|
zmiana 1.1. na 1.3 |
| Autor |
Wiadomość |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2006-04-21, 22:38
|
|
|
| jaki silnik pasowałby idealnie do traba 1.1? chce zmienić silnik z 1.1 na cos więkdzego |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-04-21, 23:04
|
|
|
| przewiń na początek tego tematu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-03-03, 19:19
|
|
|
| Bry... Temat trochę starawy, ale mi się kroi serduszko od Warczyburga. Po remoncie (ze dwa lata temu). Problem w tym że Warcz ostatnio stał... No i ma dziurawą miskę olejową. Kumpel go kupił za 450zł (chciał go oskubać a persztę oddać na złom), raz się przejechał, ale jak to on określił "wpieprza" olej jak głupi. No to ja myk pod auto, a tam silnik leży na ramie i przetarła się miska. Warcz więc stoi jak stał, tylko w innym miejscu. Prawdopodobnie koledze nie udało się też go zatrzeć, bo silnik nie stanął, ale zastanawiam się czy jest sens pakować się w ten temat... Bo niby po remoncie, ale chodził z ekstremalnie małą ilością oleju. Prawdopodobnie "dieslowego". No i zostaje jeszcze jedno pytanie: Skrzynia i sprzęgło wytrzymają ten wzrost mocy?? |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:13
|
|
|
| Mógłbyś wziąć skrzynię od wartka, ale jak leży na ramie, to na 99% pęknięta jest tylna łapa skrzyni, a więc obudowa do wymiany, bo spawanie krótko trzyma. No tak już w wartburgach się dzieje i już. |
|
|
|
 |
g-olab
Gość
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:23
|
|
|
bierz ten silnik :) skrzynia wytrzyma trampolowa (jak cos mam skrzynie wartka na handel)
takie moje zdanie, nie ma juz tych silnikow, a przyrost mocy jest znaczny:) |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-03-04, 19:26
|
|
|
| Dzisiaj dogadałem cenę... 150zł za silnik bez osprzętu.. Czyli bez alternatora jak to określił właściciel;) A z poprzednim właścicielem też rozmawiałem. Po remoncie przejechał 15 000km. Później urwała się łapa i Warczyburg trafił w kąt. Tak więc biorę:D |
|
|
|
 |
g-olab
Gość
|
Wysłany: 2008-03-05, 19:22
|
|
|
| zajebisty interes zrobiles :D |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-03-06, 14:07
|
|
|
| Ok a powiedzcie mi jeszcze jak z elektyką silnika. Cewką zapłonową, modułami i resztą bambetli. Zostają te co mam? |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2008-03-07, 08:58
|
|
|
| To to samo. W osprzęcie inny jest gaźnik i skrzynia, reszta to to samo. |
|
|
|
 |
ŚWIERZAK "strzał
Gość
|
Wysłany: 2010-05-31, 19:42
|
|
|
Odkopuje temat i sie dołączam, szukalem na forum i nie znalazlem.
Mam pytanie co z linka sprzegla przy wymianie silnika wraz ze skrzynia biegow 1.1 na 1.3 Wartburg? Pasuje z 1.1, 1,3 czy jakas inna bo wiem ze lapa w Wartku jest na dole skrzyni a w 1.1 na gorze...
Dziex PozDDRo!!! |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-05-31, 19:57
|
|
|
| mozna łape przerobic |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
Wysłany: 2010-05-31, 22:46
|
|
|
| mam nadzieje ze znowu nie dostene z...by od Magika hahah ze sie odzywam -mozna przerobic w 1.1 wydluza sie minimalnie i sprzegielko lekko chodzi :) |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-06-01, 00:28
|
|
|
| Bachur, ale o so chozzi? :> |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-06-01, 06:48
|
|
|
tak mi wychodzi, ze bachurowi chodzi o przedłużenie dźwigni wałka widełek. Otóż, sprzęgłem się ciężko steruje, gdy wszystko chodzi na sucho i się zaciera: linka, pedał sprzęgła na swej osi, wałek widełek w tulejkach obudowy sprzęgła czy samo łożysko oporowe po tulei prowadzącej. Wydłużanie dźwigni w takim przypadku jest tylko likwidowaniem skutków, a nie przyczyny. Prędzej czy później się dźwignia złamie lub zerwą się kolejne linki sprzęgła. Dobrze nasmarowane węzły ruchome elementów sterowania sprzęgłem skutkują tym, że sprzęgło chodzi leciutko i gwarantują, że nic się nie złamie czy urwie.
Co do pytania świerzaka: tak jak wnuq napisał, należy przewiercić nowe otwory w obudowie sprzęgła i zastosować wałek z widełkami od trabanta 1,1. Wprawny ślusarz poradzi sobie z tym bez demontażu skrzyni. Skrzynia od wartburga ma krótszą dźwignię wybieraka, co pociąga za sobą konieczność dorobienia nowego trzpienia sterującego. Poza tym inne jest przełożenie napędu szybkościomierza i różnica nie tkwi w zewnętrznym mechanizmie, lecz w kole zębatym w skrzyni (na mechanizmie różnicowym). |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-06-01, 13:34
|
|
|
| napewno w temacie już ktoś napisał że silnik wizualnie wygląda tak samo a różnicy w pojemności jakiejś szczególnej nie ma i szanse że ktoś będzie Ci chciał udowodnić że to jest silnik 1.3 a nie 1.1 są nikłe więc nie wiem czy jest sens papierkowo się w to bawić ;) |
|
|
|
 |
|
|