Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Układ wydechowy o wiekszej średnicy?
Autor Wiadomość
lethal
Gość
Wysłany: 2010-06-23, 13:10   

Witam

W moim trampolo ostatnio rozleciał się układ wydechowy i muszę go wymienić. Może w przyszłości mój 1.1 dostanie 1.3 od warburga ale kiedy to nie wiadomo dlatego przy okazji myślę już nad założeniem wydechu pod 1.3. Mam możliwość kupić kolektor wydechowy od warburga 1.3 ale co dalej zamontować? żeby to jakoś bardzo nie wyło no ewentualnie może troszkę ale nie za bardzo pomrukiwać :D Jak ma się taki wydech o większej średnicy przy standardowym 1.1? Wpływa to jakoś na osiągi lub spalanie? No i najważniejsze od jakiego auta założyć tłumiki środkowy i końcowy? Dysponuje kanałem i spawarka także myślę ze dam sobie sam z tym rade. Jak macie porobione wydechy w waszych 1.3? PozDRRawiam

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-23, 15:30   

ja ostatni mam od poloneza trucka ;P "bur bur bur bur" środkowego nie mam wcale ;o ale też chyba założę jakiś bo zaczyna mnie męczyć ;( także podpinam się pod pytanie kolegi ;)

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-06-23, 21:08   

kolektor z wartburga 1,3 układ kolektora 4-2//2-1 tłumik środkowy od BMW ,końcowy wartburg 1,3 i końcówka tak polecam ale osobiście mam inaczej ale nie mam też silnika 1,3 od wartburga... temu tak.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-06-23, 21:31   

a poda ktoś średnicę rurek?

MARSZAL84
Gość
Wysłany: 2010-06-23, 21:48   

strumienica pociskowa + jakis wydech typu duzy fiat, srodkowy z vw polo ale dac go na koniec i nie przesadzac z srednica rury bo jak za duzy i za bardzo wolny wydech to tez niedobrze

ja mialem niezale 40mm i strumienica + ten od polo przy 1,3 i fajnie chodzilo nie meczylo a jak przypalowales fajnie chodzil

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 00:19   

Strumiennica to taki sam gadżet jak magnetyzer. W domorosłej konstrukcji wydechu nie da więcej niż uszczuplenie portfela.

MARSZAL84
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 07:36   

co do strumienicy sie nie zgodze pociskowa dziala jak komora rozprezna i nic nie pisalem ze bedzie 20% wiecej mocy hehehe

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 09:46   

Marszal raczej łuskowa a nie pociskowa :] jako srodkowy tlumik mozna stosowac. Jak ktos chce wyciskac z motoru 7 poty to naddzwiekowa polecam.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 10:31   

Ja proponuję kolektor i przerobiona dwururka Wartburg,pierwszy tłumik też wartburg żeby pełnił rolę komory rozprężeniowej a na końcowy albo jakaś przelotka z fiata 125p albo jakiś ulterek wg.uznania.
Albo podobny zestaw na elementach Polo Gt.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 10:51   

A co strumienic to zalecał bym ostrożność bo od wyrobu za 50-100zł to można najwyżej oczekiwać szybkiego zużycia a w najgorszym wypadku może doprowadzić do uszkodzenia silnika, przyzwoite strumienice dające coś to wydatek 500-600zł Najgorszym co można zrobić to tzw."dres tuning"czyli cały wydech z rury i na końcu najwyżej jakaś przelotka,układ wydechowy musi mieć pierwszy tłumik(najlepiej dedykowany do danego silnika )czyli komorę rozpręzeniową.

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 11:49   

Typowa A-grupa, proste i tanie :-)

lethal
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 18:37   

Sturumienicy nie myślę zakładać a jeśli chodzi o średnice wydechu z 1.3 przy silniku 1.1 to wpłynie jakoś pozytywnie/niegatywnie? Czy jest sens zwiększenia średnicy jeszcze przy 1.1 czy lepiej zwiększyć średnice dopiero w tedy kiedy będzie zakładany 1.3? (o ile będzie narazie tylko w planach).

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 19:11   

Przy 1.1 każda zrobiona z głową zmian powinna dać fajne efekty,bo ten silnik jest fabrycznie wykastrowany do 40km(chodziło o ubezpieczenie od mocy silnika) a silniki o podobnej pojemności z tego okresu miały 55-65km bez większych problemów.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 22:37   

Tak sobie oglądam ogłoszenia na innym forum i znalazłem tłumik dla kogoś kto chce powiększyć średnicę rurek. Całkiem ładny i za 50zł.

Ogłoszenie na forum Jeepa

lethal
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 15:16   

Byłem dziś na złomie i oglądałem kolektor i rurę kolektora z wartburga 1.3. Zwróciłem uwagę na średnicę rury po złączeniu (zakończenie rury kolektora) po zmierzeniu suwmiarka wynosiła ona 34 wewnątrz i zewnątrz 37. Poszedłem do swojego traba i zmierzyłem rurę wydechową i ku mojemu zaskoczeni ten sam wynik 34 i 37. Czy wydech 1.3 a 1.1 różnie się średnicą tylko w kolektorze i początku wydechu a później jest taki sam??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi