Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiana 1.1. na 1.3
Autor Wiadomość
Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2006-04-21, 22:38   

jaki silnik pasowałby idealnie do traba 1.1? chce zmienić silnik z 1.1 na cos więkdzego

picia353
Gość
Wysłany: 2006-04-21, 23:04   

przewiń na początek tego tematu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-03, 19:19   

Bry... Temat trochę starawy, ale mi się kroi serduszko od Warczyburga. Po remoncie (ze dwa lata temu). Problem w tym że Warcz ostatnio stał... No i ma dziurawą miskę olejową. Kumpel go kupił za 450zł (chciał go oskubać a persztę oddać na złom), raz się przejechał, ale jak to on określił "wpieprza" olej jak głupi. No to ja myk pod auto, a tam silnik leży na ramie i przetarła się miska. Warcz więc stoi jak stał, tylko w innym miejscu. Prawdopodobnie koledze nie udało się też go zatrzeć, bo silnik nie stanął, ale zastanawiam się czy jest sens pakować się w ten temat... Bo niby po remoncie, ale chodził z ekstremalnie małą ilością oleju. Prawdopodobnie "dieslowego". No i zostaje jeszcze jedno pytanie: Skrzynia i sprzęgło wytrzymają ten wzrost mocy??

papieju
Gość
Wysłany: 2008-03-03, 20:13   

Mógłbyś wziąć skrzynię od wartka, ale jak leży na ramie, to na 99% pęknięta jest tylna łapa skrzyni, a więc obudowa do wymiany, bo spawanie krótko trzyma. No tak już w wartburgach się dzieje i już.

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-03-03, 20:23   

bierz ten silnik :) skrzynia wytrzyma trampolowa (jak cos mam skrzynie wartka na handel)

takie moje zdanie, nie ma juz tych silnikow, a przyrost mocy jest znaczny:)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-04, 19:26   

Dzisiaj dogadałem cenę... 150zł za silnik bez osprzętu.. Czyli bez alternatora jak to określił właściciel;) A z poprzednim właścicielem też rozmawiałem. Po remoncie przejechał 15 000km. Później urwała się łapa i Warczyburg trafił w kąt. Tak więc biorę:D

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-03-05, 19:22   

zajebisty interes zrobiles :D

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-06, 14:07   

Ok a powiedzcie mi jeszcze jak z elektyką silnika. Cewką zapłonową, modułami i resztą bambetli. Zostają te co mam?

papieju
Gość
Wysłany: 2008-03-07, 08:58   

To to samo. W osprzęcie inny jest gaźnik i skrzynia, reszta to to samo.

ŚWIERZAK "strzał
Gość
Wysłany: 2010-05-31, 19:42   

Odkopuje temat i sie dołączam, szukalem na forum i nie znalazlem.
Mam pytanie co z linka sprzegla przy wymianie silnika wraz ze skrzynia biegow 1.1 na 1.3 Wartburg? Pasuje z 1.1, 1,3 czy jakas inna bo wiem ze lapa w Wartku jest na dole skrzyni a w 1.1 na gorze...
Dziex PozDDRo!!!

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-05-31, 19:57   

mozna łape przerobic

Bachur
Gość
Wysłany: 2010-05-31, 22:46   

mam nadzieje ze znowu nie dostene z...by od Magika hahah ze sie odzywam -mozna przerobic w 1.1 wydluza sie minimalnie i sprzegielko lekko chodzi :)

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-06-01, 00:28   

Bachur, ale o so chozzi? :>

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-06-01, 06:48   

tak mi wychodzi, ze bachurowi chodzi o przedłużenie dźwigni wałka widełek. Otóż, sprzęgłem się ciężko steruje, gdy wszystko chodzi na sucho i się zaciera: linka, pedał sprzęgła na swej osi, wałek widełek w tulejkach obudowy sprzęgła czy samo łożysko oporowe po tulei prowadzącej. Wydłużanie dźwigni w takim przypadku jest tylko likwidowaniem skutków, a nie przyczyny. Prędzej czy później się dźwignia złamie lub zerwą się kolejne linki sprzęgła. Dobrze nasmarowane węzły ruchome elementów sterowania sprzęgłem skutkują tym, że sprzęgło chodzi leciutko i gwarantują, że nic się nie złamie czy urwie.
Co do pytania świerzaka: tak jak wnuq napisał, należy przewiercić nowe otwory w obudowie sprzęgła i zastosować wałek z widełkami od trabanta 1,1. Wprawny ślusarz poradzi sobie z tym bez demontażu skrzyni. Skrzynia od wartburga ma krótszą dźwignię wybieraka, co pociąga za sobą konieczność dorobienia nowego trzpienia sterującego. Poza tym inne jest przełożenie napędu szybkościomierza i różnica nie tkwi w zewnętrznym mechanizmie, lecz w kole zębatym w skrzyni (na mechanizmie różnicowym).

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-06-01, 13:34   

napewno w temacie już ktoś napisał że silnik wizualnie wygląda tak samo a różnicy w pojemności jakiejś szczególnej nie ma i szanse że ktoś będzie Ci chciał udowodnić że to jest silnik 1.3 a nie 1.1 są nikłe więc nie wiem czy jest sens papierkowo się w to bawić ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi