Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klejenie duroplastów
Autor Wiadomość
MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 12:08   

Robiłem dzisiaj test.
Dodałem utwardzacza do żywicy i... NIC!!! - chyba go szlag trafił po 6 miesiącach.

Podobnie zachowywała sie żywica Novola którą kupiłem w sklepie też nie chciała reagować z utwardzaczem.
I co... dodałem utwardzacza do szpachli samochodowych (50-tki) i wszystko OK.
Tak też będę robił!!!

Wczoraj wkleiłem dach, a w poniedziałek żywicuję.

Michał Lepczyński
Gość
Wysłany: 2005-03-16, 00:02   

Oj oj oj !

Żywicy poliestrowej bym nie polecał, bo ma odczyn kwaśny i użycie jej jest zaproszeniem dla rdzy.

Do samochodów nadaje się tylko epoksydowa.

Ja używam Epidianu 410 (410 - z dodatkiem proszku aluminiowego jako wypełniacza)

Pzdr

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-14, 11:05   

zakupiłem najdroższy klej do szyb w celu ponownego przyklejenia duroplastów na drzwiach. Poprzedni klej puścił od strony zawiasów co spowodowało że drzwi się opuściły. Kupiłem nitro i benzynke ekstrakcyjną w celu dokładnego odtłuszczenia tych miejsc. Powiedzcie mi czy przed przyklejeniem duroplastów na drzwi pryskaliście jakimś podkładem do metalu w miejsce gdzie przychodzi klej? Przetarliście grubym papierem żeby klej się lepiej trzymał? ;p nie chciał bym tego ponownie spartolić, jakieś rady?

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-06-14, 13:07   

Do kleju do szyb musi byś odpowiedni podklad tak zwany primer (czarny wodnity plyn w małej buteleczce) smarujesz tym miejsce gdzie bedzie klej po obu stronach w twoim przypadku duro i konstrukcje drzwi.Bez primera klej do szyb nie bedzie sie trzymal i odejdzie.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-14, 13:19   

masz u mnie piwo ;)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-14, 19:07   

apropo PRIMERA ;p 15 ml - 12 zł! łatwo się rozprowadza, jedną buteleczką można przelecieć 2 razy drzwi ;) i dlaczego na forum nikt o tym nie wspomniał? i dziwi mnie że ten preparat, grunt nie jest sprzedawany w zestawie razem z klejem a przecież to jest ważne ,sprzedawca tez nie wspomniał ;(

magik
Gość
Wysłany: 2010-06-14, 22:53   

nic nie ma na forum tak ?...... link

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-14, 22:59   

oddaje honor magiku a kto by pomyślał żeby szukać w temacie "woda, wilgoć... jest wszędzie!!!" ;p szukałem tematu w odwołaniu o duroplast-poszycia to tutaj powinno być grubymi literami ;)

magik
Gość
Wysłany: 2010-06-15, 07:04   

widzisz a wystarczyło wpisać klej do szyb samochodowych i byś znalazł, tak jak "pić trza umić" tak i szukać

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-15, 09:04   

to na wypadek jak by było wiecej takich gamoni jak ja... - Pamiętajcie o gruncie pod klej do szyb! ;p

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-06-20, 22:53   

a ja zadam inne pytanie (pewnie debilne) malować blachę czy na gołą? U mnie duro nie było nigdy ruszane od 91r. i wystarczyło że odkręciłem śrubki i odpadło. Teraz dam śruby nierdzewki maszynowe.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-21, 09:15   

ja nie malowałem niczym... na gołą blache dawałem ten preparat ;) wg mnie to tak jak pomalować ściane -> zagruntować i jeszcze raz pomalować ;p

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-06-21, 10:22   

Ja bym kleił jak szyby samochodowe czyli na lakier.

magik
Gość
Wysłany: 2010-06-21, 13:05   

jak się wkleja ponownie szybę to uwierz mi nie zawsze jest na lakier, po to jest ta magiczna buteleczka :)

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-06-21, 14:32   

Magik, wiem, nie jeden współczesny samochód robiłem:)) Wycinanie szyby stalową linki zawsze kaleczy powierzcnię. Ja tylko miałem na mysli to, że fabryki najpierw auta malują po całości a potem kleją szyby:P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi