi stwierdzeniami, na pewno masz większe doświadczenie w robieniu choinki w trabie :) Pozdro Bross

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-07-19, 20:20   

choinka - choinką wiesz Maxxx601 ja to dałem bo mam dość schodzącej farbki z pomarańczowych żarówek, po prostu trwały żywy kolor i nawet miga jak należy.

jak by ktoś wiedział gdzie te kierunki ze szkiełkiem FER kupić to kupie 2 szt bo zawsze je chciałem.
a Tych węgierskich to jeszcze nie widziałem , serio lepszy gatunek / Jakość ??

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-19, 20:29   

inna bajka Bross. Praktycznie jakbyś kupował ddry. Ramka taka jak w oryg, tyle że chromowana

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-20, 08:50   

Czym przykręcacie kierunki? Ja zawsze mam jednorazowe śrubki... Rdzewieje to a potem muszę je urywać co często kończy się połamaniem klosza. Teraz też mam zespawane rdzą i śruby są nie do ruszenia.

Kamil Pawłowski (harnaś)
Gość
Wysłany: 2010-07-20, 09:29   

ja zawsze nierdzewnymi śrubami przykręcam . czy ktoś zamawiał już kiedyś te kierunki nr 112 z ZEM-u ? bo w sumie próbuję się z nimi mailowo skontaktować ale nie ma żadnego odzewu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi