|
licznik zwariował |
| Autor |
Wiadomość |
Mietek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-24, 22:07
|
|
|
Witam
Mam nietypowy problem z prędkościomierzem. Jadąc sobie wczoraj spokojnie Trabim 60km/h nagle zobaczyłem że jadę już 120km/h trochę przyśpieszyłem i wskazówka prędkościomierza oparła się o bolec przy zerze. Jednym słowem licznik wskazuje mi w przybliżeniu podwójną prędkość. Liczba przejeżdżanych kilometrów natomiast się zgadza. Co się mogło uszkodzić? Jedynym pocieszeniem jest to ze teraz trabant do 100 przyśpiesza mi w kilka sekund i wyciąga jakieś 160km/h |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-05-24, 23:46
|
|
|
| Coś ze sprężynką oporową wskazówki albo magnesem! Nie obejdzie się bez rozbierania licznika! Możliwe że magnes złapał jakiś opiłek i zakłamuje ale to jest mało prawdopodobne. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 06:45
|
|
|
xxl równie dobrze mogłeś napisać "licznik się popsuł" Magnes w liczniku... Chłopie gdzie Ty żyjesz ? . Jak nie masz pojęcia to się nie udzielaj.
Mietku najpierw odkręć linkę (całą) i ją przejrzyj rozłóż i przesmaruj, ew wymień. Jak nie pomoże szukaj dalej, zawsze możesz podmienić licznik na inny na próbę. A tych się raczej nie naprawia. Jedyne co możesz to przedmuchać z kurzu i brudów |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 07:41
|
|
|
| Magik a co ma nasmarowanie linki do pokazywania zawyżonej prędkości? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 08:15
|
|
|
| bo linka może się zacierac i nagle puszczać, to by wynikało że niedługo się ukręci. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 10:11
|
|
|
Ja w tym przypadku stawiałbym na mechanizm licznika. Magnes wiruje i pole magnetyczne "pociąga" za sobą aluminiową tarczę wskazówki. Magnes mógł złapać "coś", lub odkleić się i przekosić, efekt jest taki że wskazówka wariuje, licznik odległości pokazuje prawidłowo. Odległość tarczy od magnesu ma znaczenie i nie należy jej zwiększać, ani zmniejszać.
Najmniej inwazyjnym sposobem będzie zamiana licznika na sprawny (niewielki koszt). Linkę też warto sprawdzić przy okazji.
Posiadany licznik można rozebrać , przedmuchać, nasmarować (oliwa do maszyn precyzyjnych)i spróbować czy działa.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 10:16
|
|
|
magik
Magnes w liczniku... Chłopie gdzie Ty żyjesz ?
JaJer
Magnes wiruje i pole magnetyczne "pociąga" za sobą aluminiową tarczę wskazówki.
Wy to jesteście udani :D to jest ten magnes czy go tam nie ma bo już zgłupiałem :D |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 10:27
|
|
|
| Jest :) Magik się dziś nie wyspał :p |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 10:50
|
|
|
| nie żeby taki licznik nie leżał przede mną na biurku! :D rozebrany! |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 11:16
|
|
|
niektórzy tak mają, że muszą z rana coś napisać :) Nieraz głupotę, ale zawsze to coś
Mietek, przeczytaj i zrób to, co JaJer napisał.
Pozdro
kuchar |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 11:39
|
|
|
| dobra przepraszam mogłem się mylić, liczników nie naprawiam. Bo co tu naprawiać jak można za 5 zł kupić. Wymienic i tyle. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 12:22
|
|
|
| XXL24H, sprężynka cała? |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 13:07
|
|
|
| Sprężynka i owszem ale przy ściąganiu wskazówki przesunął mi się na ośce ten aluminiowy talerz i będę to musiał jakoś później skalibrować na drodze albo nabyć nowy licznik coś widziałem na all..... za 40 zł nówkę. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 14:25
|
|
|
Sprężynka i owszem cała ale przy ściąganiu wskazówki przesunął mi się na ośce ten aluminiowy talerz i będę to musiał jakoś później skalibrować na drodze albo nabyć nowy licznik coś widziałem na all..... za 40 zł nówkę.
A wie ktoś jakie jest przełożenie licznika w sensie ile obrotów koła przypada na jeden obrót linki licznika? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-05-25, 15:40
|
|
|
Jeśli talerzyk przesunął się tylko w jedną stronę, na ośce będzie ślad, przesuń go na prawdopodobne miejsce. Nie montuj licznika do puszki i sprawdź na drodze. Stoper w "łapę", licz słupki (są co 100 metrów), kalkulator i będziesz wiedział jak pokazuje.
Nie próbuj porównywać prędkości z innym pojazdem, zawsze będzie błąd.
II metoda:
Zorientuj się w okolicy czy jest jakaś firma zajmująca się legalizacją liczników, tachografów, taxometrów itp.
Pogadaj z gościem, wrzuci licznik na przyrząd i ustawi w kilka chwil. Najpierw pogadaj o cenie usługi!
Co prawda obecnie jest coraz więcej elektroniki, ale stare przyrządy jeszcze są i zapomniane czekają w milczeniu na takie okazje jak ta.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|