|
skrzynia- zmiany w ilości zębów - pytanie |
| Autor |
Wiadomość |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-06, 20:59
|
|
|
Nie mam żadnej książki do Trabanta. Choinka na pewno jest inna. Dwa z kół zębatych które mierzyłem mają po 1mm różnicy w średnicy względem starej choinki. Nie ma możliwości skręcenia połówek skrzyni a do obrócenia wałkiem sprzęgła trzeba użyć dużej siły.
Mam nową choinkę i taką chcę założyć. Nie mam ściągaczy ani chęci żeby ją rozbierać na części.
Przed skręceniem z pewnością wymyję w ropie albo jakimś specjalnym szuwaksie. Potem i tak zamierzam pierwszą wymianę oleju zrobić po chwili przebiegu. Jakoś to tam przepłukam.
Najlepszą zabawę miałem z kulkami wodzików :) Zabawa w łapanie kulek.
Jedną kulką dostałem w zęby a jedną gdzieś zgubiłem ale na szczęście druga skrzynia pod ręką była :) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-07-06, 22:50
|
|
|
| ale żeby sprawdzić czy się to kręci nie musisz skręcać obu połówek, tylko połóż na swoich miejscach choinkę z wałkiem sprzęgłowym i kręć delikatnie na każdym biegu posuwając ręką po zębach. jak się coś będzie klinować to masz odpowiedź, a jak kilka razy obróci się bez oporu to znaczy, że będzie działać. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-07-07, 07:16
|
|
|
| chciałem napisać o kuleczkach ale sam się przekonałeś, tak to właśnie jest jak się robi bez wiedzy :P |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-07-07, 08:37
|
|
|
Z wiedzą czy bez, mój trampek jeździ. I to całkiem szybko :)
Co Ci wiedza podpowiada na temat większej średnicy kół zębatych? |
|
|
|
 |
|
|