|
[1.1] grzeje się silnik |
| Autor |
Wiadomość |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2010-07-12, 22:11
|
|
|
| a nie mylisz gotowania się wody z bębelkowaniem płynu- w przypadku kiedy padła uszczelka pod głowicą? Bo też tak może być- no ale zwykle bąbelkuje cały czas, tylko jak nagrzany to bardziej. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-12, 23:35
|
|
|
| wiem jak zachowuje się woda wrząca a jak bąbelkująca ;p |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-07-13, 02:46
|
|
|
Sprawdzenie zawartości CO2 powinien wykonać każdy zakład samochodowy. Ceny takiej usługi nie znam.
Przy okazji opiszę przypadek. gdzie była pęknięta tuleja cylindra i "gotował" się.
Stale woda w układzie gotowała się i nie było sposobu by temu zaradzić. Kolejna wymiana uszczelki pod głowicą nie przynosiła efektu.
Kolejne podejście, głowica odkręcona i wypadło nagle coś ważniejszego. Prace zostały przerwane. Za kilka dni wracamy do tematu, montujemy głowicę z nowa uszczelką. Akurat tłok w jednym z cylindrów był na dole, a na gładzi cylindra widoczna rdzawa kreska. Co się okazało, tuleja cylindra była pęknięta i gazy spalinowe dostawały się układu chłodzenia. Powodowało to znaczny wzrost ciśnienia, zapowietrzanie układu.
Nikt tego by nie odkrył gdyby nie przerwa w pracy (kilka dni). W bloku została woda i pokazała w postaci rdzawej kreski wewnątrz cylindra gdzie jest pęknięcie tulei cylindra.
Jeśli tłok byłby u góry też nikt tego pęknięcia by nie zauważył.
W twoim przypadku nie musi być tak jak wyżej. Opisałem tylko dla tego by pokazać jak nieprzewidywalne mogą być przyczyny usterki.
Słaba wydajność pompy wody też może być przyczyną "gotowania się".
Bąble powietrza tworzą poduszkę (woda w tym miejscu nie opłukuje np. bloku czy głowicy. Po prostu nie chłodzi) i temperatura znacznie wzrasta.
Pompa wody mimo prostej budowy, zużywa się i traci wydajność. Warto pompę wymieniać razem z paskiem rozrządu.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-14, 20:15
|
|
|
mam pompe na tapecie, różni się konstrukcyjnie od pompy 1.1 ... Nie wiem czy jest to uwarunkowane konstrukcją bloku. I tu pytanie czy w każdej pompie jest taka szczelina jak tutaj?
Pompa 1.1 po lewej a 1.3 po prawej:
Foto
JAk widać na zdjęciu pompa z 1.1 jest inaczej obudowana jak pompa z 1.3. I tu pytanie czy jak wsadzę pompę z 1.1 czy nie będzie problemu z pompowaniem wody w kanały? ;( Czy lepiej kupić nową? |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-14, 21:41
|
|
|
| Nooo panowie specjaliści! ;D jakiś jednogłośny werdykt? Nie wiem co robić rano, czy jechać po nową pompę i jakiej konstrukcji ;) |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-07-15, 19:20
|
|
|
Pompa wody ulega zniszczeniu podczas pracy (pracuje zawsze gdy silnik się kręci). Z czasem następuje naturalne wypłukanie materiału. Zwiększają się szczeliny i nie ma już takiej wydajności jak nowa. Konstrukcyjnie każda pompa wygląda podobnie. Diabeł tkwi w szczegółach - stąd różnice przedstawione na fotkach.
I tu pytanie czy jak wsadzę pompę z 1.1 czy nie będzie problemu z pompowaniem wody w kanały? ;( Czy lepiej kupić nową?
Moim zdaniem kupić nową!!! - kup też pasek i masz problem z głowy do następnej wymiany.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 10:22
|
|
|
| i udało ci się pokonać grzanie? |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 10:47
|
|
|
nie wiem nie dostałem jeszcze pompy bo kupowałem na allegro. W sklepach nieźle zdzierają, to samo z chłodnicami kuwa mac... I pompę i chłodnice będę miał za 150 zł z przesyłką a nie samą chłodnice za 150 w sklepie. Obie części fabrycznie nowe. Na allegro w ogóle jest o połowę taniej. Pękł mi wąż od Kärchera, w castoramie odcinek 5 metrów za 250 zł... Chyba dawno nie robili klocka bo mają posrane ceny. A na allegro oczywiście oryginalny wąż - 50 zł (4m). Za 250 można kupić dobrą całą myjkę ciśnieniową... Zero logiki w tych sklepach.
Proszę bardzo:
Chłodnica
A HREF="http://allegro.pl/item1110605298_pompa_wody_vw_polo_golf_ii_passat_b2_1_0_1_3.html">Pompa
Wąż
W żadnym nie widzę różnicy więc po co przepłacać :) |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 10:49
|
|
|
Dlaczego na tym forum nie ma możliwości edycji własnego posta... Pomylę się i dupa ...
Pompa |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 13:07
|
|
|
Dymatorek, mam chyba identyczny wąż do Karchera. Jesteś zainteresowany za 30zł?
Jeśli tak to zadzwoń dzisiaj. To spakuję i Ci do Zduńskiej przywiozę. Dryndnij dzisiaj do 19:00 bo potem wyjeżdżam. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 13:08
|
|
|
| tel 664 019 619 |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 13:45
|
|
|
| kuzyn :D nie wiem czy to będzie takie proste... dzieli nas 250 km :D hehe, mam "kuzyna" w zabrzu o tym samym nazwisku ale nie mam z nim kontaktu to mi raczej nie odbierze :D |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-16, 14:24
|
|
|
| Nie wiem skąd jesteś, ale dziś jadę pod Ostrów Wlkp. |