Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Do mechanizatorów z mazowsza - świece601
Autor Wiadomość
JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-17, 16:57   

Dobrze to napisałeś: Tyle że to niby bezobsługowy aku
Jak sam widzisz, wymaga obsługi. Przy okazji sprawdź prąd ładowania, może jest zbyt duży i aku się "gotuje" i dla tego wyparowała woda.
pozdrawiam.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-05-17, 18:01   

W każdym bezobsługwym aku można otworzyć cele. Czasem trzeba siły, czasem zdjąć naklejki. Da radę. I tak jak JaJer mówi woda i kontrola ładowania:)

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-05-17, 22:32   

Witam ja polecam akumulator Exide classic 50Ah miałem taki akumulator przez prawie 7 lat od kupna w 2002 roku i powiem szczerze że kiedyś jeszcze raz taki zakupię.Teraz mam Kagera 45Ah nie wiem ile czasu to cudo podziała

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-05-17, 23:29   

Mówisz o aku 6V?

Barył
Gość
Wysłany: 2010-05-18, 12:52   

Dzięki koledzy, będę próbował jakoś się do niego dostać w weekend.
A skoro temat akumulatorów się rozwinął, mam jeszcze taką zagwostkę.

Mam do kupna aku Topla 45ah, używany wyciągnięty ze szrotu. Na aerometrze wszystkie cele są jeszcze na zielonym(nie pamiętam teraz dokładnej wartości, ale są na zielonym polu, co prawda blisko białego pola, ale...)
Tylko że napięcie to on ma 11V... Jak kumpel go przyniósł miał 10.5V, postał na prostowniku cały dzień i teraz ma 11V. Co jest z nim nie tak że nie ma 12V???
Dodam że koleś chce za niego 35 zł.

PS. Mam na warsztacie jeszcze stary aku gdzie wszystkie cele są grubo na czerwonym, ale napięcie ma ponad 12V.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-18, 13:51   

Gęstość elektrolitu wcale nie oznacza sprawności poszczególnych cel w aku.
Podłącz go do auta, do bagażnika weź sprawny i kilka dni sprawdzaj. Cena może być proporcjonalna do sprawności. Tu trzeba się zastanowić. Myślę że nikt sprawnego akumulatora nie sprzeda za bezcen. Sprawdź datę produkcji.
pozdrawiam.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-18, 15:50   

Barył, a miernik dobrze pokazuje? Mało trochę. Ostatnio mi się w żipie skończyła aku to kolega dał mi jakiś który długo stał nie ruszany. Trzymał chyba 11,5V przed ładowaniem. Po naładowaniu zapomniałem że miałem problemy z akumulatorem wcześniej. Z tamtego mi się elektrolit powylewał i się rozrzedził przy dolewaniu wody. W momencie próby rozruchu już na końcu użytkowania, napięcie spadało do niecałych 4V :)

Do Trampka kupiłem ponad 2 lata temu aku w Norauto. Jakieś najtańsze barachło. Trampek odpalany w zasadzie parę razy do roku. Dwie zimy aku przezimował w samochodzie nie ruszany.
Wiosną tego roku w Seicento akumulator zaczął się buntować to zamieniłem akumulatory trabant/SC. Aku z Norauto śmiga sobie bezproblemowo w SC. A Trampek jak akurat nie ma focha to też zapali od razu. Ale w razie fochów trzeba mieć kable rozruchowe ze sobą.
Z akumulatorami to chyba trzeba mieć trochę szczęścia. Albo drogo płacić... Rozmawiałem z kolegą który w warsztacie prowadził również sprzedaż akumulatorów. Wycofał się bo było zbyt dużo reklamacji.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-05-18, 17:09   

Kosiek pisałem o akumulatorku 12v

Barył
Gość
Wysłany: 2010-05-18, 18:50   

JaJer Data produkcji nie jest zaznaczona na tym aku, a koleś który go sprzedaje po prostu ma praktyki na złomie i wyciąga akumulatory jak nikt nie patrzy. A on się na tym nie zna i cena zawsze jest podobna. Czasem trafi się coś dobrego.

kuzyn353 Mierzyłem dwoma miernikami, bo na początku też myślałem że to może miernik się zepsuł.

Muszę się zastanowić co z nim zrobić, może jeszcze go podepnę pod prostownik i zobaczymy co będzie.

PS. A tak poza tym to ta Topla miała być wsadzona do pojazdu który nie jeździ na co dzień i ma być używany sporadycznie do zadań że tak powiem specjalnych, szczególnie zimą.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-19, 02:50   

Nie męcz aku prostownikiem, niech zacznie pracować (czyli jakieś cykle - ładowanie/rozładowanie). Podłącz aku do auta i zacznij jeździć i wtedy zobaczysz co jest wart. Jak aku ożyje do dopiero wtedy podłącz go do pojazdu do zadań specjalnych.

Jeśli się uprzesz na katowanie prostownikiem to wcześniej rozładuj go podłączając np. żarówkę 12V21W i zobacz ile czasu będzie świecić.
Nie stosuj żarówki o większej mocy bo to nie ma sensu.

Pozdrawiam.

Barył
Gość
Wysłany: 2010-05-19, 13:49   

Dzięki JaJer za rady, tak też zrobię.

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-05-19, 20:04   

Czy wiecie, jakie parametry ma mieć świeca do dwusuwa?
Na tej której wyciągnąłem (ISKRZE) było oznaczenie 04R oraz napis F15S-S21, ale to chyba już model świecy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi