Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Patent na siłowniki tylnej klapy bagażnika (sedan)
Autor Wiadomość
Barył
Gość
Wysłany: 2010-07-05, 18:21   

Witam wszystkich!!!

Od dawna chciałem założyć siłowniczki gazowe do klapy bagażnika jako że oryginalny sposób blokowania klapy na zawiasach nie jest poręczny, a gumki rozporowe po latach się rozpadają. U mnie z jednej strony gumka się rozpadła całkowicie i w końcu się za to wziąłem by było ładnie i praktycznie.

Najpierw chciałem założyć siłowniki od Poloneza ATU z tylnej klapy. Na długość były by ok, tylko za mocne są 280N wyrwie mi klapę.
Po długich poszukiwaniach doszedłem do wniosku że żadne siłowniki z innych samochodów nie będą dobre, klapa Trabanta jest lekka i nie potrzeba dużej siły.

Aż w końcu przypadkowo natrafiłem na siłowniczki które mogły by się sprawdzić, a mianowicie trafiłem na siłowniczki meblowe w cenie 5 zł/sztuka.
O takie link
Po zgłębieniu tematu dowiedziałem się że są one w różnych siłach, a mianowicie: 50N, 60N, 80N, 100N, 120N, 150N. Co odpowiada udźwigu 50N - 5kg, 60N - 6kg, itd.
Na początku zakupiłem 50N, po zamontowaniu wytrzymywały na styk klapa nie opadała, ale trzeba było ją podnieść aż do momentu w którym wysunie się cały siłowniczek. Nie pasowało mi to i kupiłem 60N, teraz jest lepiej i jak dla mnie wystarczająco. Siłowniczek nie podnosi sam klapy ale nie trzeba jej też podnosić do samej góry. Od pewnego moment przed max otwarciem sam unosi klapę.
Mogłem co prawda dać 80N wtedy to pewnie był by automat :).
Moja klapa jest sporo cięższa gdyż mam na niej gumowy spojler który waży swoje. Do trabanta bez tego typu bajerów ze zwykłą klapą starczą zapewne 50N.
A teraz sprawa montażu.
-Oryginalne blokady wyrzucamy.
-Mocowanie siłowników (jest w zestawie z silownikami) przerobiłem, a mianowicie trochę je obniżyłem i obróciłem bolcem na zewnątrz(bolec był po tej stronie co dziury na śruby).
-Pod to mocowanie dałem blachę 6x6 cm. gr.2mm. by nacisk rozłożył się na większą powierzchnie co zapobiega wginaniu się karoserii bagażnika.
-Na sam koniec między blachą a karoserią dałem gumę jako uszczelkę.
-Całość przykręcona śrubami M6 i pomalowana.

Najgorsze przy montaży było ustawienie w którym miejscu mają być mocowania siłownika by klapa się zamykała i otwierała możliwie jak najwyżej. A poza tym przeszkadzały wystające mocowania starych blokad i śruba którą jest przykręcony zawias do klapy.
Po długich przymiarkach znalazłem zadawalające mnie miejsce i część nieruchoma siłownika jest 25 cm od samego zawiasu klapy. To umiejscowienie zapewnia pełne wykorzystanie wysuwu siłownika.

Mocowanie do samej klapy u mnie bylo prostą sprawą. Jako że mam tam przykręcony spojler, wykorzystałem istniejące śruby. Samo mocowanie siłownika z kulką przyspawałem do usztywnionego płaskownika i całość przykręciłem do klapy.

Ufff.... trochę się napisałem...
Mam nadzieję że komuś się to przyda :)

Poniżej kilka zdjęć z efektem mojej pracy

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Siłowniczki kupiłem w Forpłycie w warszawie na pradze. Można je dostać też w większości sklepów z akcesoriami meblowymi no i na allegro pod hasłem siłownik, podnośnik gazowy w dziale Dom i ogród > Meble.
Jak macie jakieś pytania to piszcie, z chęcią odpowiem i pomogę.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi