Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Syrena (czujnik, przypominacz) włączonych świateł?!
Autor Wiadomość
mooflon
Gość
Wysłany: 2010-06-15, 17:23   

Witam serdecznie! Kiedyś na allegro udało mi się zakupić oryginalny czujnik - przypominacz włączonych świateł mijania do trabanta ("Autolichtkontrolle"). Cudo wyglądą identycznie jak typowe włączniki świateł awaryjnych lub dmuchawy z T 1.1, tylko zamiast klawisza znajduje się blaszka z migająca diodą, a pod nią układ z głośniczkiem. Wynalazek po roku użytkowania, na skutek jakiegoś dziwnego spięcia, wyzionął ducha. Czy ktoś może ma coś takiego, wie gdzie dostać? Wiem, że zaraz usłyszę: GIEŁDA!, ale zrozumcie człowieka związanego uczuciowo z nrdowskim ćwierkającym i migającym pudełkiem ;)
PozDDRawiam

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-06-15, 19:10   

Zapodaj jakieś foto. Na odległość to ciężko by wywnioskować jaka jest tego budowa... Próbowałeś rozbierać ?

mooflon
Gość
Wysłany: 2010-06-15, 20:36   

Rozebrałem. W środku wiekowa płytka drukowana, kilka podzespołów i głośniczek, a raczej bzyczek w stylu montowanych w kartkach - pozytywkach. Elektronikiem nie jestem, ale pewnie to nie jest jakiś hi-tech. Upaliło się skubaństwo i po zawodach. Jestem ciekawy czy ktoś coś takiego w ogóle oprócz mnie miał w trabie. Szpej jest oryginalny - z nrdowskim pudełeczkiem i instrukcją. Jutro podrzucę zdjęcie. PozDDRawiam!

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-06-16, 09:40   

Można to kupić w każdym sklepie z akcesoriami do samochodów (lub marketach -stoisko samochodowe). Koszt od 7 do 12 zł. Jest to tylko buzerek bez diody. Trzeba tylko odpowiednio podpiąć pod elektrykę.Buzerek piszczy jeżeli wyłączysz zapłon i zapomnisz o wyłączeniu świateł.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-06-18, 10:08   

Zapewne, ale nie będzie to DDR tylko China. Słuchaj może znajdź u siebie jakiś warsztat RTV z prawdziwego zdarzenia i im to zanieś. Myślę że średnio uzdolniony elektronik to opanuje

magik
Gość
Wysłany: 2010-06-18, 19:19   

i pokaż foto ! :)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-06-18, 21:40   

O to to to!

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-07-14, 10:12   

Podepnę się pod temat.
JAK PODPIĄĆ TAKI BZYCZEK Z ALLEGRO, żeby przypominał o WŁĄCZONYCH ŚWIATŁACH, po zgaszeniu silnika?
Bzyczek ma dwa kabelki - czerwony i czarny. W instrukcji obsługi jest napisane jedynie:
"czerwony przewód należy podpiąć do bezpiecznika stacyjki, na którym pojawia się + po włączeniu świateł. Czarny przewód należy podpiąć z zaciskiem włącznika drzwiowego."

Teraz tak:
- na którym bezpieczniku pojawia się plus po włączeniu świateł?
- do czego - zamiast czujnika drzwi, którego nie ma, podpiąć czarny kabel?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-07-14, 10:35   

Sam sobie odpowiem na zadane pytanie:
- plus pojawia się prawie na każdym bezpieczniku - ja podpiąłem do 4tego
- czarny kabel podpiąłem za stacyjką na jednym z kabli - łatwo sprawdzić, bzyczenie musi ustać w momencie przekręcenia kluczyka

Niech to info zostanie dla potomnych, którzy montują CZUJNIK ŚWIATEŁ w Trampku.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi