|
nowego pytań kilka |
| Autor |
Wiadomość |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-08-25, 00:42
|
|
|
Pierwsze słysze o klejeniu ja śiagałem ostatnio i miałem tylko jakieś blaszki które się zaczepiały o drzwi.
Poszycie to ta zewnętrzna część drzwi którą widać na zewnątrz auta, zazwyczaj jest pomalowana na kolor który właściciel sobie upatrzył i jest klejone i nitowane na dodatek przykręcane blachowkrętami w górnej częśći do ramy metalowej drzwi. Na "dziwne" blaszki to jest mocowana tapicerka drzwi to jest ta część którą widać od środka auta po zamknięciu drzwi.
Prościej się nie da wytłumaczyć :)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-08-25, 08:45
|
|
|
| JaJer masz rację po prostu się nie dogadaliśmy Jest tak jak piszesz |
|
|
|
 |
Filip S.
Gość
|
Wysłany: 2004-08-25, 11:01
|
|
|
Wiecie co żeby nie było tylu problemów z tym wyciaganiem szyby to opiszę jak ja to robiłem pare dni temu jak mi wybili na osiedlu.
1. Zdjąć te uszczelki na dole koło szyby. sztuk 2. na zewnątrz i wewnątrz.
2. Zdjąć tapicerkę drzwi.
3. odkręcić mechanizm szyby. ten od korbki. cztery śruby.
4. ustawić mechanizm szyby zeby te takie ramiona były w poziomie i ruszając nim na boki zdjąć go z tej szyny na szybie.
5. wyjąć mechanizm z drzwi.
6. obrócić szybę tyłem do góry i wysunąć na zewnątrz drzwi. Tzn. wiecie po zewnętrznej stronie tego na górze dookoła szyby.
7 jak nie chce wyjść to minimalnie rozchylić.
Tylko nie za wiele. i nie 15 ani nie 1,5 cm. najwyżej 1-3mm bo inaczej już tak zostanie rozchylone. Ale bez rozchylania też powinna wyjść. Razem z szyną.
I NIE ZDEJMOWAĆ POSZYCIA BO TO JEST DOPIERO DŁUGA ZABAWA. A SZCZEGÓLNIE ZAKŁADANIE GO.
Montaż oczywiście odwrotnie do demontażu jak wszystko w trabim. |
|
|
|
 |
Tomasz D.
Gość
|
Wysłany: 2004-08-25, 19:14
|
|
|
Dzięki wszystkim za rady. Szyba została zmieniona! W sumie robiłem to dokładnie tak jak opisał Filip S. tyle że trochę wcześniej bałem się za mocno ciągnąć szyby przez tą dziurę. Myślałem, że może trzeba zciągnąć prowadnicę szyby jak jeszcze jest w środku. Ale nie trzeba było.
Z elektryką ciągle problemy, ale w najbliższy łikent biorę miernik w ręce i biorę się za śledzenie kabelków. Jeden zabawny efekt to np. to, że zapalenie świateł powoduje włączenie zapłonu - przekłada się to na to, że jeżeli nawet na zapalonym silniku podczas gdy światła są włączone wyjmę kluczyk to silnik dalej pracuje. Zgaśnie dopiero jak zgaszę światła ... hehe ale to w sumie fajne jest, tyle że jak pierwszy raz to stwierdziłem zacząłem podejrzewać jakieś samozapłony porządne, no i tak się zastanawiałem czy czasem diesla nie mam do czasu gdy zgasiłem światła.
Jeszcze raz dzięki za rady! |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-08-26, 01:35
|
|
|
| wydaje mi się, ze to kwestia przepięcia dwóch przewodów z wyłącznika świateł do stacyjki. |
|
|
|
 |
jankes
Gość
|
Wysłany: 2010-05-18, 18:48
|
|
|
ja tez mam pytanie jak zabrać sie do wymiany:
a) szzyby w dzwiach przednich dokładnie prawych;
b) do wymiany podłogi i progów;
c) tylnej klapy bagaznika kombi
d)podłogi bagaznika
sory ze zawracam gitare ale bardo mi to potrzebne a to wszystko w trabanciw 1.1 z silnkiem vw polo |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-05-18, 19:13
|
|
|
| Podjedź na ul.Jerzmanowskiego 37 Kraków,tel 124522518,tam ci pomogą. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2010-05-18, 20:40
|
|
|
Piotrek, wiem że chcesz reklamowac warsztat, ale kolega jest z Ciechanowa!
To tylko 400 km od Krakowa... |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-05-19, 02:43
|
|
|
Wcześniej było napisane:
- Data: 2004-08-25 12:01:29
Wiecie co żeby nie było tylu problemów z tym wyciaganiem szyby to opiszę jak ja to robiłem pare dni temu jak mi wybili na osiedlu.
1. Zdjąć te uszczelki na dole koło szyby. sztuk 2. na zewnątrz i wewnątrz.
2. Zdjąć tapicerkę drzwi.
3. odkręcić mechanizm szyby. ten od korbki. cztery śruby.
4. ustawić mechanizm szyby zeby te takie ramiona były w poziomie i ruszając nim na boki zdjąć go z tej szyny na szybie.
5. wyjąć mechanizm z drzwi.
6. obrócić szybę tyłem do góry i wysunąć na zewnątrz drzwi. Tzn. wiecie po zewnętrznej stronie tego na górze dookoła szyby.
7 jak nie chce wyjść to minimalnie rozchylić.
Tylko nie za wiele. i nie 15 ani nie 1,5 cm. najwyżej 1-3mm bo inaczej już tak zostanie rozchylone. Ale bez rozchylania też powinna wyjść. Razem z szyną.
I NIE ZDEJMOWAĆ POSZYCIA BO TO JEST DOPIERO DŁUGA ZABAWA. A SZCZEGÓLNIE ZAKŁADANIE GO.
Montaż oczywiście odwrotnie do demontażu jak wszystko w trabim.
Z małym "ale"
Wcale nie trzeba zdejmować gumowych uszczelek, szybę należy ustawić pionowo (obrócić wewnątrz drzwi)i wyciągać nic nie rozchylać, zwrócić tylko uwagę na gumę i metalową część dołu drzwi.
Szyba wychodzi pionowo z zewnętrznej strony ramki drzwi.
Wewnątrz drzwi szyba da się obrócić tylko w jedną właściwą stronę.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-05-19, 09:18
|
|
|
| Grzechu,może ciebie to dziwi,ale miałem już na warsztacie takie przypadki,że się komuś chciało tyle kilosów podjechać,czasem z autem na lawecie. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2010-05-19, 17:48
|
|
|
Cóż, chciałem tylko delikatnie zwrócic uwagę.
Czy wiesz co mówi regulamin? Pkt 5... |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-05-19, 22:27
|
|
|
| Delikatnie,to tu dość często ten czy tamten,się reklamuje,w taki czy inny sposób,jak ci to tak wadzi to usuń moją wcześniejszą wypowiedź. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2010-05-19, 22:43
|
|
|
Piotrek, jestem moderatorem, więc coś takiego ma mnie razić z urzędu.
Jak pytał ktoś z Krakowa i odpowiadałeś namiarami, to nie reagowałem, bo wyboru wielkiego nie ma. Ale jak piszesz w przypadku kogoś kto ma pół Polski to już lekka przesada.
Nikt więcej na forum nie reklamuje działalności gospodarczej.
Zupełnie czym innym jest zamieszczanie opinii ze strony klientów.
Z Regulaminu:
5. Niedopuszczalne jest umieszczanie na łamach forum treści reklamujących przedsiębiorców, ich działalność lub oferowane przez nich towary i usługi ani żadne oferty, zaproszenia do rokowań lub zaproszenia do składania ofert. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 08:27
|
|
|
| Świetnie,świetnie,to jak już chcesz być taki przepisowy,to usuń tego posta o którym mowa,bo widzę,że nadal tu jest.Przy okazji popraw w końcu błąd w pisowni mojego nazwiska,w dziale sklepy/warsztaty.Osobiście uważam,że się chłopaku po prostu czepiasz i tyle....nie chcę się tu spierać itd,szkoda mi na to czasu. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 13:49
|
|
|
| przepraszam? a co stanowi o pkt 5? |