Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Synchronizatory, olej do skrzyni, 601, 353
Autor Wiadomość
kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-16, 08:01   

Czy jest możliwe dopracowanie skrzyni 601 w taki sposób aby zmieniała biegi jak w nowoczesnym samochodzie? Tak żeby nie trzeba było czekać aż obroty silnika spadną przy każdej zmianie biegu. Co należy zrobić i czy się w ogóle da?

Jakie objawy powoduje zbyt gęsty względem fabrycznego olej w skrzyni?

Piszę bo żal mi skrzyni którą przy ostrym przyspieszaniu muszę doprowadzać do ostrego zgrzytu żeby zmieniła biegi.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-06-16, 09:37   

Ja zmieniłem w mojej skrzyni wszystkie synchronizatory (stare nie były najgorsze), wlałem olej o zalecanej lepkości ale syntetyczny i nie mam problemów ze zgrzytaniem albo zmianą biegów. Wszystko działa idealnie. No może tylko trochę trudniej wchodzą niższe biegi biegi. Może to jednak sprawa dotarcia sie synchronizatorów.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-19, 14:53   

Dzisiaj wymieniłem olej. Ten co zlałem był koloru srebrnego. Prawdopodobnie od startych synchronizatorów.
Nalałem normalny hipol, chodzi trochę lepiej ale brak synchronizatorów i tak się czuje.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-06-20, 17:41   

Ale wewnętrzne strony synchronizatorów (te, które ewentualnie się ścierają) są z brązu. Olej powinien być więc złoty a nie srebrny.

picia353
Gość
Wysłany: 2010-06-20, 21:29   

Kuzyn......... zabiłeś moją skrzynie :)
Srebrne opiłki są z zębatek i wybieraków bo one się najbardziej ścierają

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-20, 21:36   

Twoją rozklekotaną skrzynię trzymam na strychu :p
Picia co zrobić żeby między zmianami biegów nie trzeba było czekać 2 sekundy? ....Bez wbijania na chama, bo to już umiem ale trochę szkoda ;)

picia353
Gość
Wysłany: 2010-06-20, 21:44   

Składałem jedną skrzynie z trzech, głównie to sprawa synchronizatorów

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-20, 21:59   

Mam nadzieję że jak zmienię choinkę na nową to chociaż ze 2 sezony będzie się dało szybko zmieniać biegi. Nowa choinka skrzyni czeka w zapasie już od dawna. Się za to zabrać nie mogę bo nigdy nie remontowałem skrzyni.
A się pochwalę że silniczek chodzi mi teraz jak nigdy dotąd :D
No i to też potęguje skutki niedomagań skrzyni.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 15:25   

Mam dwie skrzynie w częściach na stole. Nową choinkę którą chcę wcisnąć. Wcisnąć, bo jest większa od drugiej. Przemierzyłem suwmiarką dwa koła i miały o 1mm większą średnicę. Ilość zębów raczej ta sama.
Pytanie:
Czy do większej choinki powinienem mieć mniejszy wałek sprzęgłowy tak żeby to wchodziło? Lub czy powinienem mieć inną obudowę skrzyni biegów. Były różnice w obudowach?
Już wolę wałek sprzęgłowy inny założyć niż znowu wyciągać nowe wodziki i wkładać do kolejnej obudowy.

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 15:32   

obudowy się różniły tylko na poziomie otworów szklanek. Niestety rodzajów kół zębatych było kilka i nie każda choinka pasuje z każdym wałkiem sprzęgłowym. najprościej wsadzić oba elementy w polówkę obudowy i kręcić patrząc czy się nic nie blokuje i swobodnie obraca.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 15:36   

Nie wiem czy były różnice w obudowach. Jeśli jednak chodzi o wymiary (średnice kół zębatych) to jest to bardzo istotna sprawa.W zasadzie podczas remontu skrzyń i wymiany kół zębatych powinno się je wymieniać parami. Nawet jeżeli ta druga zębata, która jest zazębiona z wymienianą była dobra.Jeżeli tego nie zrobisz to musisz długo docierać zębaty po złożeniu skrzyni.
(We Fiacie i Garbusie nie wymieniałem parami i było OK.W Skodzie też nie wymieniłem pary tylko jedną zębatę i wyłamało zęby z tej nowej op 20 km. Na oko i na wymiar wszystko niby pasowało).

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 17:00   

Chętnie kupię nowy wałek sprzęgłowy. Ale jaki??!!
No i co z przełożeniem głównym? Też nowe? To mnie wyniesie majątek... A 353 i tak to zmieli.
Chyba jednak wymienię pojedynczo...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi