|
[601] RYSUNKOWA REGULACJA GAŹNIKA |
| Autor |
Wiadomość |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-05-26, 18:26
|
|
|
Pozwolę sobie na mały odkop :)
Niestety stare zdjęcia nie działają, więc pokażę na tym gaźnik
Czy to jest śruba do regulacji obrotów na biegu jałowym, czy składu mieszanki? |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-26, 20:01
|
|
|
To jest dysza powietrza, czyli ustawiasz tym skład mieszanki.
Wkręcasz to wzbogacasz mieszankę. Wykręcasz to więcej powietrza... |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-05-26, 20:58
|
|
|
| Dziękuję bardzo. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-27, 09:24
|
|
|
a ja Ci poradzę jedź na ul. rzemieślników tam jest stary gaźnikowiec który pamięta te auta. To na zaciszu koło łodygowej. Jak się umówisz i powiesz że przyjedżasz z trabacikiem 2T na doregulowanie to nie powiniennes zapłacić więcej niż 30 zł. Będziesz miał tanio i fachowo. Możesz powiedzieć że z polecenia kolegi któy też trampkami jeżdzi. Chyba tylko ja tam zaglądam z 601, byłem kilkakrotnie i zawsze zadowolony.
Wpisz w goglach to znajdziesz tel |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-05-27, 18:42
|
|
|
Magik, dzięki za namiar do tego pana - z pewnością się do niego wybiorę, jeśli sobie nie poradzę.
Nie wątpie, że u niego będzie fachowo, ale chciałbym też umieć sam :) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-27, 18:45
|
|
|
| jak się nie ma przyrządów to się nie umie. nie da się bez specjalistycznego analizatora spalin |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-06-01, 14:21
|
|
|
| No tak, magiku, ale czy nie uważasz, że lepiej jest wiedzieć, którą śrubką ustawia się wolne obroty naprikład, żeby nie gasł w drodze do gaźnikowca? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-06-02, 12:52
|
|
|
| ustawia się conajmniej dwoma śrubkami przepustnica i duża widoczna na śrubokręt, nic więcej nie wolno samemu ruszać, w ogóle się nie powinno, ratunkowo owszem |
|
|
|
 |
Bross.
Gość
|
Wysłany: 2010-06-03, 09:26
|
|
|
nie wiem co i jak , ale wiem ,że albo coś z moim netem nie tak albo linki do wirtualnego gaźnika nie działają.
a przydał by mi się wgląd do tego bo nie wiem czy dobrze wyregulowałem gaźnik... |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2010-06-04, 19:05
|
|
|
Wirtualny gaźnik nie działa, bo serwer na którym był umieszczony dawno odszedł w niebyt a plików znaleźć nie mogę. A gwoli informacji - ten wirtualny gaźnik to było bardziej takie poglądowe 3D na elementy gaźnika, żeby wiedzieć która śrubka i dysza jak się nazywa, ale nawet mając to przed oczami gaźnika nie ustawicie, jeśli nie wiecie co i jak. Teoretycznie gaźnik w Trabancie to nic skomplikowanego i dla fachowca to pare minut roboty (np. w porównianiu do gaźników np. z starych japończyków). Nie mniej jednak bez doświadczenia ciężko będzie ustawić gaźnik samemu. Najlepiej popatrzeć jak to robi fachowiec i mieć doświadczenie, którego się z czasem nabiera. Można oczywiście ustawiać gaźnik wg wskaźników z wydechu, ale teraz już coraz ciężej o takiego speca, więc bardziej robi się to na słuch...
Poszukajcie jakiejś książki - były w latach 80tych takie o gaźnikach we "współczesnych" autach. Napewno będzie tam więcej niż w "wirtualnym gaźniku" :) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-06-04, 21:39
|
|
|
| na słuch to jak na oko , a na oko to chłop w szpitalu umarł :) |
|
|
|
 |
rafafaa
Gość
|
Wysłany: 2010-06-15, 13:52
|
|
|
Cześć.
Dużo tu o tych gaźnikach, a ja mam taki problem.
Paliwko z odmy leje się pięknym strumieniem, teoretycznie może pływak się zawiesił, ale... i tu prośba, czy może ktoś zeskanować ze dwie kartki z fachowej lektury i podesłać na rafafaa@onet.eu co i jak? Do Józka ciągnąc się przez cały Kraków jakoś mi się nie chce.
dzieki |
|
|
|
 |
DzorDz601
Gość
|
Wysłany: 2010-06-15, 14:39
|
|
|
| A ja mam inne pytanie: Czego używacie do czyszczenia gaźnika i co polecacie i w jakiej to jest cenie :) |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2010-06-15, 19:10
|
|
|
| Ja używam benzyny - jakieś 9l/100km. Jest czyściutki gaźniczek i działa. |
|
|
|
 |
Mietek
Gość
|
Wysłany: 2010-06-29, 23:14
|
|
|
| jest temat o gaźniku więc skorzystam z okazji i chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną tego że po odpuszczeniu gazu bardzo powoli silnik wraca mi normalnych wolnych obrotów. Sprężyny odbijające są ok. |
|
|
|
 |
|
|